Με καλούς οιωνούς ξεκινούν οι επαφές και το επίσημο πρόγραμμα της επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία. Η αποστολή υπό τον υπ. Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη έφθασε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα τοπική έπειτα από μία μικρή στάση για ανεφοδιασμό στο Ντουμπάι και σήμερα αναμένεται να συμμετέχει στην πρώτη μέρα του συνεδρίου που έχουν διοργανώσει το υπ. Εξωτερικών της Ινδίας και η Ομοσπονδία των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας. Αν και το συνέδριο εστιάζει συνολικά στις ινδοευρωπαϊκές οικονομικές σχέσεις, η χώρα μας έχει αναβαθμισμένο ρόλο σε αυτό.

Κι αυτό καθώς η ινδική κυβέρνηση έχει θέσει ως στρατηγική της προτεραιότητας την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα. Κάτι που αναμένεται να επιστεγάσει και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία το βράδυ.

Ήδη η περιοχή γύρω από το συνεδριακό κέντρο που γειτνιάζει με τις κατοικίες της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ινδίας καθώς και με τις πρεσβείες των χωρών έχει «ντυθεί» στα γαλανόλευκα.

Εργάτες γης

Επαφές με τον Ινδό ομόλογο του αναμένεται να έχει σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της συμφωνίας για την αποστολή Ινδών εργατών γης στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έφτασαν σε επί της Αρχής συμφωνία στις αρχές του μήνα έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Συμφωνίες

Από εκεί και έπειτα η προσοχή στρέφεται κυρίως στις Β2Β επαφές που θα έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων με τους αντίστοιχους στην Ινδία σε μία αναζήτηση ευκαιριών για συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί για αύριο η υπογραφή δύο συμφωνιών που αφορούν τις τις Eurobank και Eurolife, στις οποίες βασικός μέτοχος είναι η Fairfax του Ινδοκαναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, με τις National Payments Corporation of India (NPCI) και Larsen & Toubro (L&T) αντίστοιχα.

Η NPCI αποτελεί ουσιαστικά τον βραχίονα εκτέλεσης συναλλαγών στη λιανική και τον διαχειριστή ευρύτερα των συστημάτων πληρωμών στη χώρα.

Η L&T πάλι είναι ένας πολυσχιδής όμιλος-κολοσσός με δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, στις κατασκευές, στις εξορύξεις, στην ενέργεια, στον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων και οι ασφάλειες) με κύκλο εργασιών σχεδόν 21 δισ. ευρώ.

Το συνέδριο

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης μέρας του συνεδρίου αναμένεται να γίνει παρουσίαση των ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα σε μία σειρά από τομείς. Ο υφυπ. Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο υπ. Ναυτιλίας της Ινδίας T K Ramachandran αναμένεται να συζητήσουν για τις δυνατότητες μεγαλύτερης συνεργασίας στη ναυτιλία αλλά και τη λεγόμενη “μπλε οικονομία” μέσω της ανάπτυξης υποδομών offshore αιολικών πάρκων κοκ

Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις που θα εστιάζουν στην Ελλάδα απ’ τη ΓΓ Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρο του Enterprise Greece κα Μάιρα Μυρογιάννη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enterprise Greece Μαρίνο Γιαννόπουλο καθώς και τον επικεφαλής της Export Credit Greece κ. Γρηγόρη Σταματόπουλο για τα νέα προϊόντα που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες απ’ την οικονομική διευθύντρια του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κα Πηνελόπη Λαζαρίδου και τον επικεφαλής στην Ελλάδα του ινδικού Ομίλου GMR για τη συνεργασία των δύο ομίλων στο μεγάλο πρότζεκτ στο Καστέλι αλλά και τις προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνο-ινδική συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και της Ομοσπονδίας των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Ινδίας και μεταξύ του Joist Innovation Park, το Πάρκο Καινοτομίας που λειτουργεί στη Λάρισα, με το πανεπιστήμιο Adani.

Στο περιθώριο του συνεδρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν σειρά από Β2Β συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων διερευνώντας τις πιθανότητες συνεργασίας.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι εταιρειών από ένα σημαντικό εύρος δραστηριοτήτων, ξεκινώντας από την ενέργεια, την τεχνολογία, τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές, την ένδυση,  τον βιομηχανικό εξοπλισμό, τα τρόφιμα και ποτά, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το real estate έως και την οπτικοακουστική βιομηχανία.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην αποστολή είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Dynacom Tankers Γιώργος Προκοπίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων του Ομίλου Μυτιληναίος, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας, ο κ. Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Αθανάσιος Λιάγκος, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος (Streem Global – HIG), η διευθύνουσα σύμβουλος της Zeus + Dione κα Δήμητρα Κολοτούρα κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Μεσοπρόθεσμο: Αύξηση στο όριο δαπανών «ψαλιδίζει» τα περιθώρια για έκτακτες παροχές

Ισχυρές επιδόσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2023 με πάνω από 208 χιλ. εργαζομένους, 10,56 δισ. τζίρο και 761 εκατ. επενδύσεις (πίνακες)

Από Κάστρο Βοιωτίας και Μέγαρα η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα με τρακτέρ, ΙΧ και λεωφορεία (vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ