«Κτίρια κατοικιών που έχουν σχεδιαστεί από τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma και συνδέουν τη λαμπερή κληρονομιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τη σύγχρονη αστική πολυτέλεια».

Ετσι προβάλλει η Orilina Properties το νέο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών με θέα θάλασσα και εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Πρόκειται για μία ακόμη επένδυση υψηλών προδιαγραφών, η οποία μάλιστα θα συνδυαστεί με ιδιωτική λέσχη-club και θα ανέλθει, στο σύνολό της, πέριξ των 80 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. To νέο συγκρότημα Marina Residences έχει βγει στην αγορά, με τις τιμές των κατοικιών -κατά τις πληροφορίες- να διαμορφώνονται πέριξ των 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αποτυπώνοντας ακριβώς τη δυναμική του εγχώριου real estate σε αυτήν ειδικά την κατηγορία ακινήτων, των πολύ υψηλών προδιαγραφών, είτε αυτά βρίσκονται στην παραλία, είτε ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Αντίστοιχα έχει συμβεί άλλωστε στην περίπτωση του ακινήτου του πρώην «Hilton» της Αθήνας, το οποίο μετατρέπεται σταδιακά από τους ομίλους ΤΕΜΕΣ A.E. – Olayan σε έναν πολυδιάστατο προορισμό που θα περιλαμβάνει φιλοξενία 5 αστέρων με το πρώτο ξενοδοχείο υπό το brand της Conrad του ομίλου της Hilton, 55 «επώνυμες» (branded) κατοικίες κάτω από την ομπρέλα των brands επίσης των Conrad και Waldorf Astoria του ομίλου, προσφέροντας πολλαπλές εμπειρίες σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες. Εκεί, τα σπίτια διαφόρων μεγεθών με μέση επιφάνεια 140 τ.μ. που κατασκευάζονται ενδεικτικά στον 14ο και 15ο όροφο του ιστορικού κτιρίου της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας και θα λειτουργήσουν ως branded κατοικίες υπό την επωνυμία «Waldorf Astoria Apartments», διατέθηκαν προς περίπου 24.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στους χαμηλότερους ορόφους, τον 12ο και 13ο, κατοικίες μεγαλύτερης επιφάνειας υπό την επωνυμία «Conrad Residences» προς περίπου 21.000 ευρώ/τ.μ.

To mega project του Ελληνικού

Πίσω στα νότια και εντός του mega project του Ελληνικού, μία ακόμη νέα ανάπτυξη, η οποία μπαίνει τώρα σταδιακά στις ράγες, έχει να κάνει με τον Πύργο Μεικτής Χρήσης 40 ορόφων προς την πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, συνδυάζοντας επίσης φιλοξενία 5 αστέρων στο πλαίσιο των condo ξενοδοχείων, αλλά και branded κατοικίες. Ηδη έχει συσταθεί, μέσα στον Μάρτιο, η κοινή εταιρεία των Brooklane και Lamda που θα τρέξει το νέο project. Το γεγονός πάντως ότι ο σχεδιασμός «έγειρε» τελικά προς την τουριστική-οικιστική ανάπτυξη ενώ αρχικά σχεδιαζόταν μαζί και η δημιουργία γραφειακών χώρων αποτυπώνει τη δυναμική της ζήτησης για τον οικιστικό κλάδο. Ως προς τις διαμορφούμενες τιμές, έστω κι αν οι κατοικίες δεν έχουν βγει ακόμη στην αγορά, εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τις 15.000 ευρώ ανά τ.μ., αγγίζοντας και τις 20.000 για τους πιο ψηλούς ορόφους.

Marina Residences…

Για το νέο συγκρότημα των «Marina Residences by Kengo Kuma» δίπλα στη μαρίνα Αγίου Κοσμά, (κεντρική φωτό κειμένου) το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στη χρονιά, αυτό εντάσσεται στη διπλή επένδυση από πλευράς της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ του Τρύφωνα Νάτση για κατοικία και ιδιωτική λέσχη, σε συνέχεια της συμφωνίας της εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων με τον φορέα της επένδυσης του mega project των νοτίων προαστίων, τη Lamda Development.

Πρόκειται για 20 πολυτελείς κατοικίες, οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής, διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους και πλήρως φυλασσόμενους με ιδιωτική είσοδο. Ενδεικτικά, οι μεζονέτες 3-4 δωματίων και επιφάνειας στο εσωτερικό από 233 έως 385 τ.μ. θα έχουν αποκλειστική ταράτσα και πισίνα, ενώ οι τιμές για τις κατοικίες που έχουν βγει ήδη στην αγορά κινούνται κοντά στα 20.000 ευρώ ανά τ.μ., με αυξομειώσεις ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Το συγκρότημα κατοικιών, πιστοποιημένο κατά Leed, θα έχει θέα στον κόλπο του Σαρωνικού και το τοπόσημο του Πύργου Κατοικιών του Ελληνικού, ενώ η έκταση διατρέχεται στη βόρεια και δυτική πλευρά της από τον πεζόδρομο του Ελληνικού, παρέχοντας έτσι άμεση πρόσβαση τόσο προς το παραλιακό μέτωπο και τη μαρίνα όσο και προς το Μητροπολιτικό Πάρκο. Οι δύο αναπτύξεις της εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού φέρουν την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, συμπληρώνοντας τον χώρο της μαρίνας, όπου αναπτύσσεται παράλληλα το πολυτελές συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων Riviera Galleria της Lamda Development. Η ιδιωτική λέσχη σε όμορο οικόπεδο αναμένεται να ξεκινήσει επίσης εντός του έτους από την Orilina Properties. To νέο club θα αποτελέσει τη μία από τις τρεις νέες ιδιωτικές λέσχες των νοτίων προαστίων, στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν στα βόρεια (Ecali Club, Tatoi Club). Οι άλλες δύο στα νότια είναι αυτή που θα λειτουργήσει από φέτος στην ανάπτυξη του «91 Athens Riviera» της Ακτής Α’ Βούλας με το glamping 5 αστέρων από την Grivalia και η έτερη στην Ακτή Β’ Βούλας αργότερα, από το 2025, για τους ενοίκους του πρώην «Hilton» της Αθήνας, στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλαζ που θα τρέξει το κοινό σχήμα των ομίλων ΤΕΜΕΣ, Intracom και Προκοπίου μέσω της κοινής εταιρείας Athens Beach Club (ΑBC).

…και ο νέος Πύργος της Brooklane

Εντός της έκτασης του Ελληνικού προς την περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης έχει δρομολογηθεί μία ακόμη καινούρια ανάπτυξη με έμφαση την κατοικία και τη φιλοξενία 5 αστέρων.

Ο νέος Πύργος Μεικτής Χρήσης και ύψους 150 μέτρων θα αναπτυχθεί από τη νέα εταιρεία Ellinikon Park Tower Α.Ε. ως κοινό σχήμα της επενδυτικής Brooklane Capital και της Lamda Development (σε ποσοστά 70% – 30%), ένα έργο ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Με βάση την έκθεση εκτίμησης που ανατέθηκε στην εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός από την Ellinikon Park Tower για το ακίνητο των 26,1 στρεμμάτων στη «Γειτονιά του Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης, όπου θα κατασκευαστεί υψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου στα 40.000 τ.μ.», η αγοραία αξία του αποτιμάται στα 29,51 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, πλησίον της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, και απέχει από τον σταθμό του μετρό Ελληνικό περίπου 700 μέτρα. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το κτίριο θα έχει συνολικά 40 ορόφους και θα περιλαμβάνει, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα εξής:

■ Πολυτελές ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων από το ισόγειο έως και τον ένατο όροφο, που θα διαθέτει 166 δωμάτια, καθώς και πολυτελείς εγκαταστάσεις, όπως spa με εσωτερική πισίνα, εξωτερικές πισίνες, γυμναστήριο και αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς και χώρους εστίασης με απρόσκοπτη θέα προς το Μητροπολιτικό Πάρκο, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τον αστικό ιστό.
■ Από τον δέκατο έως και τον 17ο όροφο το ξενοδοχείο θα διαθέτει επιπλέον 80 δωμάτια τύπου condos, τα οποία θα διατεθούν για πώληση.
■ Στους υψηλότερους ορόφους, από τον 18ο έως και τον 39ο, θα αποτελείται από 130 «επώνυμες» κατοικίες. «Ολες οι κατοικίες θα έχουν ανεμπόδιστη θέα και αποκλειστική πρόσβαση σε ανέσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικά διαμορφωμένων χώρων για χαλάρωση, πισίνας, γυμναστηρίου και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των ενοίκων (concierge)», όπως αναφέρεται για το κτίριο, το οποίο «προορίζεται να λειτουργήσει ως τοπόσημο της συγκεκριμένης περιοχής και της συνολικής έκτασης», δεδομένου ότι θα είναι ένα από τα πέντε ψηλά κτίρια -έως 200 μέτρα- στο The Ellinikon, καθώς και ο πρώτος πύργος αυτού του είδους στην Ελλάδα.

Υψηλή ζήτηση

Η έκθεση της Δανός, η οποία συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στο Ελληνικό οι κατοικίες που διατίθενται συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και οι τιμές-στόχοι όχι μόνο επιτυγχάνονται, αλλά και ξεπερνιούνται. Γενικότερα για τον κλάδο των οικιστικών ακινήτων, έχει σημασία το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται, τα τελευταία χρόνια «προσελκύει το ενδιαφέρον και θεσμικών επενδυτών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στοχεύοντας κυρίως σε ακίνητα α’ κατηγορίας στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, ενώ ιδιώτες επενδυτές στρέφονται σε ελκυστικές παραθαλάσσιες βίλες σε όλη τη χώρα».

Από τα πλέον χαρακτηριστικά -αλλά και επίκαιρα λόγω της έναρξης των εργασιών και οσονούπω και των πωλήσεων- παραδείγματα είναι το νέο project στη Βούλα από το ξένο δίδυμο των Hines-Henderson Park με τις πολυτελείς κατοικίες που θα κατασκευαστούν στην έκταση των 71 στρεμμάτων, γνωστή και ως Κτήματα Κόνιαρη. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις μέσω του γνωστού γραφείου συμβούλων ακινήτων Greece Sotheby’s International Realty, με τις κατοικίες να έχουν βγει στην αγορά με τιμή κοντά στα 8.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το συγκρότημα έχει λάβει, ως γνωστόν, και τον χαρακτήρα της στρατηγικής επένδυσης.

Tο εμβληματικό ιστορικό αρχοντικό στο Στροφύλι της Κηφισιάς

Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλου θεσμικού που τοποθετείται πλέον στρατηγικά στον τομέα της κατοικίας είναι αυτό της μεγαλύτερης εγχώριας εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων, της Prodea Investments. Η τελευταία στοχεύει στη δημιουργία ποιοτικού οικιστικού προϊόντος προς πώληση και ενοικίαση με νέα projects στην Αθήνα τόσο στα νότια (Ελληνικό, Καλλιθέα) όσο και στα βόρεια προάστια (Νέα Ερυθραία, Πεύκη), εκεί όπου πάντως οι τιμές είναι σαφώς πιο χαμηλές σε σύγκριση με τα νότια, ακόμη και στα νέα πολυτελή συγκροτήματα.

Ενδεικτικές είναι οι τιμές για το εμβληματικό ιστορικό αρχοντικό στο Στροφύλι της Κηφισιάς, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 αποτελώντας εκείνα τα χρόνια τη θερινή κατοικία της Ασπασίας Μάνου (συζύγου του βασιλιά της Ελλάδος Αλέξανδρου 1893-1920), και μετασκευάζεται τώρα από την Hellenic Properties σε πολυτελείς πράσινες κατοικίες: «Ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την προώθηση σε συνεργασία με κάποιο από τα μεγάλα διεθνή μεσιτικά γραφεία, με τιμές κατά μέσο όρο κοντά στα 8.500-9.000 ευρώ ανά τ.μ. και ανοδική την τάση», δηλώνει ο κ. Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Ηellenic Properties.

Οι τιμές ανά διαμέρισμα, δεδομένου και του μεγαλύτερου μεγέθους αλλά και των υψηλών standards κατασκευής σε ένα παλιό αρχοντικό του 1930, είναι κοντά στα 2 εκατ. ευρώ -ενώ στην περιοχή είναι γύρω στο 1,3 εκατ. ευρώ-, με τον κ. Αρώνες να σχολιάζει επιπλέον ότι συνολικά οι κατοικίες υψηλών προδιαγραφών κινούνται πολύ καλά με σταθερά καλή ζήτηση και καλή απορρόφηση του προϊόντος που έρχεται στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα επηρεάσουν τις αγορές οι εκλογές του 2024 σε όλον τον πλανήτη (πίνακες) 

«Οπου φύγει, φύγει» οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τη Ρωσία 

Χώρο για μέτρα στήριξης ως τον Σεπτέμβριο φέρνουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ