To «πράσινο» γραφειακό συγκρότημα των 31.000 τετραγωνικών μέτρων στη λεωφόρο Συγγρού σε συνεργασία με τους Divercity Architects ήταν το πρώτο project στην Ελλάδα για τους Bennetts Associates από το Λονδίνο, οι οποίοι συμμετείχαν και στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναμόρφωση του ΜΙΝΙΟΝ που κατέληξε όμως σε άλλο γραφείο.

Τώρα, το αρχιτεκτονικό γραφείο από τη Βρετανία, γνωστό για την καινοτόμο του προσέγγιση στη βιωσιμότητα προς την κατεύθυνση των στόχων για μηδενικό άνθρακα αποτελώντας κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πράσινου Συμβουλίου Κατασκευών του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει το πρώτο του «άνοιγμα» και στη συμπρωτεύουσα: Οι Bennetts Associates αναδείχθηκαν νικητές στο διεθνή διαγωνισμό για το νέο mega εκπαιδευτικό project στη Θεσσαλονίκη, τον επανασχεδιασμό των χώρων του κολλεγίου Ανατόλια, έχοντας επιλεγεί μετά από μία αυστηρή διαδικασία από μια τελική λίστα που περιλάμβανε τα γνωστά γραφεία UNStudio και NADAA, και μια αρχική λίστα με τα επίσης διεθνώς αναγνωρισμένα γραφεία Foster + Partners, Bjarke Ingels Group και Gensler.

Julian Lipscombe

Το campus του κολλεγίου, από τα πιο γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα που κλείνει αισίως 100 χρόνια παρουσίας από τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, εκτείνεται σε 220 στρέμματα και πρόκειται να αναμορφωθεί πλήρως ανανεώνοντας την εκπαιδευτική του ταυτότητα με προσαρμογή, παράλληλα, στα νέα δεδομένα της εκπαίδευσης. Στους βασικούς στόχους του masterplan περιλαμβάνονται η βελτίωση βασικών λειτουργικών πτυχών και η εξασφάλιση εκπαιδευτικού χώρου, η περαιτέρω ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος χώρου, η προστασία της τοπικής κληρονομιάς.

«Το 2018 ήταν η χρονιά που ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα και έχοντας επιτύχει ένα δυνατό ξεκίνημα με το γραφειακό συγκρότημα της Λεωφόρου Συγγρού (σ.σ. το οποίο υλοποίησε η Dimand) θέλαμε να συνεχίσουμε με κάτι επίσης δυνατό, θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει σημαντική προοπτική και αντικείμενο για εμάς», αναφέρει στο newmoney.gr ο κ. Julian Lipscombe, διευθυντικό στέλεχος των Bennetts Associates από το Λονδίνο. «Αλλωστε, δε συνηθίζουμε να πηγαίνουμε σε μία χώρα και να μη συνεχίζουμε με νέα projects και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και το νέο εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη. Φανταστήκαμε εκ νέου το χώρο του Aνατόλια εστιάζοντας στον εκπαιδευτικό του ρόλο με έμφαση και στην αειφορία, ένας συνδυασμός που μπορεί να αποτελέσει και ένα πραγματικό, βιωματικό «μάθημα» και για τους ίδιους μαθητές του κολεγίου».

Οι Bennetts Associates, θα έχουν την υποστήριξη από τους καταξιωμένους αρχιτέκτονες τοπίου Grant Associates, καθώς και από τις Buro Happold, Alexi Marmot Associates για θέματα βιωσιμότητας, μετακίνησης και εκπαίδευσης και Betaplan (συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα). Ως βασική αρχή του διαγωνισμού, οι σχεδιαστικές ιδέες της Bennetts Associates και των συνεργατών της στηρίζονται σε ένα campus που προτάσσει και τον περιβάλλοντα χώρο, με την πρόταση να περιλαμβάνει νέες εισόδους, επανασχεδιασμένα προαύλια, διπλασιασμό του πρασίνου, νέο χώρο εκδηλώσεων στον τελευταίο όροφο με πανοραμική θέα θάλασσα και βουνό, και ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 600 θέσεων. Η ολοκλήρωση και έγκριση του masterplan έχει ορίζοντα για το καλοκαίρι του 2024.

«Η Ελλάδα αποτελεί συνολικά μία καλή ευκαιρία για εμάς, υπάρχει η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που φέρνει η ανάπτυξη μετά τη δύσκολη περίοδο της προηγούμενης δεκαετίας, με νέα projects στην αγορά. Εξ ου και θέλουμε να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε με τοπικούς συνεργάτες αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας στο κομμάτι των αναπλάσεων και των έργων με μεγάλη έμφαση προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Είμαστε πολύ περήφανοι για το κτιριακό συγκρότημα στη λ. Συγγρού, γιατί στόχος είναι να εντάσσουμε τα κτίρια στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης σε συνδυασμό με όρους αειφορίας. Η αειφορία στην αρχιτεκτονική υποχρεώνει τον αρχιτέκτονα να επιδιώκει ολιστικές λύσεις και να έχει βαθιά κατανόηση του κλίματος. Δεν σχεδιάζουμε απλά ένα κτίριο αλλά προσπαθούμε να το εντάσσουμε στο ίδιο του το περιβάλλον και αντίστοιχα σκοπεύουμε να πράξουμε και στο νέο project του Ανατόλια».

Τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με το παλιό κτιριακό τους απόθεμα προσφέρουν …πεδίο δόξης λαμπρό για τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, αποτελώντας «μία μεγάλη ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση ταυτόχρονα», όπως σχολιάζει ο κ. Julian Lipscombe, ο οποίος έχει φτάσει να χαρακτηρίζει την Αθήνα δεύτερο σπίτι του λόγω και των πολλών ταξιδιών του στην ελληνική πρωτεύουσα. «Η λύση είναι να αξιοποιείται το παλιό με νέο σχεδιασμό και τεχνικές και όπως έχει φανεί στην πράξη στο Λονδίνο σε πλείστες περιπτώσεις, αυτού του είδους τα κτίρια που συνδυάζουν το παλιό με το καινούριο προσδίδουν μεγαλύτερες υπεραξίες και εξασφαλίζουν καλύτερα μισθώματα για τους ιδιοκτήτες. Σε σχέση με το Λονδίνο, η Αθήνα είναι μία μικρότερη και πιο εύκολα διαχειρίσιμη πόλη και είναι θετικό ότι πλέον υπάρχουν και πολλά νέα projects που δημιουργούν μία νέα, σύγχρονη αρχιτεκτονική ταυτότητα όπως το Ελληνικό. Όμως παράλληλα, υπάρχει και η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγαλουπόλεις με ιστορία, ότι δηλαδή ένα μεγάλο στοκ παλιού κτιριακού αποθέματος θα πρέπει να προσαρμοστεί και να ανακατασκευαστεί με σεβασμό και σύγχρονες πρακτικές, χωρίς να γκρεμιστεί».

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Έλεγχοι της εφορίας με email και sms – Αυστηρότερα πρόστιμα για τους φοροφυγάδες

Κατασκευές: Το Ταμείο Ανάκαμψης απογειώνει τον τεχνικό κλάδο – Στα €18 δισ. ο κύκλος εργασιών το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ