Oι μέχρι σήμερα περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχουν αποδώσει τελικά τα αναμενόμενα και η άνοδος των τιμών των ακινήτων συνεχίζεται στο κέντρο της Αθήνας, με τις αιτίες για το στεγαστικό να πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες αιτίες.
Ακριβώς την άλλη πλευρά του νομίσματος για τη βραχυχρόνια μίσθωση κι ότι δεν είναι η συγκεκριμένη αγορά τελικά που είναι υπαίτια για τα …δεινά και την κρίση των τιμών στα ακίνητα παρουσίασαν μεσίτες, ιδιοκτήτες και στελέχη της αγοράς την περασμένη Παρασκευή από το βήμα του συνεδρίου ‘’Short Stay Athens Conference 2026’’ που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama Greece).
Το στίγμα έδωσε ο κ. Λευτέρης Ποταμιανός, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών: «Πολλά λέγονται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι υπαίτια για τη στεγαστική κρίση. Είναι πάγια η θέση μας, από την πλευρά των μεσιτών, ότι ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης αγοράς είναι τελικά τόσο μικρός που δεν αντανακλά στην στεγαστική κρίση που βιώνει η χώρα και η Αθήνα. Κάποιοι αδυνατούν να το κατανοήσουν και δαιμονοποιούν τον κλάδο, συντηρώντας το συγκεκριμένο αφήγημα. Το αποτέλεσμα είναι τελικά να μη λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, αλλά να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Η βραχυχρόνια έδωσε – δεν πήρε από την αγορά ακινήτων.
Το αφήγημα της δαιμονοποίησης του κλάδου, μέσω του οποίου τέθηκαν περιορισμοί στα τρία διαμερίσματα της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη που ακολούθησε, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και τελικά έδειξε ότι δεν έπεσαν οι τιμές των ακινήτων. Μάλιστα, θα έλεγα, το αποτέλεσμα έδειξε ότι όλο αυτό ήταν μάλλον και προς όφελος της βραχυχρόνιας μίσθωσης γιατί φάνηκε ότι δεν είναι αυτή η αιτία για την στεγαστική κρίση κι ότι τελικά δεν έχει μελετηθεί σε βάθος η αγορά και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. ώστε να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η βραχυχρόνια είναι το εύκολο θύμα». Ο κ. Στράτος Παραδιάς επιχείρησε να απαριθμήσει και τις αιτίες πίσω από το στεγαστικό στη χώρα μας: «Στην πραγματικότητα οι αιτίες για την κρίση πάνε πολύ πιο πίσω και σήμερα το πρόβλημα είναι η μεγάλη ανισότητα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Δεν χτίστηκαν σπίτια για τους ενοικιαστές την τελευταία 20ετία και δεν υπήρξε η χρήση της αντιπαροχής που τροφοδότησε στο παρελθόν την αγορά.
Την ίδια στιγμή καρά κρατούν η συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα διαζύγια, η παλαίωση του κτιριακού δυναμικού που έχει ήδη κλείσει, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, την 50ετία και χρειάζεται πολλά κεφάλαια για την ανακαίνιση, τα οποία δεν έχουν τα νοικοκυριά, αλλά και η αδυναμία του ιδιοκτήτη όταν διαθέτει ένα σπίτι προς μίσθωση να γνωρίζει τις αληθινές προθέσεις του ενοικιαστή.
Είναι καιρός αυτό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη να ισχύσει και στην Ελλάδα κι αυτός που είναι πραγματικά ενδιαφερόμενος ενοικιαστής να αποδείξει τελικά αυτός στον ιδιοκτήτη, με άμεσο τρόπο, μέσω μιας κρατικής πλατφόρμας, ότι έχει τα κριτήρια ώστε να είναι αξιόπιστος και σοβαρός συναλλασσόμενος. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες της στεγαστικής κρίσης, τις οποίες δεν πρέπει να αναζητούμε στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία σε δύσκολες περιόδους για την οικονομία της χώρας στήριξε πραγματικά την αγορά. Η βραχυχρόνια μίσθωση διέθεσε τα οφέλη του τουρισμού και σε άλλα στρώματα του πληθυσμού -πέρα από τα βραχιολάκια που ίσχυαν στο παρελθόν- και γι’ αυτό δεν πρέπει να πυροβολούμε τα πόδια μας».
Για «δαιμονοποίηση» του κλάδου, έκανε λόγο και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του STAMA Greece και CEO της MINT, Νάσος Γαβαλάς. «Για πολλά χρόνια- μία 4ετία τουλάχιστον και πλέον περάσαμε μία περίοδο δαιμονοποίησης του κλάδου, ένα εύκολο πολιτικό αφήγημα, γιατί έτσι μπορεί να απεμπολήσουν οι ιθύνοντες και τελικά η Πολιτεία το στεγαστικό πρόβλημα. Όμως από τις μελέτες και τα νούμερα που δημοσιεύονται κατά καιρούς προκύπτει στην πράξη ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα στη αγορά. Η βραχυχρόνια δεν κλείνει ανοίγει σπίτια, ενώ παράλληλα δείχνουμε να αγνοούμε ότι η μισή Ελλάδα είναι στην Αττική κι εφόσον δεν κατασκευάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα νέα σπίτια, είναι λογικό να υπάρχει έλλειμμα.
Η αγορά έχει τους δικούς της όρους και πάντα αυτορρυθμίζεται. Θα πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα γιατί για πολιτικούς εντυπωσιασμούς προτάσσονται επιχειρήματα, που ουσιαστικά δεν έχουν έρεισμα. Για παράδειγμα λέγεται ευρέως για τα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας που μισθώνονται με βραχυχρόνια, ωστόσο δε θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι είναι πολλά τα σπίτια που έχουν ανακαινιστεί και επιπλέον δεν υπάρχουν και πολλές οικογένειες, που επιδιώκουν να μένουν στα κέντρα των πόλεων, όπως π.χ. στην Ομόνοια».
Διαβάστε ακόμη
Πώς είναι να παίζεις σκάκι με αντίπαλο την τεχνητή νοημοσύνη και τα πιόνια να κινούνται μόνα τους
Τα νησιωτικά σφυριά: Τα οικόπεδα της Τοξότης στην Πάτμο και οι κατοικίες με θέα στην Άνδρο (pics)
Η αναγέννηση των πολυτελών γραφείων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.