Πριν από τρία χρόνια, εν μέσω της πανδημίας, η Pfizer ξεκινούσε την επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη. Μια επένδυση-σταθμό για τη χώρα, και ειδικότερα για τη συμπρωτεύουσα, καθώς πυροδότησε πλήθος άλλων από μεγάλες πολυεθνικές, και όχι μόνο, που ακολούθησαν τον δρόμο που άνοιξε η φαρμακοβιομηχανία-κολοσσός. Η ταχύτητα εξέλιξης της επένδυσης εξέπληξε και την ίδια τη Pfizer, η οποία, αν και ξεκίνησε να συγκροτεί με συντηρητικούς στόχους το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI), σε μικρό χρονικό διάστημα όχι μόνο τους αναβάθμισε, αλλά βρήκε και τον χώρο και, προπάντων, το ταλέντο για να επενδύσει σε νέες δραστηριότητες. Κάπως έτσι έχει δημιουργήσει πια στα ανατολικά της πόλης ένα ολόκληρο campus παραγωγής καινοτομίας σε πολλαπλούς τομείς, το Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub, όπως ονομάζεται.

«Για τη Pfizer πλέον αυτή είναι πραγματικά μια μεγάλη επένδυση», λέει  ο κ. Νίκο Γκαριμπόλντι, που ανέλαβε την ευθύνη ανάπτυξης της δομής στη Θεσσαλονίκη προ τριετίας, εξηγώντας πως αυτή πλέον έχει περάσει σε νέα φάση. «Ξεκινήσαμε το 2020, σε μια δύσκολη από πολλές απόψεις χρονιά, με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και πλέον ο αριθμός των οργανισμών που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει τους τέσσερις. Ηδη απασχολούνται περίπου 970 άνθρωποι σε αυτούς και έως το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσουμε τους 1.000 καθώς προσλαμβάνουμε διαρκώς», αναφέρει ο κ. Γκαριμπόλντι, ο οποίος έχει τον τίτλο του αντιπροέδρου, επικεφαλής Pfizer στη Θεσσαλονίκη και του Kέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας.

Και καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα σημαντική δυναμική στην πόλη, ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ήδη δρομολογείται η ανέγερση πέμπτου κτιρίου στους χώρους του πρώην εμπορικού κέντρου «East Plaza», όπου έχει δημιουργηθεί το campus, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η δυναμικότητα της δομής, στα 1.500 άτομα.

«Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, με το οποίο ξεκινήσαμε, ήδη έχει στελεχωθεί με 510 ανθρώπους και έως το τέλος της επόμενης χρονιάς προγραμματίζεται να φτάσει στα 600 άτομα. Από εκεί και έπειτα είναι το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, στο οποίο απασχολούνται 375 άτομα, το τμήμα Safety Surveillance & Risk Management με αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων και τη “φαρμακοεπαγρύπνηση”, το οποίο δημιουργήθηκε πέρυσι, και το Κέντρο Κλινικών Μελετών, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και ήδη απασχολεί 85 άτομα προσωπικό με άμεσο στόχο την πλήρωση 100 θέσεων εργασίας. Μεγαλώνουν κι αυτοί γρήγορα. Υπάρχει καλό ταλέντο. Κόσμος έρχεται από το πανεπιστήμιο».

Εν ολίγοις, μια ολόκληρη πολιτεία στην οποία μεταφέρεται διαρκώς αλλά και αναπτύσσεται τεχνογνωσία, κρίσιμη για τη φαρμακοβιομηχανία του μέλλοντος.

Το ενδιαφέρον επίσης, σημειολογικά, είναι ότι όλο αυτό έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται στα αποκαΐδια που είχε αφήσει η κρίση, με δεδομένο ότι ο χώρος του East Plaza Mall στη Θεσσαλονίκη είχε συνδεθεί με το μεγάλο κατάστημα «Saturn», το οποίο είχε βάλει λουκέτο μέσα στην κρίση και έκτοτε παρέμενε κενό. Σήμερα στη θέση του αναπτύσσεται ένας πολύπλευρος οργανισμός με ρόλο στη διεθνή αλυσίδα που παράγει τεχνολογία και καινοτομία.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, που ξεκίνησε το 2020, έχει ως στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων για τη φαρμακευτική καινοτομία και τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, που δημιουργήθηκε έναν χρόνο μετά και είναι ένα από τα έξι που λειτουργούν παγκοσμίως, έχει ως στόχο την παροχή εσωτερικών υπηρεσιών για τον όμιλο σε περισσότερες από 50 χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το Κέντρο Safety Surveillance & Risk Management, ένα από τα τέσσερα σε όλο τον κόσμο, απασχολεί επιστήμονες για την ανάλυση και κατανόηση δεδομένων ασφαλείας των προϊόντων της Pfizer παγκοσμίως. Τέλος, το Κέντρο Κλινικών Μελετών, που αποτελεί την τελευταία επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας, καθιστά τη Θεσσαλονίκη μέρος της αλυσίδας των κλινικών μελετών που διενεργούνται για νέα σκευάσματα. Ολα τα παραπάνω Κέντρα, αν και είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, διασυνδέονται, όπως τονίζει ο κ. Γκαριμπόλντι.

«Στην αρχή δεν ήταν εύκολο. Ξεκινήσαμε στην πανδημία. Κάναμε το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς θα μπορούσε να δουλέψει. Ηταν ένα μεγάλο στοίχημα», αφηγείται ο κ. Γκαριμπόλντι, ο οποίος ήρθε από τη Νέα Υόρκη με αρχικό στόχο να δημιουργήσει το πρώτο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της πολυεθνικής η οποία έχει θέσει στην προτεραιότητά της την ανάπτυξη και χρήση των ψηφιακών εργαλείων σε όλην την αλυσίδα έρευνας, παραγωγής και υπηρεσιών. «Τελικά καταφέραμε να κάνουμε κάτι μοναδικό, αφού κανένα άλλο κέντρο που αναπτύσσει η Pfizer παγκοσμίως δεν μοιάζει αυτό. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Να φανταστείτε όταν ξεκινούσαμε είπαμε: ΟΚ, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε μια αρχή προσλαμβάνοντας 150 άτομα και βλέπουμε πώς θα πάει. Φέτος μόνο το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, όπως είπα και νωρίτερα, θα φτάσει στα 600 άτομα».

200 παγκόσμια πρότζεκτ

Ποιος ήταν ο παράγοντας-κλειδί για όλη αυτή τη δυναμική που δημιουργήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκαλώντας παράλληλα ένα ευρύτερο κύμα επενδύσεων στο κομμάτι της ανάπτυξης ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη; «Η εκπαίδευση», απαντά ο κ. Γκαριμπόλντι. «Στην Ελλάδα η καλή εκπαίδευση είναι κάτι σημαντικό. Ο κόσμος επενδύει στην εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το 85% των συναδέλφων μας στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας είναι Ελληνες. Οταν ξεκινήσαμε να στήνουμε το Κέντρο, η στρατηγική μας ήταν να στραφούμε στο νέο ταλέντο που βγαίνει από τα πανεπιστήμια. Να τους εκπαιδεύσουμε ώστε να αντιληφθούν ότι θα είναι μέλη ενός παγκόσμιου οργανισμού και να τους δώσουμε τα εφόδια για να προχωρήσουν. Τα έμπειρα στελέχη πάλι κυρίως έχουν έρθει από το εξωτερικό μεταλαμπαδεύοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στους νεότερους. Σε σημαντικό βαθμό είναι Ελληνες που έφυγαν λόγω της κρίσης και τώρα βρίσκουν ευκαιρία επιστροφής στην Ελλάδα. Γενικά, νομίζω, πάνω από τα μισά ανώτερα στελέχη του Κέντρου έχουν έρθει απ’ τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία. Εχουμε τεράστια δεξαμενή».

Το προσωπικό του hub στη Θεσσαλονίκη δουλεύει σήμερα σε πάνω από 200 παγκόσμια πρότζεκτ της Pfizer σε συνεργασία με ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, από την Ασία και την Ευρώπη έως την Αφρική και τις ΗΠΑ. «Το καλό με την Ελλάδα είναι ότι είμαστε στο μέσον μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οπότε όλος αυτός ο κόσμος δουλεύει το πρωί με την Ασία, το απόγευμα με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μέρος ενός παγκόσμιου οργανισμού». Οπως εξηγεί, άλλωστε, στην εποχή της ψηφιοποίησης όλα έτσι δουλεύουν. «Η ψηφιοποίηση αποτελεί ένα από τα βασικά κλειδιά για το μέλλον της Pfizer, αλλά και όλης της φαρμακοβιομηχανίας. Στη δική μας εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί ως προτεραιότητα και μάλιστα στη διοικητική ομάδα του ομίλου έχει προστεθεί από το 2018 μια επιπρόσθετη διευθυντική θέση με ευθύνη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα νέα εργαλεία.

Πλέον η ψηφιοποίηση είναι παντού. Για την ανακάλυψη, π.χ., ενός φαρμάκου η ψηφιοποίηση είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η κβαντική υπολογιστική, η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα data analytics, όλα αυτά ξαφνικά μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε εικονικά εργαστήρια για να τεστάρουμε διάφορες υποθέσεις και να καταλάβουμε από πριν αν κάτι μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχές αποτέλεσμα. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα ο δείκτης επιτυχίας στην ανάπτυξη κάποιου φαρμάκου στις φαρμακοβιομηχανίες είναι μόλις 2%. Οπότε με τα ψηφιακά εργαλεία μπορείς να δοκιμάσεις εναλλακτικές και να διαπιστώσεις πολύ νωρίς αν είσαι στον σωστό δρόμο. Να καταλάβεις επίσης τι είναι αυτό που μπορεί τελικά να σε βοηθήσει. Και γενικά όλη αυτή η κατά τα άλλα χρονοβόρα διαδικασία να επιταχυνθεί κατά πολύ. Αλλά και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι εφαρμογής των ψηφιακών εργαλείων στη δραστηριότητα μιας φαρμακοβιομηχανίας. Υπάρχει επίσης και το κομμάτι της παραγωγής, όπου και εκεί πλέον παίζουν σημαντικό ρόλο. Το ίδιο και για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, π.χ. στη διασύνδεση και επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους. Η ψηφιοποίηση λοιπόν αφορά στην κυριολεξία τα πάντα: από την ανακάλυψη και ανάπτυξη ενός φαρμάκου, τις κλινικές δοκιμές, την παραγωγή, την εμπορευσιμότητα έως τη διάδραση γιατρών και ασθενών. Είναι κάτι τεράστο! Σκεφτείτε πως μόλις σε λίγα χρόνια οι κλινικές δοκιμές έχουν φτάσει πλέον σε ποσοστό 60% να γίνονται ψηφιακά».

Δημιουργία οικοσυστήματος

Ολο αυτό που παράγεται όμως δεν είναι απομονωμένο και περιορισμένο στις δομές της Pfizer, αφού εξαρχής πρόθεσή της ήταν η οικοδόμηση ενός ενεργού εξωτερικού οικοσυστήματος που μέσω της διάδρασης να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη για την ίδια την παραγωγή καινοτομίας. «Συνεργαζόμαστε σχεδόν με όλα τα πανεπιστήμια, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων κ.ο.κ. Επίσης, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με το οικοσύστημα των startup εταιρειών. Γενικά είμαστε πραγματικά ανοιχτοί στη συνεργασία. Η Pfizer είναι μια εξαιρετική εταιρεία. Μερικές φορές όμως λόγω μεγέθους δεν είναι ευέλικτη. Οταν όμως έχεις συνεργασίες με startups ή πανεπιστήμια που σου προσφέρουν μια άλλη οπτική και δυνατότητα, τότε μπορείς να επιταχύνεις την καινοτομία. Μόνο φέτος το Κέντρο Ψηφιακών Εφαρμογών έχει κάνει 10 συνεργασίες με το οικοσύστημα των startups και των πανεπιστημίων. Και αυτό με στόχο να αναπτύξουμε λύσεις που θα αναβαθμιστούν και θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Γενικά υπάρχουν καλές βάσεις, ικανότητες και ιδέες. Οι Ελληνες είναι πρωτοπόροι με τον τρόπο που δουλεύουν, κι αυτό είναι καλό όταν αναζητάς την καινοτομία».

Ενα από τα κανάλια επικοινωνίας με το οικοσύστημα των startups που έχει δημιουργήσει η Pfizer είναι το πρόγραμμα «Start4Health». «Είναι ένα πρόγραμμα που τρέχουμε για δεύτερη χρονιά φέτος αναζητώντας ένα ευρύτερο φάσμα λύσεων, πέρα από την ψηφιακή υγεία, που αφορούν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ψηφιακής καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε θερμοκοιτίδες για την ανάπτυξη ή εξέλιξη προτάσεων», εξηγεί ο κ. Γκαριμπόλντι.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Σε παλαιότερη ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που λάμβανε υπόψη μόνο τις δύο πρώτες επενδύσεις της Pfizer, δηλαδή το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Επιχειρηματικών Λειτουργιών, υπήρχε η εκτίμηση ότι η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας θα φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας και η επίδραση στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης θα είναι 0,4%. Επιπρόσθετα, όπως υπογράμμιζε η έκθεση, θα ενισχυόταν σημαντικά το διεθνές προφίλ καινοτομίας της χώρας.
Μετά την πρώτη φάση των πολυεπίπεδων επενδύσεων ο κ. Γκαριμπόλντι εξακολουθεί να πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Θα μιλήσω για τον δικό μου χώρο, των ψηφιακών εφαρμογών. Βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα. Η χώρα πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα hub για το μέλλον. Διάβαζα ένα άρθρο του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη που έλεγε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός τόπος για την ανάπτυξη Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (σ.σ.: Generative AI). Συμφωνώ. Εχουμε διαγνώσει ότι υπάρχουν οι ικανότητες. Επειτα, υπάρχει ένα δίκτυο ιδρυμάτων, κάποιων εταιρειών, που ενισχύουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι κρίσιμο διότι το μέλλον έχει να κάνει με τη συνεργασία. Πλέον δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε στο ότι είμαστε ιδιωτική εταιρεία, θεσμός ή startup. Ολοι πρέπει να συνεργαζόμαστε. Από τα πανεπιστήμια περιμένεις τις ικανότητες. Από τις startups έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας και σκέψης σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες. Ο συντονισμός όλων θα έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Διαβάστε ακόμη

Σε σκηνές αντί για διαμερίσματα: Πού οδηγεί η στεγαστική κρίση εκατοντάδες Πορτογάλους

Οι Έλληνες εφοπλιστές πρωτοπορούν και στη ναυπήγηση πράσινων πλοίων (pics)

Reckitt Benckiser: Λουκέτο και πωλητήριο στο εργοστάσιο στην Εύβοια παρά τα κέρδη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ