Απλοποίηση της νομοθεσίας και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, συρρίκνωση του απαιτούμενου χρόνου έγκρισης επενδυτικών σχεδίων με κατάργηση σταδίων και την υπογραφή ιδιωτών ορκωτών ελεγκτών, περισσότερες δραστηριότητες που θα μπορούν να ενταχθούν στις σχετικές δράσεις και περισσότερα κίνητρα επιδότησης σε τομείς αιχμής.

Αυτά επιχειρεί να προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω δύο νομοσχεδίων που αναμένεται να δοθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Νομοσχέδια τα οποία συγκροτούν αφενός τη «βίβλο των στρατηγικών επενδύσεων» επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στους όρους και το καθεστώς εμβληματικών -και όχι μόνο- επενδύσεων στη χώρα, αφετέρου αφορούν το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο.

«Μετά το νομοσχέδιο που κλείνει το κεφάλαιο επιτάχυνσης των διαδικασιών και ρυθμίζει συνολικά τα ζητήματα γραφειοκρατίας για κάθε μορφή επένδυσης, και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα ακολουθήσει το αντίστοιχο για τον αναπτυξιακό νόμο όπου θα αντιμετωπιστεί και το μείζον ζήτημα με τα καθεστώτα ενισχύσεων. Αρα, πλέον μιλάμε για ταχύτητα, διαφάνεια και διευκόλυνση σε νέες επενδύσεις. Και με αυτά, νομίζω, κλείνει η δουλειά που ήθελα εξαρχής να κάνω από αυτή τη θέση», σημειώνει στο «business stories» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης.

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, μια πρώτη κίνηση είναι ότι θα ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο κείμενο όλες οι διατάξεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε δύο νόμους. Είναι μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει τη λεγόμενη «ανασφάλεια δικαίου», που μαζί με τη γραφειοκρατία αποτελούν τους πλέον ανασχετικούς παράγοντες για επενδύσεις λόγω της διπλής προσέγγισης που υπάρχει σήμερα.

Επιπλέον, εισάγεται μια νέα ορολογία που αφορά τις λεγόμενες «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας», η οποία, μεταξύ άλλων, θα ενισχύει επενδυτικά προγράμματα στην πράσινη ανάπτυξη, στην καινοτομία, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δράσεις που ενισχύουν την πραγματική οικονομία.

Προς τούτο πλέον θα ανοίξει η βεντάλια και θα υπάρξει περισσότερη ευελιξία για τη δυνατότητα ένταξης και άλλων κατηγοριών δραστηριότητας, όπως η δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, data centers, επενδύσεις στην τεχνολογία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη, projects που θα μπορούν να μπαίνουν στον κωδικό IPCEA (Important Projects of Common European Interest – Σημαντικά επενδυτικά σχέδια κοινού επενδυτικού ενδιαφέροντος) κ.ο.κ.

Ετσι, τα επενδυτικά σχέδια θα αντιμετωπίζονται με ποιοτικούς όρους και όχι απλώς με ποσοτικούς (το ύψος της επένδυσης) για την ένταξή τους στο καθεστώς στρατηγικής επένδυσης για την υπαγωγή τους σε κάποια δράση του αναπτυξιακού νόμου.
Επενδύσεις αυτών των νέων κατηγοριών που θα εντάσσονται, με βάση το νέο καθεστώς, είτε στις στρατηγικές επενδύσεις είτε στον αναπτυξιακό πλέον, πέραν των φοροαπαλλαγών, θα μπορούν να λάβουν σε μεγαλύτερο βαθμό και κίνητρα κεφαλαιακής μορφής, κοινώς επιδοτήσεις.

Αυτά τα κίνητρα κεφαλαιακής μορφής αναμένεται να ενεργοποιηθούν και για νέες επενδύσεις στη βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το παραγωγικό κενό των ετών της κρίσης. Μεταξύ αυτών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, αγροδιατροφή κ.ά.

Κρίσιμο στοιχείο για όλους τους άξονες των επενδύσεων -στρατηγικές, ιδιωτικές, αναπτυξιακός νόμος- είναι η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα (ορκωτοί ελεγκτές) στον έλεγχο και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων, κάτι που αναμένεται να συρρικνώσει την απαιτούμενη χρονική διάρκεια σε μόλις 40-60 ημέρες για την έγκριση των σχεδίων, όταν σήμερα η διαδικασία παίρνει δύο χρόνια κατά μέσο όρο!

Ειδικότερα για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με στόχο να ενεργοποιηθεί από 1/1/2022, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τρεις σταθερούς κύκλους για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα γνωρίζουν ακριβώς ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να καταθέτουν τα σχέδιά τους στο εκάστοτε καθεστώς του νόμου, διεκδικώντας την προβλεπόμενη ενίσχυση. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται οι παρατάσεις που καθυστερούν τις δράσεις.

Στο μεταξύ, ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), ο οποίος λαμβάνεται υπόψη στον αναπτυξιακό νόμο, αλλάζει, με τα ποσοστά του να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 θα είναι αυξημένες κατά 5%-25% σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Με τα νέα δεδομένα, τα ποσοστά θα διαμορφώνονται, δυνητικά, έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.

Διαβάστε ακόμα:  

Ασύλληπτη γκάφα της Nike: Έγραψε λάθος στα ελληνικά το όνομά της

Συντάξεις Ιουλίου: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής σε κύριες και επικουρικές (vid)

Κώστας Σάκκαρης: Η Αγγελική, η Μαρία και η Victory