Μέσα στο 2024, πιθανότατα το καλοκαίρι, αναμένεται να γίνει η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, της εταιρείας- ομπρέλα με τις δραστηριότητες των εμπορικών κέντρων της Lamda Development, για την οποία βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες.

Χθές σε έκτακτη γενική συνέλευση, οι μέτοχοι της εισηγμένης που παράλληλα συνέχισε να «τρέχει» μέσα στο καλοκαίρι και τις πωλήσεις των κατοικιών στο mega project του Ελληνικού, έδωσαν το «πράσινο φως» για επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις σε σχέση με το The Mall Athens στο Μαρούσι, εγκρίνοντας ειδικότερα το σχέδιο διάσπασης της εταιρείας Lamda Olympia Village και τη σύσταση νέας θυγατρικής. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Οδυσσέα Αθανασίου πρόκειται για μία διαδικασία απλοποίησης των νομικών οντοτήτων που έχει ο όμιλος, ώστε να είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο το εταιρικό σχήμα των εμπορικών κέντρων όψει της εισαγωγής του στο ΧΑ το 2024. «Η κίνηση γίνεται με τη δημιουργία μιας εταιρίας «ομπρέλα» που θα περιλαμβάνει τα συνολικά έξι εμπορικά κέντρα (τα τέσσερα υφιστάμενα The Golden Hall, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet κι επιπλέον τα δύο νέα malls που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria)». Ερωτηθείς σχετικά για την εισαγωγή στο ΧΑ, ο ίδιος ανέφερε ότι η Lamda Malls θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου «και το ποσοστό που θα διαθέσουμε θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση που θα είναι οι αγορές. Πάντως, ένα ποσό κοντά στα 150 εκατ. ευρώ είναι εφικτό να το επιδιώξουμε». Η αξία των εμπορικών, σε επίπεδο Καθαρής Αξίας θα είναι το 2024 κοντά στα 850 εκατ. ευρώ και προ δανεισμού ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ (και για τα 6 εμπορικά).

Η πορεία της μετοχής και το μέρισμα

Ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε από τους μετόχους τόσο για την πορεία της μετοχής όσο και για το πότε η εταιρεία θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η πορεία της μετοχής δεν ευχαριστεί κανέναν κι έχει να κάνει με πολλαπλές παραμέτρους. Καταρχάς διανύουμε μία συγκυρία όπου οι μετοχές των εταιρειών real estate διεθνώς διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, κάτι που συμβαίνει και στη Lamda. Eνδεικτικά, οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες διαπραγματεύονται με discount 40%- 50% – αναφέρω ως παραδείγματα την Unibail, Simon Properties. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ανέβει τα επιτόκια επηρεάζοντας συνολικά τις διεθνείς αγορές ακινήτων, οι οποίες έχουν επηρεαστεί επιπλέον και λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών, της ενέργειας και πιο πριν της Covid -19. H Lamda Development παρουσιάζει πολύ καλά θεμελιώδη μεγέθη με τα εμπορικά μας κέντρα να έχουν κάνει ρεκόρ όλων των εποχών το 2022, ενώ φέτος οι ρυθμοί αύξησης «τρέχουν» +20%. Πολύ καλά πηγαίνει και η δραστηριότητα των μαρινών και φυσικά και στο Ελληνικό πάμε καλά, έστω κι αν υλοποιούμε ένα έργο που ακόμη δε φαίνεται στο ευρύ κοινό. Παρ’ όλ’ αυτά και στο Ελληνικό το Δεκέμβριο θα αρχίσει να φαίνεται ο πρώτος ουρανοξύστης, ο Πύργος Κατοικιών ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο λόγω της θεμελίωσης των 300 πασσάλων και μέχρι το Πάσχα θα αρχίσουν όλα τα έργα να βγαίνουν και να φαίνονται περισσότερο. Μέχρι σήμερα έχει γίνει πολλή δουλειά, έχουν προχωρήσει οι μελέτες που έπρεπε να γίνουν κι έχει επιτευχθεί πραγματικά τεράστια πρόοδος για το έργο το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από το κοινό ως ένα συνολικό όραμα».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε χθες και στις πωλήσεις των κατοικιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, όπου οι τρεις πρώτες οικιστικές ενότητες (βίλλες, Πύργος και πολυτελή διαμερίσματα) έχουν ήδη πουληθεί, ενώ μέσα στον Ιούλιο βγήκε στην αγορά και ο νέος Πύργος 50 μέτρων όπου ήδη έχει πουληθεί το 1/3 των κατοικιών. Ακριβώς λόγω της πολύ καλής πορείας των πωλήσεων των κατοικιών μπορεί να μη χρειαστεί επιπλέον δανειοδότηση το έργο του Ελληνικού εντός του 2024.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντηση έδωσε ο ίδιος και για το θέμα της μη διανομής μερίσματος «που πονάει επίσης τους μετόχους: «Η Lamda έχει τα επενδυτικά ακίνητα (εμπορικά κέντρα) αλλά παράλληλα κάνει και αναπτύξεις, ένα μικτό μοντέλο που δε βοήθησε, ειδικά στην περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης όπου οι συνθήκες δυσκόλεψαν σε σχέση με την ανάπτυξη ακινήτων. Πλέον, με τη Lamda Malls διαχωρίζουμε τις δραστηριότητες. Υπήρχε αρχικά το σχέδιο να εισαχθεί η Lamda Malls στο Χρηματιστήριο το Μάρτιο του 2020 αλλά η πανδημία άλλαξε το πλάνο με αποτέλεσμα τώρα το χρονοδιάγραμμα να έχει μετατεθεί για το 2024 με επίσης δύσκολες συνθήκες. Θεωρούμε ότι για τη Lamda Malls θα έχει ολοκληρωθεί ο διαδικαστικός κύκλος έως τον Ιανουάριο και ελπίζουμε να μπει στο Χρηματιστήριο έως το καλοκαίρι του 2024, τον Ιούλιο. Αυτή η εταιρεία θα δίνει μέρισμα αμέσως, ενώ η Lamda Development δε θα μπορέσει να δώσει μέρισμα πριν το 2026». Σημειωτέον ότι ως μία πρώτη σκέψη υπήρξε να συμπεριληφθεί στη νέα εταιρεία και η δραστηριότητα του ομίλου σε σχέση με τη διαχείριση μαρινών, ωστόσο ως δεύτερο πλάνο είναι να δημιουργηθεί μία άλλη οντότητα, που θα μπορεί «πολύ μελλοντικά», σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, να μπει στο Χρηματιστήριο.

Αποχωρήσεις

Σε ερώτημα από τους μετόχους για όσα κυκλοφορούν στην αγορά περί αποχωρήσεων στελεχών από τον όμιλο, ο κ. Αθανασίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήμασταν 180 άτομα και τώρα είμαστε 700. Στις διαδικασίες αναπροσαρμογής κάποιοι θα φύγουν και κάποιοι θα προστεθούν, το ποσοστό όμως αυτών που έφυγαν είναι πολύ λίγοι, 3-4 άτομα, και από όσους προστέθηκαν όλο αυτό το διάστημα δεν έχει φύγει κανένας».

Σε έτερο ερώτημα περί αποχώρησης των τραπεζών από το project του Ελληνικού, ο ίδιος ανέφερε ότι «καμία τράπεζα δεν έχει φύγει από τη χρηματοδότηση, ξεκίνησαν η Eurobank και η Πειραιώς και προστέθηκε και η Αlpha. Αυτό που δεν προχώρησε από τις δύο πρώτες είναι η αγορά των γραφείων, ωστόσο το Ελληνικό είναι ένα σύνολο επιμέρους αναπτύξεων και καθώς προχωρά στην υλοποίησή του, τόσο προχωρά η αξιοπιστία του έργου και ανεβαίνουν οι τιμές πώλησης. Επομένως δε θεωρούμε ότι θα βγούμε χαμένοι από την υπαναχώρηση των τραπεζών όσον αφορά τις αγορές των γραφείων».

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις

Σαρώνει η generation Z της ναυτιλίας – Ο Πανάγος Λεμός νοικιάζει το ιστιοπλοϊκό του παλάτι 46.000 ευρώ την εβδομάδα (pics, vid)

Προσοχή: Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μολύνουν τον αέρα (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ