Για «πολύ ισχυρή ζήτηση», η οποία συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ακόμη και κατά 15- 20% υψηλότερα σε σχέση με 10 μήνες πριν, έκανε λόγο χθες η διοίκηση της Lamda Development, όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων των κατοικιών στο mega project του Ελληνικού.

«Το Ελληνικό είναι το μόνο έργο αυτής της κλίμακας το οποίο αυτό- χρηματοδοτείται και θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να αυτό- χρηματοδοτείται» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2023 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τη Lamda Development, με ισχυρά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στα 206 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το ήμισυ προέρχεται από τα εμπορικά κέντρα του ομίλου και τις μαρίνες «και προβλέπουμε ότι θα διπλασιαστούν στα επόμενα 3- 4 χρόνια μόλις λειτουργήσει μόλις λειτουργήσει η επένδυση του Ελληνικού». Σημειωτέον ότι οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 641 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του 2023 δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα malls του Ελληνικού), παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις οικοπέδων

Ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε ως  «εξαιρετική»  την πορεία των πωλήσεων των κατοικιών που προσθέτουν συνεχώς κεφάλαια στα ταμεία της Lamda, ενώ παράλληλα προχωρά τώρα και σε επιλεκτικές πωλήσεις εκτάσεων σε τρίτους για οικιστική χρήση. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ο όμιλος προχώρησε σε διαδικασία πώλησης μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρίτους 5 οικοπέδων εκτάσεων με δομήσιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ. κατοικιών λαμβάνοντας προσφορές 2,5 φορές επιπλέον της τιμής των 800 ευρώ ανά τ.μ. που είναι η εγγεγραμμένη τιμή ανά δομήσιμο τ.μ. στα βιβλία της εταιρείας. Το νούμερο μεταφράζεται τελικά σε 2.000 ευρώ ανά δομήσιμο τ.μ., γεγονός το οποίο πρόκειται να προσθέσει 100 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ομίλου, δεδομένου ότι η εταιρεία εισέπραξε «πολύ υψηλό ενδιαφέρον». Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προσφορών και υπολογίζεται ότι η όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, με τον κ. Αθανασίου να δηλώνει ότι «η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τις 5 προσφορές».

Με το δεδομένο ότι η αστική ανάπλαση στα 6.200 στρέμματα αποτελεί από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης πανευρωπαϊκά «ήταν από την αρχή μέρος της στρατηγικής μας- πέραν των πιθανών συνεργασιών και joint ventures- να προχωράμε παράλληλα και σε επιλεκτικές πωλήσεις οικοπέδων για οικιστικές χρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε το έργο, να διατηρήσουμε υγιή την ταμειακή μας θέση και να μειώσουμε το συνολικό ρίσκο», ανέφερε χθες ο κ. Αθανασίου. Η εταιρεία λοιπόν έχει λαμβάνειν επιπλέον κεφάλαια στα ταμεία της μέχρι τον Ιούνιο από τις πωλήσεις των 5 οικοπέδων που βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο κάτω μέρος του Vouliagmeni Malls, ενώ σκοπεύει να βγάλει στην αγορά 2-3 ακόμη εκτάσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς επίσης για οικιστική χρήση.

«Μετά την επιτυχία των πωλήσεων των κατοικιών του παραλιακού μετώπου, έχουμε βγάλει στην αγορά εδώ και δυόμιση μήνες ένα μεγάλο μέρος από τα σπίτια της πρώτης φάσης στη νέα οικιστική γειτονιά Little Athens και ήδη εισπράττουμε πολύ πολύ ισχυρή ζήτηση». Επισημαίνεται εδώ ότι συνολικά η γειτονιά του ‘’Little Athens’’ περιλαμβάνει πάνω από 1.100 και η πρώτη φάση αντιστοιχεί σε 459 διαμερίσματα. Από αυτά, έχουν διατεθεί στο αγοραστικό κοινό 243 διαμερίσματα, περίπου 53% του συνόλου και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 140 διαμερίσματα (58% των διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί στην αγορά), συνολικού ποσού περίπου 19 εκατ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Β’ Τρίμηνο 2024, κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda στο επόμενο διάστημα των 12- 15 μηνών θα βγουν στην αγορά σταδιακά και τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πρώτης φάσης του ‘’Little Athens’’. O ίδιος επεσήμανε ότι οι πωλήσεις γίνονται με τιμές ακόμη και 15%- 20% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, και «θεωρούμε ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώρια για βελτίωση των τιμών, γιατί ξεκινάμε πλέον και τη διεθνή προβολή του έργου για τις πωλήσεις των κατοικιών σε δυτικές αγορές και οι τιμές με τις οποίες διατίθενται, παρά την αύξηση, γι’ αυτού του είδους το κοινό είναι λογικές για να μην πω ακόμη και χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές».

Ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για σαφώς υψηλότερα περιθώρια κέρδους, την ίδια στιγμή που οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη εντός της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων σε όλα τα επίπεδα «παρά τις δυσκολίες της κατασκευαστικής αγοράς και το έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Hδη στον Πύργο Κατοικιών Riviera Tower (σ.σ. 200 μέτρων ύψους) φαίνεται ήδη ο δεύτερος όροφος και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει φτάσει τα 78 μέτρα ύψος. Οσον αφορά τα 15 χαμηλά κτίρια πίσω από τις βίλλες είναι και αυτά είναι σε πλήρη εξέλιξη κι έχουν ήδη ξεπεράσει το επίπεδο του εδάφους και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, Ιούνιο- Ιούλιο θα φτάσουν στον πρώτο όροφο».

Οσον αφορά την «έκθεση» του ομίλου στην αύξηση των επιτοκίων, ποσοστό 57% του δανεισμού αυτή την στιγμή είναι με σταθερούς όρους ή διασφαλισμένος με συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedged), ενώ ο όμιλος προχώρησε και σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Lamda Malls ύψους 600 εκατ. ευρώ που υπεγράφη μέσα στον Απρίλιο.

Τα malls

Σε σχέση με τα 4 υφιστάμενα malls του ομίλου, σε Μαρούσι, Σπάτα και Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της Lamda αναφέρθηκε σε πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις: «Πέραν της χρονιάς ρεκόρ του 2023 έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά και το α’ τρίμηνο του 2024, με ένα +9% ήδη».

Στο σχεδιασμό του ομίλου παραμένει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Lamda Malls που περιλαμβάνει τα 4 υφιστάμενα και επιπλέον τα δύο σχεδιαζόμενα του Ελληνικού, στο Vouliagmenis Mall και τη Riviera Galleria. O διαχωρισμός των εμπορικών έχει σε εταιρικό επίπεδο, ωστόσο «το timing για το IPO θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς. Επειδή τα malls πάνε πολύ καλά δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση με υποτιμημένη την αξία των εμπορικών μας κέντρων και να κάνουμε την εισαγωγή με discount», σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία προχωρά σε ουσιαστική ανακαίνιση ύψους 20 -25 εκατ. ευρώ στο The Mall Athens, όπου ήδη φαίνεται το πρώτο δείγμα με στόχο και την ενεργειακή αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024- αρχές του 2025. Για τα άλλα malls υπάρχουν πλάνα για ανακαίνιση -όχι όμως στην έκταση του The Mall Athens– και προβλέπεται να προσεγγίσουν συνολικά σε κόστος κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη και η μεταβλητή για τη μερισματική πολιτική της Jumbo

Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ