Η προοπτική των επενδύσεων στην Ελλάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Simon Nixon και με τίτλο «Greece: Open for business – Charting a new course for investment», στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Ο πρωθυπουργός όταν κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα είχε στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο. Είχε κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις», ανέφερε ο Αλέξης Πατέλης. Αναλύοντας τα βήματα που ελήφθησαν τόνισε ότι «πρώτα απ’ όλα ήθελε να απενεργοποιήσει τις «βόμβες»- ας τις αποκαλέσω έτσι- και να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα ως και το 2019 είχε ακόμα capital controls. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να καταπιαστεί με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είχε πολλά «κόκκινα» δάνεια, τα οποία πλέον έχουν μειωθεί και να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα».

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πατέλης, έπρεπε να αλλάξει το μείγμα μεταξύ της φορολογίας και των εξόδων, με μείωση της φορολογίας στους τομείς της εργασίας και των κεφαλαίων, για να τονώσει την ανάπτυξη και παράλληλα να αυξήσει τα δημόσια έσοδα μέσω της ανάπτυξης.

«Η αλλαγή αυτού του (οικονομικού) μείγματος ήταν πολύ σημαντική», τόνισε ο κ. Πατέλης. Τρίτη κίνηση και σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού η πιο σημαντική, ήταν οι μεταρρυθμίσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης πέρασαν 400 νομοσχέδια, με τον κ. Πατέλη να αναφέρει ενδεικτικά την ψηφιοποίηση του κράτους, την πράσινη μετάβαση, καθώς και πλήθος άλλων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την Παιδεία, το πτωχευτικό δίκαιο και πολλά άλλα.

Επίσης, ο κ. Πατέλης στο μεταρρυθμιστικό έργο συμπεριέλαβε την απλούστευση του πλαισίου για όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το Intelligence Unit του Εconomist η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση αναφορικά με τη βελτίωση των συνθηκών επιχειρηματικότητας ανάμεσα σε 28 χώρες.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η ελληνική ανάκαμψη από τα χρόνια της ύφεσης οδηγείται από νέες επενδύσεις, ο κ. Πατέλης υπενθύμισε ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα είχε μια ανάπτυξη που την χαρακτήρισε «αναιμική», καθώς η Ελλάδα σπατάλησε τέσσερα χρόνια την περίοδο 2015 -2015. Τόνισε ότι στην χώρα υπάρχουν νέες ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να υποστηριχθούν από την κυβέρνηση και έδωσε το παράδειγμα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. «Δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο, τώρα υπάρχει και θα υπάρξουν επενδύσεις σε αυτόν τομέα» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχουν έρθει και άλλες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα (FDI) σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ως επόμενο βήμα στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Πατέλης δανείστηκε τα λόγια του πρωθυπουργού πριν τις εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η σύγκληση με την Ευρώπη «καθώς ακόμα έχουμε μείνει πίσω». Και αποσαφήνισε ότι δεν μιλάει μόνο για σύγκληση μισθών, αλλά και για σύγκληση θεσμών. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», στους τομείς της ψηφιακής και της πράσινης «επανάστασης», καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία του κράτους.

Πάντως, όπως ανέφερε, «τώρα που μιλάμε γίνονται τρεις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και έκανε λόγο για την διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη που στοχεύει στην ταχύτερη απονομή της – ένα πρόβλημα για το οποίο διαμαρτύρεται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ανέφερε ο κ. Πατέλης. Τέλος αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του υπ. Εσωτερικών για την πλήρωση ανώτατων θέσεων στη δημόσια διοίκηση, «που για πρώτη φορά έχουμε γραπτές εξετάσεις για τις θέσεις διοικήσεων νοσοκομείων», ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Αυτά κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε», τόνισε ο κ. Πατέλης.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, αυτές είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αν δούμε τα στοιχεία πριν την ύφεση, οι επενδύσεις στις κατασκευές ήταν σε πολύ υψηλό σημείο, αλλά μετά κατέρρευσαν. Αν συγκρίνουμε σήμερα την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα δούμε ότι οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα υπολείπονται». Και πρόσθεσε ότι η αίσθηση που υπάρχει για υψηλές επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, δεν είναι απαραίτητα σωστή.

«Χρειάζεται να γίνουν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του κατασκευαστικού. Και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται τώρα», ανέφερε.

Όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη οι τράπεζες πλέον είναι «υγιείς» και πλέον η κυβέρνηση εστιάζει στο πώς θα χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία με «σωστό τρόπο».

Διαβάστε ακόμη

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Politico: Eρευνα για διαγωνισμούς στην Ελλάδα για €2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – Μαρινάκης: Οι συμβάσεις έχουν ελεγχθεί 

Βαθιά υποτιμημένες οι τράπεζες παγκοσμίως – Πώς ο ελληνικός κλάδος μπορεί να «πιάσει» υψηλότερες αποτιμήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ