Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας από αιολικά πάρκα, δρομολογούν από κοινού οι όμιλοι Κοπελούζου και Περιστέρι στην περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με αίτηση που κατέθεσαν στις αρχές της εβδομάδας στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (EIPP) που φιλοξενεί έργα που αιτούνται χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, η επένδυση «μαμούθ» υπολογίζεται σε 2,4 δισ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950MW, όπως επίσης και την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.

Στο παρελθόν οι δύο όμιλοι επιχείρησαν αυτόνομη πορεία στην ενέργεια. Ωστόσο οι οξύτατες αντιδράσεις αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις ανέτρεψαν το σχεδιασμό, με αποτέλεσμα οι δύο επιχειρηματίες να επιστρέψουν στο έργο με κοινό σχήμα.

Το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο εταιρειών, έχει ωριμάσει από πλευράς αδειοδοτήσεων, καθώς έχει λάβει άδειες παραγωγής, προσφορά διασύνδεσης από τον λειτουργό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α. Επιπλέον, από το τέλος του 2014 προωθείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, μαζί με ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τα οφέλη από το συνδυασμό των δύο ξεχωριστών επενδύσεων σε ένα ενιαίο έργο.

Με το έργο θα υπάρξει μια ετήσια αντικατάσταση των πιο ρυπογόνων θερμικών μονάδων της Κρήτης (περίπου 185 € / MWh) με φθηνότερη ενέργεια από αιολικά πάρκα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους για τους Έλληνες καταναλωτές στην περιοχή, που τα στοιχεία των δύο εταιρειών προσδιορίζουν σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρεται, η δημιουργία των αιολικών πάρκων στην Κρήτη, θα απαιτήσει περίπου 1.000 εργαζόμενους κατά τη φάση κατασκευής και 300 μόνιμες θέσεις κατά το στάδιο λειτουργίας, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι ντόπιοι.