Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει για την περίοδο έως και το πρώτο μισό του 2025 η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, με την εταιρεία να εξακολουθεί να εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες για νέα ακίνητα στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησής της.

Όπως ανέφερε χθες διοίκηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για τη φετινή χρονιά η Επενδυτική Ακινήτων θα εστιάσει στις της βασικές επενδύσεις και ειδικότερα το νέο «πράσινο» γραφειακό συγκρότημα, ήδη μισθωμένο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πρώην Athens Heart επί της οδού Πειραιώς που είναι υπό (ανα)κατασκευή, τις νέες φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, το νέο logistics park επιφάνειας 11.300 τ.μ. στον Ασπρόπυργο μισθωμένο στην Ιron Mountain που ολοκληρώνεται στο β’ τρίμηνο του 2024 και φυσικά το project «Skyline» για το πακέτο ακινήτων της Alpha Bank, από κοινού με την τράπεζα, την Dimand και την EBRD.

Το Skyline

Ειδικά όσον αφορά το Skyline, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Μαρκάζος «το ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι στο βάθος πενταετίας θα συμμετέχουμε άμεσα και έμμεσα σε ένα σημαντικό project που ουσιαστικά θα είναι από μόνο του μία μικρή ΑΕΕΑΠ».

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις, η εταιρεία Skyline, με συμμετοχή κατά 35% της Alpha Bank, θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων έναντι αξίας 437,676 εκατ. ευρώ περίπου μέσω δανεισμού έως και 240 εκατ. ευρώ που θα παράσχει η τράπεζα Alpha Bank Α.Ε. Το υπόλοιπο 65% θα κατανεμηθεί στο κοινοπρακτικό σχήμα των Dimand- Premia και EBRD σε ποσοστά αντίστοιχα 55%, 25% και 20%. Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων θα πουληθεί, ενώ κάποια από αυτά θα αξιοποιηθούν με περαιτέρω αναπτύξεις.

Παράλληλα, η Premia αναπτύσσει πλέον, ως μία επιμέρους, πιο εξειδικευμένη αγορά και το κομμάτι του οινοτουρισμού, με δεδομένες και τις συνέργειες με τις συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Sterner Stenhus της οικογένειας Γεωργιάδη, βασικού μετόχου και της ΑΕΕΑΠ. «Είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τα οινοποιεία με τη φιλοξενία, ένα κομμάτι όπως αυτό του οινοτουρισμού όπου η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά και είναι ακόμη πίσω», σχολίασε ο κ. Μαρκάζος.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί στρατηγική συνεργασία με την Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε. (φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino στη Μεσσηνία) σε μία επένδυση όπου θα συμμετέχει και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (μέλος του Ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries) για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών.

Στόχος είναι να αναπτυχθούν περαιτέρω οι αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino, μέσω μιας νέας επένδυσης, ένα πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο με βάση και την οινική παράδοση της περιοχής. Επιπλέον, η εταιρεία προχωρά και στον εκσυγχρονισμό του έτερου οινοποιείου του ομίλου στην Κρήτη με σουίτες, για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης, ενώ αντίστοιχη κίνηση δρομολογείται και για το οινοποιείο της Σαντορίνης, όπου ωστόσο το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι πιο περίπλοκο.

Ως προς τη χρηματοδότησή του επενδυτικού πλάνου της Premia, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο «προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κόστος χρηματοδότησης και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως προς τη μερισματική μας πολιτική είναι δηλωμένη -στο 50% των κερδών– και όσο βελτιώνονται οι αποδόσεις μας τόσο υψηλότερες θα είναι και οι μερισματικές αποδόσεις».

Η πορεία της αγοράς

Σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της εγχώριας αγοράς ακινήτων και παρά το «φρένο» στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης «κοιτάμε το μέλλον με σχετική αισιοδοξία και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει καλύτερη εικόνα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως φάνηκε και στην τελευταία διεθνή έκθεση ακινήτων που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες, στη MIPIM η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία για το real estate είναι ένα μικρό …γαλατικό χωριό. Aυτό αποδεικνύεται και στα νούμερα, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας εξακολουθούν οι αποδόσεις να κυμαίνονται υψηλότερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Παλιότερα η ψαλίδα ήταν μεγαλύτερη κι έστω κι αν στην Ευρώπη έχουν ανέβει εσχάτως ελαφρώς οι αποδόσεις, η Ελλάδα έχει καλύτερη εικόνα «και γι’ αυτό υπάρχει εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι δύσκολη και εμείς είμαστε μάλλον καλά κι αυτό δεν είναι σίγουρα κατά λάθος: Υπάρχουν λόγοι που είμαστε καλά κι ένας βασικός είναι ότι έχουμε μία ζήτηση η οποία συντηρείται τώρα γιατί επί πολλά χρόνια δεν υπήρχε προσφορά. Εκτιμάμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, χωρίς, πάντως, να μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πότε. Επομένως, υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα ριζικά προς το χειρότερο».

Στις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, η διοίκηση της Premia, πέραν της υψηλής ζήτησης στο κομμάτι των logistics και της επίσης δεδομένης ζήτησης λόγω μεγάλου ελλείμματος στην αγορά στο κομμάτι των φοιτητικών κατοικιών «όπου θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες», στα γραφεία δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το νέο περιβάλλον «γιατί δεν έχει κάτσει ακόμη η σκόνη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και το υβριδικό μοντέλο εργασίας».

Διαβάστε ακόμη

Φόβοι ξανά για ανάφλεξη τιμών λόγω Μέσης Ανατολής

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

«Εκλεισε» η χρηματοδότηση για το νέο project 5* των 150 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι – Ετοιμο το 2026 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ