Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσφίξουν τις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις είναι το μήνυμα των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με τη συμμετοχή άνω των 40 ελληνικών επιχειρήσεων και άνω των 100 σαουδαραβικών εταιρειών και επενδυτικών Κεφαλαίων.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih) αφού υποδέχθηκε με θερμά λόγια την ελληνική αποστολή και τους συμμετέχοντες υπουργούς υπογράμμισε τις ευκαιρίες και τα περιθώρια που υπάρχουν για τις δύο χώρες σε μία σειρά από τομείς.

Ο ίδιος μάλιστα εστίασε σε τέσσερις: τον τουρισμό, στα logistic στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές, στην ενέργεια, στις κατασκευές. Ενδεικτικά, είπε ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας είναι εντυπωσιακός και πρωταγωνιστής παγκοσμίως και αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε πως είναι ένας άλλος τομέας που πρωταγωνιστεί η Ελλάδα και προσέθεσε πως καλωσορίζουμε θερμά τη συνεργασία της Ελλάδας για την αναβάθμιση των λιμανιών στη Σαουδική Αραβία, στη βελτίωση του δικτύου logistics, καθώς και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Όσον αφορά την ενέργεια, επισήμανε πως η Σαουδική Αραβία είναι γνωστή ως ενεργειακή υπερδύναμη σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και εξέφρασε την πρόθεση να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της και στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη ενέργεια και τόνισε τις προσπάθειες να ηγηθεί η χώρα του στο «πράσινο υδρογόνο».

Προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες σε πολλαπλές μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπογράμμισε την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα. Εξίσου, αφού εγκωμίασε τον ελληνικό κατασκευαστικό τομέα, την εμπειρία, την εξειδίκευσή τους και την ισχυρή τους παρουσία στις διεθνείς αγορές πάνω από πέντε δεκαετίες και έδωσε έμφαση στα κατασκευαστικά πρότζεκτ στη Σαουδική Αραβία.

Με το βλέμμα στο μέλλον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες και διαμήνυσε πως οι ευκαιρίες είναι μη πεπερασμένες και ότι η Σαουδική Αραβία είναι ανοικτή για επενδύσεις. Καταληκτικά, αναφέρθηκε στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας για το «Όραμα 2030», με στόχο να την καταστήσει στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Απ’ την πλευρά του την ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση ενός κοινού λαμπρού μέλλοντος» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας ανεβαίνοντας στο βήμα του φόρουμ μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Σαουδάραβα ομολόγου του. Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα με φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και έχει τεράστια επιθυμία να προσελκύσει ποιοτικά επενδυτικά πρότζεκτ.

Τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα είχε σημαντικές επιτυχίες παρόλο την πανδημία: το 2021 η Ελλάδα είχε έναν από τον υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και στον επενδυτικό τομέα κατέγραψε ρεκόρ 17 ετών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σημείωσε. «Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και ξεκινάμε από εδώ, από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

Ειδικότερα, επισήμανε αν και υπάρχουν ήδη ορισμένες καλές επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, «δεν είναι αρκετές για μας και θέλουμε να τις τρέξουμε». Κι αυτός είναι ο λόγος, όπως προσέθεσε, η ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στο Ριάντ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι να έχουμε αποτελέσματα» και ανέδειξε τη σημασία των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B), που θα εργαστούν από κοινού για να βρουν κοινό έδαφος, να επιταχύνουν και να εντοπίσουν ευκαιρίες για τη συνεργασία τους.

Εξίσου, τόνισε πως κοινή πεποίθηση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι να οριστεί αφενός ένα χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση όλων των δυνατοτήτων συνεργασίας και αφετέρου ορόσημα που θα βοηθήσουν και τις δύο κυβερνήσεις να δουν πώς εξελίσσεται κάθε χρονοδιάγραμμα και πώς μπορούν να συνδράμουν τον ιδιωτικό τομέα για την ολοκλήρωσή τους.

Όσον αφορά στις προοπτικές περαιτέρω διμερούς συνεργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης εστίασε στην ενέργεια, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, «όπου η Σαουδική Αραβία μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά για την παγκόσμια οικονομία». Επίσης, αναφέρθηκε στον τουρισμό, στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, δηλώνοντας περήφανος για τις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς στον κατασκευαστικό τομέα, που «είναι στη Σαουδική Αραβία εδώ και δεκαετίες και θέλουμε να συνεχίσουν να είναι εδώ και να είναι μέρος του οράματος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για το 2030».

Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτιμώντας πως η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλες προοπτικές, υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας μας για συνεργασία, «επειδή είναι ένας τομέας που και η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, θα είναι το μέλλον του κόσμου, και πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό το μέλλον, μπορούμε να είμαστε μαζί σε αυτό το μέλλον».

Την προσωπική του δέσμευση στο στόχο της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Φραγκογιάννης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των αριθμητικών στοιχείων όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Υφυπουργός προσδιόρισε 4 βασικούς τομείς στους οποίους η συνεργασία προχωρά με γοργά βήματα, στη βάση του σχεδίου δράσης που είχε συμφωνηθεί με τον Σαουδάραβα Υπουργό Επενδύσεων κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των κατασκευών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ επιχειρήθηκε μία αναλυτική προσέγγιση στους μεγάλους τομείς ενδιαφέροντος, απ’ την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση, στη ναυτιλία, τη ναυπήγηση, τα logistics και τον τουρισμό και παράλληλα παρουσιάστηκαν μελέτες για τις επιδιώξεις κάθε πλευράς και τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε μία σειρά τομέων με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων στο Φόρουμ να προβούν σε συμφωνίες.

Οι συναντήσεις Β2Β και Β2G ξεπέρασαν την πρώτη μέρα του Φόρουμ τις 200 ενώ θα συνεχιστούν και αύριο. Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένα ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με διάφορα funds.

Συνολικά 43 ελληνικές επιχειρήσεις παίρνουν μέρος στην αποστολή. Μεταξύ αυτών οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ομιλος Μυτιληναίου, ΕΛ.ΠΕ., Dynacom Tankers, οι φαρμακοβιομηχανίες ELPEN και Uni-Pharma, η Frezyderm, η Grantex, η ΤΕΜΕΣ, η Raycap, η Obrela Security Industries, η Warply, η Olympia Electronics, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο Δρομέας, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank.

Πάνω από 50 οι εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία που συμμετέχουν καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα τομέων, όπως τα φάρμακα, οι κατασκευές, το ΙΤ, τα logistics. Σημαντικό είναι το γεγονός πως εκ των 52 εταιρειών οι 16 είναι εταιρείες που κινούνται στο χώρο των επενδύσεων, μεταξύ των οποίων το εθνικό Ταμείο Kingdom Holding και το γνώριμο στην Ελλάδα Olayan Group.

Η ελληνική αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής χθες κατά την άφιξη της στη Σαουδική Αραβία. Πρώτος σταθμός ήταν η περιοχή της Αλ Ούλα, όπου η κυβέρνηση της χώρας αναπτύσσει ένα mega project για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα

«Καυτερές» τιμές: Στα 3.90€ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3€ το καλαμάκι (vid) 

Μύκονος: «Χορός» νέων αφίξεων και επιχειρήσεων στο νησί των Ανέμων (pics) 

Ποιος έβαλε στο στόχαστρο την Telegram – Έδινε μυστικά των Ουκρανών στη Ρωσία;