Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
 
Ζητήματα υπό το βάρος της γενικευμένης κρίσης στα «εξαρτημένα» από την ιταλική και την ελληνική οικονομία Βαλκάνια δημιουργούνται σε μια σειρά επιχειρήσεων, οι οποίες βλέπουν την πορεία των πωλήσεων τους και της γενικής κατανάλωσης να συρρικνώνεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ομίλου Delhaize. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα χρήσης του 2012, ο Όμιλος αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αλβανία, προχωρώντας σε πώληση του δικτύου του σε γειτονική χώρα έναντι 1.500.000 ¤ αντί 30.000.000 ¤ και πλέον, που ήταν η αξία της αγοράς του. Πρόκειται για ένα deal που άμεσα θα προχωρήσει αν και από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος κ. Κώστας Μαχαίρας θέλει να προχωρήσει με πιο αργό βηματισμό καθώς δεν θέλει η πορεία της ελληνικής θυγατρικής να επηρεαστεί από αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης του ομίλου στο Βέλγιο.
 
Ο κ. Μαχαίρας, μάλιστα έχει τονίσει στην διοίκηση της Delhaize πως θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στα Βαλκάνια, σε μια θέση όμως που δεν εισακούστηκε. Κι αυτό διότι περίσκεψη υπάρχει ως προς τις διαθέσεις συνολικής επένδυσης στα Βαλκάνια γεγονός που αποτυπώθηκε και στις σημερινές ανακοινώσεις του Delhaize Group, παράλληλα με τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012. Ο Βελγικός Όμιλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αγορά της Σερβίας που τη χαρακτήρισε μια αγορά «με χαμηλές αναπτυξιακές προοπτικές». Η περιοχή των Βαλκανίων δεν φαίνεται να αποτελεί ένα φιλόξενο πεδίο για την Delhaize, παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής διοίκησης για νέες επενδύσεις, και απομένει να δούμε την επίδραση των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης στην ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ναι μεν έχει ανακοινώσει διάθεση επενδύσεων, όμως μελετά και άλλα πλέον δεδομένα.
 
Στα παραπάνω, η εν γένει πορεία της Delhaize της οποίας τα οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασαν απώλειες 390 εκατ. ευρώ φαίνεται να μην ακολουθούν τη πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα, δημιουργώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο το Βέλγιο θα στηρίξει την ελληνική θυγατρική ή η τελευταία θα βασιστεί στις δικές της δυνάμεις.