Tου Δημήτρη Μαρκόπουλου

Οι Φινλανδοί μας είχαν συνηθίσει σε αυστηρή -στα όρια της προσβολής- κριτική. Πιο επικριτικοί κι από τους Γερμανούς, πολλές φορές οι πολιτικοί από τη χώρα του Βορρά είχαν «ξεφύγει» θεωρώντας την Ελλάδα κάτι μεταξύ Μπανανίας και Σουαζιλάνδης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την οξεία ρητορική και τις εγγυήσεις που η τροφαντή Φινλανδή υπουργός Οικονομικών κυρία Γιούτα Ουρπιλάινεν απαιτούσε από την κυβέρνησή μας για να εκταμιεύσει βοήθεια στην πληττόμενη οικονομία μας; Ποιος επίσης μπορεί να ξεχάσει τη φυγή της Νokia (σκέτο) από την Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο; Μια αγορά την οποία οι Φινλανδοί, ενώ έστυψαν σαν λεμονόκουπα -κανένας δεν ξεχνά τα κινητά που με μανία τόσα χρόνια αγόραζαν οι Έλληνες-, εγκατέλειψαν άρον άρον στα δύσκολα.

Να όμως που όπου υπάρχει μαύρο, υπάρχει και άσπρο. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη ανακοίνωση μιας πολύ σοβαρής επένδυσης εκ μέρους της φινλανδικής Nokia Siemens Networks, μιας εταιρείας που ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας ως πανευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου, με την ταυτόχρονη πρόσληψη περίπου 150 νέων επιστημόνων.

Η Nokia Siemens Networks δεν έρχεται πρώτη φορά στη χώρα μας. Ήδη λειτουργεί εδώ και καιρό ένα μεγάλο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας, το οποίο και θα τονώσει με τις νέες προσθήκες. Οι προσλήψεις που έταξε η εταιρεία στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά αφορούν κυρίως σε νέους επιστήμονες (εκεί όπου η ανεργία κυριολεκτικά θερίζει) με εξειδίκευση στο software και την τεχνική υποστήριξη.

Εμφαση φυσικά θα υπάρξει στον τομέα του mobile, όπου η εταιρεία έχει μεγάλη δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μεγάλο κλιμάκιο των Φιλανδών συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης της Φινλανδίας κ. Πέκα Λίντου, με τον επικεφαλής Marketing και Εταιρικών Υποθέσεων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Nokia Siemens Networks κ. Μπάρι Φρεντς, την εμπορική ακόλουθο της πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα κυρία Γιάνα Οικαρίνεν-Βασιλόπουλος, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Nokia Siemens Networks Hellas κ. Αθανάσιο Έξαρχο και τον επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Nokia Siemens Hellas κ. Αρη Δρόση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εταιρεία υποσχέθηκε οι προσλήψεις να έχουν γίνουν το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών που η ανεργία έχει δημιουργήσει.

Γιατί επέλεξε την Ελλάδα

Οι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην Ελλάδα, καθώς το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, που εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής και σήμερα απασχολεί 490 εξειδικευμένους Έλληνες επιστήμονες, επεκτείνει τη δράση του, που επικεντρώνεται στο mobile broadband. Η φινλανδική πολυεθνική θα εντάξει τη νέα αυτή δραστηριότητά της στον αναπτυξιακό νόμο που πρόσφατα ήρθε στη Βουλή και άρα θα λάβει χρηματοδότηση.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης, ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο ίδιος ο διευθύνων της εταιρείας στην Ελλάδα τόνισε πως οι Φινλανδοί είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την εδώ παρουσία τους, καθώς και με την ποιότητα του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα να θεωρούν τους Έλληνες εξαιρετικά ειδικούς στον τομέα της τεχνολογίας. Μάλιστα οι επιδόσεις του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο έχει υπερδιπλασιάσει το προσωπικό του από το 2007, έχουν προκαλέσει εξόχως κολακευτικά σχόλια από τη μητρική εταιρεία στη Φινλανδία.