Δυναμικά έχει εισέλθει στον ΟΠΑΠ η αμερικανική εταιρείας διαχείρισης hedge funds Baupost Group. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί κατέχουν ήδη πάνω από 12 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 4% του Οργανισμού, και τροφοδοτούν – μεταξύ άλλων – το ράλι του τίτλου πάνω απ’ τα 7 ευρώ. Ως εκ τούτου η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ, λίγη πριν την πώληση του 33% του δημοσίου, να έχει φθάσει τα 2,3 δισ ευρώ.
Η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης hedge funds, μία απ’ τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ξεκίνησε να χτίζει τη θέση της στον ΟΠΑΠ απ’ το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγορές πραγματοποιούνται μέσω μεγάλου οίκου του εξωτερικού και, εάν συνεχιστούν, θεωρείται θέμα χρόνου η θέση του Baupost να υπερβεί το 5%, ποσοστό άνω του οποίου υπάρχει υποχρέωση επίσημης ενημέρωσης από τις εισηγμένες προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Έμπειροι παρατηρητές της αγοράς θεωρούν βέβαιο πως η εμφάνιση του Baupost Group σχετίζεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τον εν εξελίξει διαγωνισμό, στον οποίο πέραν των “παραδοσιακών” διεκδικητών, συμμετέχουν hedge fund όπως η Third Point. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται το Baupost να ενεργεί σε συννενόηση με ένα ή περισσότερα από τα σχήματα που διεκδικούν το 33% του Οργανισμού.
Ο όμιλος Baupost έχει χαρτοφυλάκιο σήμερα ύψους 30 δισ δολ. Επικεφαλής του είναι ο Σεθ Κλάρμαν (φωτ.), ο οποίος ίδρυσε την Baupost Group το 1982 με κεφάλαιο 30 εκατ. δολαρίων!
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.