Επιχειρήσεις

Pantelakis: Μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγάλα κέρδη στη ΔΕΗ

  • newsroom


Σαν ένα διπλό στοίχημα με χαρακτηριστικά option αντιμετωπίζει η Pantelakis Securities τη μετοχή της ΔΕΗ.

Σαν ένα διπλό στοίχημα με χαρακτηριστικά option αντιμετωπίζει η Pantelakis Securities τη μετοχή της ΔΕΗ. “Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζονται πολλά: Ακόμα και με μικρές βελτιώσεις, μπορεί να προκληθεί σημαντική άνοδος της μετοχής, με δεδομένη τη μοχλευμένη δομή της ΔΕΗ”, αναφέρουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής. Για αυτό και εκδίδουν σύσταση overweight για τη μετοχή, με την τιμή στόχο στα 9 ευρώ (έναντι χθεσινού κλεισίματος στα 7,9 ευρώ).

Όπως εξηγεί η Pantelakis, η ΔΕΗ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε depressed επίπεδα, παρά το τελευταίο ράλι.

Οι αναλυτές παραδέχονται ότι το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει υπάρξει αποσπασματικό, πολιτικοποιημένο και γεμάτο στρεβλώσεις. Όμως, οι επενδυτές έχουν τώρα την τρόικα με το πλευρό τους, η οποία απαιτεί την υιοθέτηση τιμολογίων που να αντανακλούν το κόστος, από τα μέσα του 2013.

Επιπλέον, η Pantelakis σημειώνει ότι η ΔΕΗ δεν έχει παρά ελάχιστα να φοβάται από τις μεταρρυθμίσεις της χονδρικής αγοράς ρεύματος, ενώ και οι μεγάλες περικοπές λειτουργικών δαπανών θα αρχίσουν να γίνονται ορατές.

Στο πλαίσιο αυτό, έστω και λιγοστές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανατίμηση της μετοχής, σημειώνουν οι αναλυτές. Και εκτιμούν ότι αυτό το re-rating μπορεί να προκληθεί από τη μεγαλύτερη σαφήνεια στη μελλοντική πορεία των τιμολογίων και τη μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς. Επιπλέον, η αποκρυστάλλωση της κρυμμένης αξίας του ομίλου μπορεί  να προέλθει και από τη μερική ρευστοποίηση των θυγατρικών δικτύου.