Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε πως η παρτίδα σώθηκε, όμως κάποιες κινήσεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων δίνουν ένα πρώτο σήμα αισιοδοξίας. Μετά την αίσια έκβαση στο θέμα της ψήφισης των μέτρων και της λήψης της γίγα – δόσης για την οικονομία μας πριν από λίγο καιρό, οι μεγάλοι ξένοι παίκτες που εδρεύουν στην Ελλάδα, ακολουθώντας και το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στο εδώ χρηματιστήριο, δείχνουν να τείνουν χείρα βοήθειας στην αγορά και την οικονομία μας. Δεν είναι μόνο η ανάληψη δράσης από μεγάλα επενδυτικά funds (γνωστή είναι η κινητικότητα του Naftilia Fund, η κινητικότητα της Morgan Stanley στην Αθήνα και η έλευση της Fairfax) αλλά και η αλλαγή στάσης των μεγάλων πολυεθνικών που εδρεύουν στη χώρα μας.

Ενώ μέχρι στιγμής γράφαμε για τη φυγή από την Ελλάδα μεγάλων σχημάτων όπως η FNAC, η ΝΟΚΙΑ, τη διακοπή ασφαλιστικών πιστώσεων από την Euler Hermes Coface και άλλων εταιρειών, τώρα το κλίμα αλλάζει. Κι αυτό διότι ένα θετικό τελευταίο τρίμηνο του 2012 συν το γεγονός πως η κατάσταση μετά τις εκλογές του Ιουνίου σταθεροποιήθηκε στην Ελλάδα, έδωσαν τον τόνο μιας στοιχειώδους έστω, αλλά υπαρκτής ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πολυεθνικής SC Johnson Hellas. Η εταιρεία παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί απώλειας μεγεθών το δύσκολο 2012 κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρα εξαιτίας ενός πολύ καλού finish. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία καθαριστικών, αποσμητικών χώρου, στιλβωτικών και εντομοκτόνων (Glade, Raid κ.λπ.) κατέγραψε μεν κάμψη πωλήσεων κατά 5,26% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 23,5 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ το 2011 (2/7/2010-29/6/2011) όμως αυτή υπήρξε οριακή και εν τέλει θετική σε σχέση με τις αρχικές καταστροφολογικές εκτιμήσεις. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 10,44% και διαμορφώθηκαν στα 452.465 ευρώ από 505.220 ευρώ το 2011.

Ό,τι κάτι αλλάζει έρχεται να αποδείξει και η στροφή της γερμανικής Henkel προς τη χώρα μας. Η εταιρεία ενώ είχε αποφασίσει να συνεχίσει την παραγωγή σημάτων της όπως το Neomat ή το Bref στο εξωτερικό, τώρα επιλέγει να παραμείνει και να παλέψει στην Ελλάδα. Το ίδιο αποφάσισε το καλοκαίρι και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία η οποία προχωρά σε επενδύσεις στην μονάδα της στην Αττική, ενώ και η Unilever ΕΛΑΪΣ διαμήνυσε στο υπουργείο Ανάπτυξης πως θα επενδύσει κι άλλα χρήματα στη χώρα μας. Σε ανάλογη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα προχώρησε η Philip Morris αλλά και η Hewlett Packard που κατέστησε την Ελλάδα διαμετακομιστικό της κέντρο.

Αλλαγή σχεδίων ως προς την αποχώρηση τους όμως από την Ελλάδα έκαναν κι άλλα σχήματα. Ήδη δύο μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει πως είναι με το ένα πόδι εκτός χώρας, αναθεωρούν τη στάση τους, επιμένοντας όμως για την κατάρτιση δελτίου τιμών στα φάρμακα και την αποπληρωμή των οφειλών της. Μια αποπληρωμή που σαφώς πλέον διευκολύνεται από τη δόση που η χώρα μας έλαβε από τους δανειστές της.