(Upd) Γαλλορωσική συμμαχία ενάντια στην κινεζική Cosco για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι φαίνεται να έχουν ήδη δημιουργήσει κοινοπρακτικό σχήμα με τοιυς γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF), όπου δεν αποκλείεται να μπουν και ελληνικές εταιρείες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η συμφωνία μεταξύ Ρώσων και Γάλλων έχει ήδη κλείσει, ενώ στο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκής πλευράς είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα: “Υπάρχουν και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, είχε σημειώσει.
Η γαλλική SNCF, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως με δίκτυο 30.000 χλμ., είχε διαψεύσει παλιότερα ότι ενδαιφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 100 χρόνια παείχε ουκ ολίγες φορές τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, όπως έγραφε χθες το Newmoney, σε επαφή με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους βρίσκεται ο Όμιλος Κοπελούζου, προκειμένου να υποβάλλουν από κοινού προσφορά στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Prime.
Στο ρεπορτάζ, φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, στελέχους του Ομίλου Κοπελούζου και υπεύθυνου των σχέσεων με την Ρωσία, ο οποίος επιβεβαιώνει την είδηση: “Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους. Περιμένουμε μια απάντηση”.
Η εταιρία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο Όμιλος Κοπελούζου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο η διαδικασία πώλησης να έχει ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να εκφράσουν το αρχικό τους ενδιαφέρον έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων είχε δηλώσει ότι η εταιρία ενδιαφερόταν για την απόκτηση τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και ελληνικών λιμανιών.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.