Του Δημήτρη Παφίλα

Εξάγουν σε όλο τον κόσμο, κάνουν επενδύσεις, δίνουν θέσεις εργασίας, αλλά οι αποφάσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ αφενός για τα τιμολόγια ρεύματος και αφετέρου για την τιμή του φυσικού αερίου βουλιάζουν την όποια ελληνική βιομηχανία έχει απομείνει, δηλαδή 12 εταιρείες υψηλής τάσης και 58 εταιρείες μεσαίας τάσης.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) σήμερα σε συνάντηση με δημοσιογράφους, οι μειώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ δεν είναι ακριβώς μειώσεις. Στην πράξη, πρόκειται για υπέρμετρες αυξήσεις, με τη συνοδεία κάποιων χρεώσεων οι οποίες τέθηκαν εκτός της τιμής του ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, COT).

Ενώ λοιπόν με ένα κόστος 30 εκατ. ευρώ η ελληνική βιομηχανία  (3000Μw x 10 ευρώ) θα ήταν ανταγωνιστική, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμολόγια τα οποία επιφέρουν θεωρητική μείωση μόλις 12 εκατ. ευρώ (Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει 120 εκατ. ευρώ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς με τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

“Η Ελληνική βιομηχανία δεν θέλει να πληρώσει ο καταναλωτής, απλώς ζητά να ισχύσει ότι υπάρχει και στην Ευρώπη”, τονίζει ο κ. Κοντολέων της Βιοχάλκο.
 
Γ. Μάνεσης (Ελληνική Χαλυβουργία): “Η ελληνική βιομηχανία δεν θα επιβιώσει”

Ο κ. Γ. Μάνεσης της Ελληνικής Χαλυβουργίας μιλώντας για την υψηλή τάση τόνισε: “Η ελληνική βιομηχανία δεν θα επιβιώσει, καθώς τα τιμολόγια της υψηλής τάσης έχουν αυξήσεις. Κάποτε η Ελληνική Χαλυβουργία είχε εξαγωγές πάνω από 500 εκατ. ευρώ και σήμερα διαθέτει κάτω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δυνατότητες για εξαγωγές 1 δισ. ευρώ”.

Κ. Κατσαρός (ΕΛΒΑΛ): Πληρώνει διπλάσιο κόστος από τους ανταγωνιστές

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελληνική Βιομηχανίας Αλουμίνιου (ΕΛΒΑΛ), η οποία με εξαγωγές πάνω από το 85% των πωλήσεών της πληρώνει 70 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν οι κύριοι ανταγωνιστές της στη Γερμανία πληρώνουν 49,70 ευρώ και στη Γαλλία κάτω από το 42 ευρώ.

“Εχω την εντύπωση ότι η ΔΕΗ μας περνά για ηλίθιους.  Φέρνουμε ρευστότητα από τις εξαγωγές, κάνουμε επενδύσεις, δεν μειώσαμε τα μεροκάματα, δεν απολύσαμε και η ΔΕΗ συνεχίζει τις υψηλές χρεώσεις”, τονίζει ο κ. Κ. Κατσαρός, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ. 

Α. Δοντάς (Επίλεκτος): “Θα διπλασιάσουμε τις θέσεις εργασίας”

Σκληρός, αλλά ρεαλιστικός ήταν ο  κ. Α. Δοντάς της Επίλεκτος, ο οποίος τόνισε ότι οι βιομηχανίες της μέσης τάσης, οι οποίες είναι μόλις 58 (από 62 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια), έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις ρεύματος έως 45% και τώρα η μείωση είναι 10%.

Ο κ. Δοντάς σημείωσε ότι “υπάρχει απόφαση για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (χρέωση συστήματος, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) και η ΔΕΗ κάνει του κεφαλιού της”. Ο υπεύθυνος της Επίλεκτος -η οποία δικαιώθηκε σε δικαστήριο για τις χρεώσεις της ΔΕΗ- υποστήριξε ότι τα εργοστάσια δεν δουλεύουν ούτε στο optimum της παραγωγής, ενώ αν μειώνονταν οι χρεώσεις θα διπλασιάζονταν οι θέσεις εργασίας. “Τα εργοστάσια τα κρατά ο κόσμος με θυσίες, μειώσεις μισθών και όχι οι τράπεζες και η κυβέρνηση”, συμπλήρωσε λέγοντας ότι, τα εμπόδια τα φέρνουν οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που δεν εργάζονται. 

Ο ίδιος επέκρινε την τακτική της ΔΕΗ για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ότι, πρέπει να είναι ίδιες με την υψηλή τάση, ενώ ο κ. Α. Κοντολέων της Βιοχάλκο αποκάλυψε ότι η ΡΑΕ έστειλε επιστολή με την οποία το αίτημα των 62 εταιρειών -ώστε οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις να είναι ίδιες- ζητάει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Α. Kοντολέων (Βιοχάλκο): “Το πιο σκληρό μονοπώλιο είναι η ΔΕΠΑ”

Λάβρος και αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο κ. Α. Κοντολέων της  Βιοχάλκο, μιλώντας για την τιμή του φυσικού αερίου, την οποία τους πρότεινε ο κ. Σαχίνης της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως είπε η ΔΕΠΑ επιλέγει το 6% της αγοράς να πληρώσει το σταθερό κόστος (Κόστος κεφαλαίου + δάνεια).

“Τι είδους εμπορική πολιτική είναι αυτή;”, αναρωτήθηκε. Συμπληρώνοντας πως η ΔΕΠΑ προσέφερε έκπτωση 7% προφορικά. Όπως τόνισε,  η ΔΕΠΑ είναι το πιο σκληρό μονοπώλιο που έχει δει στην καριέρα του, αφού λ.χ., προσφέρει έκπτωση 15% σε χρεώσεις πάνω από 1000 GW. Αποκάλυψε δε ότι, από τη συμφωνία με την Socar αλλά και την είσοδο των ΑΠΕ, θα προκύψει λιγότερη κατανάλωση, την οποία θα κληθεί να πληρώσει πάλι η βιομηχανία.