Προχωρούν από την επόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα με την προσοχή να στρέφεται στην έκδοση των μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (CoCos) των τραπεζών και στο διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Την ίδια ώρα στα μέσα στου μήνα αναμένεται να εγκατασταθούν και οι εκπρόσωποι ελεγκτικών εταιρειών στις θέσεις των επιτρόπων που θα έχουν δικαίωμα “βέτο” σε όλα τα κρίσιμα θέματα, ενώ   πληροφορίες του euro2day.gr σημειώνουν ότι οι συστημικές τράπεζες ίσως προχωρήσουν σε υψηλότερες αυξήσεις κεφαλαίου και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης θα πάει τελικά μετά τον Απρίλιο.

Ακόμα και έτσι το πρώτο βήμα είναι να γνωστοποιηθούν από τις τέσσερις “συστημικές” τράπεζες ως και την επόμενη εβδομάδα τα κεφάλαια που θα καλυφθούν μέσω της έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων, των γνωστών CoCos. Με τα μετατρέψιμα ομόλογα, που εκτός απροόπτου θα έχουν εκδοθεί έως το τέλος του μήνα και θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους έτσι ώστε μετά τις ΑΜΚ να πιάνουν το στόχο του 9%.

ΑΜΚ & ανακεφαλαιοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι με τις ΑΜΚ οι τράπεζες θα κληθούν να ενισχύσουν το δείκτη EBA Core Tier 1 έως το 6%, ενώ από το 6% έως το 9% θα εκδώσουν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) τα οποία θα καλύψει πλήρως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Αναλυτές, εκτιμούν ότι τα συνολικά κεφάλαια που θα πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι για να επιτύχουν το στόχο του 10% στις ΑΜΚ – και να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τεσσάρων “συστημικών” τραπεζών –  θα διαμορφωθούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περιλαμβάνει τρία βήματα:

– Τη μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ήτοι την προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013, η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012.
– Την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (contingent convertible bonds – CoCos) έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Τα ποσά αυτά θα καθοριστούν από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και τα ομολογιακά δάνεια θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
– Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του 2013, στις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή κάλυψης. Με βάση το σχέδιο αυτό και σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 9ης Νοεμβρίου 2012, οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νεοεκδοθεισών κοινών μετοχών.

Οι μη συστημικές τράπεζες, όπως προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου του 2013. Μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.

ΤΤ

Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο οποίο θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι του ενεργητικού ενδεχομένως θα εξαγορασθεί από μία εκ των ενδιαφερομένων συστημικών τραπεζών.

Οι επίτροποι

Εν τω μεταξύ άμεσα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των επιτρόπων στις τράπεζες που λαμβάνουν βοήθεια απ’ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο ρόλος των επιτρόπων αυτών είναι να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις δαπάνες και τις χορηγήσεις των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να “συγκρούονται” με τις αρμοδιότητες των εγχώριων εποπτικών αρχών, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει, ότι θα ελεγχθούν και πάλι όλα τα δάνεια και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί σε κόμματα, πολιτικά πρόσωπα, συγγενικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, κλπ.

Μάλιστα οι “επίτροποι” θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ενώ, λόγω του ελεγκτικού τους ρόλου, θα έχουν το δικαίωμα “παρατήρησης” όλων των επιτροπών που καθορίζουν τη λειτουργία τους. Βέβαια, πρωταρχικός στόχος είναι η εποπτεία σε θέματα διαχείρισης κινδύνου και εσωτερικού ελέγχου. Το φάσμα των ελέγχων θα καλύπτει επίσης το άνοιγμα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη ναυτιλία. Πρόκειται για ένα κομμάτι που δημιουργεί επισφάλειες, δεδομένης της πτώσης των τιμών των ποντοπόρων πλοίων.