Η γαλλική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel Lucent σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 10.000 στο πλαίσιο της προσπάθειες περιστολής των δαπανών της, ώστε να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, σύμφωνα με τις εφημερίδες Les Echos και Le Figaro.

Ο όμιλος που απασχολεί 72.000 εργαζομένους σε παγκόσμια κλίμακα θα καταργήσει 15.000 θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει ωστόσο 5.000 νέες.

Η εταιρεία σκοπεύει να καταργήσει 900 θέσεις εργασίας στη Γαλλία – χοντρικά το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού, μετά το κλείσιμο εργοστασίων στη Ρεν και την Τουλούζη και την πώληση εργοστασίων σε άλλες δύο πόλεις.

Σύμφωνα με τη Figaro, οι περικοπές θα αφορούν όλες τις χώρες όπου έχει παρουσία η Alcatel: ήτοι 4.100 απολύσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και άλλες 2.100 απολύσεις στην Αμερική.

Η εταιρεία δεν προέβη σε κανένα σχόλιο. Οι περικοπές πάντως αποτελούν μέρος της προσπάθειας του επικεφαλής, Michel Combes, να στρέψει την εταιρεία προς την παραγωγή λιγότερων προϊόντων, ώστε να αντιστρέψει τις ζημιές.

Ο όμιλος που έχει ανταγωνιστές κολοσσούς, όπως η σουηδική Ericsson, η κινεζική Huawei και η φινλανδική Nokia, ανακοίνωνε καθαρές ζημιές  επί πέντε συναπτά τρίμηνα.
Πέρυσι, είχε καθαρές ζημιές 1,2 δισ. ευρώ – που ήταν και οι μεγαλύτερες από το 2008 – κυρίως λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης από ένα παλαιότερο σχέδιο απομάκρυνσης 5.000 υπαλλήλων, αλλά και της απαξίωσης της μονάδας κινητών.