Σύμφωνα με το energypress.gr, το ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε από χθες τις πόρτες της αίθουσας πληροφόρησης ή διαφορετικά data room των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στους 5 υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα για να σχηματίσουν ακριβή εικόνα για τις δύο εταιρείες, και βάση αυτών να διαμορφώσουν τις τελικές δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους.

Τα στοιχεία αφορούν αναλυτικούς ισολογισμούς όπου οι επενδυτές μπορούν να δουν κρίσιμα δεδομένα σαν το ύψος του δανεισμού καθώς και εμπορικές πολιτικές, όχι όμως και απόρρητες πληροφορίες (όπως τις κατά καιρούς συμβάσεις των δύο εταιρειών με τρίτους που διέπονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας, κ.ο.κ), αφού τελικά η κυβέρνηση  υπό την πίεση της αντιπολίτευσης απέσυρε χθες την επίμαχη τροπολογία από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα πετρελαιοειδή το οποίο και ψηφίστηκε το βράδυ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την τροπολογία που υπέγραφαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης, αποκτούσε το δικαίωμα πρόσβασης στα εμπιστευτικά και απόρρητα δεδομένα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών, είτε για τον εαυτό του, είτε για λογαριασμό των υποψηφίων επενδυτών. Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών εταίρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οδήγησαν στην απόσυρση της ρύθμισης. Όπως μάλιστα δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, «η τροπολογία αποσύρεται για να επανέλθει αναδιατυπωμένη σε επόμενο νομοσχέδιο ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το έργο του ΤΑΙΠΕΔ».
Κύκλοι της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι η στεγανοποίηση κάποιων απορρήτων στοιχείων των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, όπως εξάλλου και για τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις, ενδεχομένως να επηρεάσει και το ύψος των τελικών προσφορών, αφού παραμένει στο σκοτάδι ένα σημαντικό σκέλος που αφορά τους όρους που διέπουν τις συμβάσεις τους με τρίτους.

Σε κάθε περίπτωση από χθες, οι 5 υποψήφιοι επενδυτές (Gazprom, M+M, Socar, Negusneft και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ & PPF) έχουν πρόσβαση στην ενδελεχή πληροφόρηση που παρέχει το data room των δύο εταιρειών, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό του ΤΑΙΠΕΔ να κοινοποιήσουν τα εν λόγω δεδομένα σε τρίτα μέρη.

Οι «5» έχουν κάτι παραπάνω από δύο μήνες στη διάθεσή τους για να καταθέσουν τις προσφορές τους, με καταληκτική προθεσμία την 12η Απριλίου.