Του Κώστα Τσαούση
Ο 46χρονος μηχανολόγος μηχανικός κ. Πάνος Κωνσταντινίδης το βράδυ της περασμένης Τρίτης βρέθηκε να μιλάει στο Ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης» για την αξιοπιστία και την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη δίπλα στον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF) κ. Γκιντό Ραβοέ. Προφανώς όχι με την ιδιότητα του μηχανολόγου μηχανικού, αλλά με εκείνη του συνιδρυτή -και διευθυντή Επιχειρηματικής Στρατηγικής- μιας εταιρείας ελληνικών συμφερόντων, της One Tree Solutions, που έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο και στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργεία Οικονομικών μιας πλειάδας ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου. Επιπλέον, το βασικό προϊόν της εταιρείας, το PriceLenz, βρίσκεται τοποθετημένο και χρησιμοποιείται από τραπεζικούς ομίλους με ισχύ και επιρροή στα ευρωπαϊκά πράγματα.
Ας πάρουμε όμως το νήμα από την αρχή. Η One Tree Solutions ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να δημιουργήσει αποτελεσματικές λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού, με εξειδίκευση στα οικονομικά. Στην ίδρυσή της συνέπραξαν δύο Έλληνες μηχανικοί με διδακτορικό και πρότερη ερευνητική και επιχειρηματική δράση, αλλά και στην πιο παραγωγική ηλικία του βίου τους: οι κύριοι Διονύσης Αυρηλιώνης και Πάνος Κωνσταντινίδης. Και οι δύο είχαν πίσω τους μία δεκαετία εμπειριών από προηγούμενα επιχειρηματικά βήματα στον χώρο των λύσεων λογισμικού και αυτό το απόθεμα αποτέλεσε ένα σημαντικό εφόδιο στο νέο τους εγχείρημα.
Ξεκινώντας τις δραστηριότητές της με μια εξειδικευμένη λύση για οικονομικά θέματα στο Δημόσιο, η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει ως πρώτο πελάτη το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας για την υλοποίηση ενός κρίσιμου συστήματος με διακρατική σύνδεση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην πορεία, και ύστερα από επένδυση σε έρευνα και τεχνολογία και συστηματική αξιολόγηση διαφόρων επιχειρηματικών ευκαιριών, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της εστιάζοντας σε ένα διαδεδομένο, αλλά πολυδιάστατο πρόβλημα: την αύξηση των εσόδων, τον εξορθολογισμό των δαπανών και, εν κατακλείδι, την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων οργανισμών του ιδιωτικού τομέα.
Ρώτησα τον κ. Αυρηλιώνη, διευθύνοντα σύμβουλο της One Tree Solutions, για το πώς κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην αγορά και ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που αναγνωρίστηκε από τη δουλειά τους – και εκείνος ήταν ξεκάθαρος στην απάντησή του: «Ο δρόμος για την έξοδο από την αφάνεια, η οποία μαστίζει την πλειονότητα των πολύ μικρών εταιρειών, ήταν δύσκολος. Η εταιρεία προσπάθησε να καλύψει κενά στην αγορά προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις σε προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί επαρκώς, ώστε να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα αυτά. Βασίστηκε στην εφευρετικότητα σε συνδυασμό με την επιμονή και την αποφασιστικότητα όχι μόνο των ιδρυτών, αλλά και των λοιπών στελεχών της, για να δημιουργήσουν προϊόντα χρήσιμα και πρωτοπόρα σε σχέση με το τι υπήρχε στην αγορά». Σε αυτή την απάντηση μια επισήμανση είχε ιδιαίτερη σημασία, κυρίως για όλους όσοι θα βρεθούν στην ίδια αφετηρία όπου βρέθηκαν και οι δύο συνιδρυτές της One Tree Solutions: «Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και ο κατάλληλος συνδυασμός διαφορετικών συστατικών, όπως της γνώσης των επιχειρηματικών αναγκών, της οικονομικής και στατιστικής επιστήμης και της τεχνολογίας της πληροφορικής. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία προϊόντων με αναγνωρισμένη καινοτομία, τα οποία ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, καθώς αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν “με διαφορετικό τρόπο”, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν τον στόχο ευκολότερα, ταχύτερα και πιο οικονομικά».
Τεχνολογικά, η One Tree Solutions αποτελεί πιστοποιημένο εταίρο της IBM (Advanced Business Partner), αλλά και μέλος του IBM Cloud Advisory Board, μιας ομάδας 30 ατόμων παγκοσμίως που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 450.000 υπαλλήλους της IBM και δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες της, με στόχο τον καθορισμό της στρατηγικής της IBM για το cloud στα επόμενα χρόνια. Είναι επίσης Oracle Gold ISV Partner και Salesforce.com ISV Partner.
Στη συνομιλία μας κράτησα μια ερώτηση για τον κ. Κωνσταντινίδη – και ειδικά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ευρωζώνη. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην ευρωζώνη και οι εποπτικές αρχές, από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και μετά, κάνουν σημαντικές προσπάθειες αφενός για να αποφευχθούν παρόμοιοι κίνδυνοι στο μέλλον και αφετέρου για να υπάρχει η αναγκαία ετοιμότητα για τη διαχείριση των κινδύνων – εάν τελικά προκύψουν. Ταυτόχρονα οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βελτιώσουν τα οικονομικά μεγέθη τους, με στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, τώρα και στο μέλλον. Επίσης, γίνεται ειλικρινής προσπάθεια για ακόμα περισσότερη διαφάνεια και ακόμα πιο υπεύθυνη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους. Αυτό αποκρυσταλλώνεται τόσο στην προσωποποιημένη εξυπηρέτησή τους όσο και στην προστασία τους από επιλογές που δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα ίδια τους τα συμφέροντα. Συγκεκριμένα, πολλές προφυλάξεις λαμβάνονται για την αποφυγή προώθησης άστοχων προϊόντων από τις τράπεζες (mis-selling) ή ακόμα και για την αποφυγή επιλογής άστοχων προϊόντων από τον ίδιο τον πελάτη της τράπεζας (mis-buying). Το να λύσει κανείς με ενιαίο τρόπο όλο αυτό το πολύπλοκο “σύστημα εξισώσεων” αποτελεί μια πραγματικά δύσκολη πρόκληση. H εταιρεία μας, με την καινοτομική της προσέγγιση και τις λύσεις της, συνεισφέρει -στον βαθμό που μπορεί- στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, για την ενίσχυση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με πελατοκεντρικό, στρατηγικό και στοχοθετημένο τρόπο».
Στην κατάληξη της συνομιλίας μας και οι δύο λένε πως «στην Ελλάδα του σήμερα η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί -λόγω έλλειψης άλλων εναλλακτικών- να αποτελεί επιλογή ανάγκης. Αντίθετα πρέπει να είναι πραγματικά συνειδητή, προσωπική επιλογή για τη διοχέτευση μιας πηγαίας δημιουργικότητας. Σε συλλογικό επίπεδο η επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση». Ακόμη, θεωρούν ότι στην ανοιχτή αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στις αγορές του κόσμου της παγκοσμιοποίησης, «η εξωστρέφεια αποτελεί ικανή, αλλά και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία».
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.