Της Στεφανίας Σούκη

Σε Τουρκία και Κίνα εστιάζει το πρόγραμμα επέκτασής των δραστηριοτήτων του ο όμιλος Folli Follie, έστω κι αν οι συνολικές του επενδύσεις είναι ‘’ψαλιδισμένες’’ σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι επενδυτικές δαπάνες του ομίλου έχουν μειωθεί εφέτος στα 16 εκατ. ευρώ, έναντι 60 εκατ. ευρώ στο εννέαμηνο του 2012 ενώ επιπλέον κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν εντός του 2014, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του εννιαμήνου του 2013.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Τζ. Κουτσολιούτσος,  διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο όμιλος πρόσφατα έκανε την είσοδό του στην αγορά της Τουρκίας με ένα νέο κατάστημα Folli Follie και έπεται η λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος την ερχόμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα και στην Κίνα παραμένει ο στόχος για το 2014 για τη λειτουργία συνολικά 250 καταστημάτων από 202 αυτή τη στιγμή. Ο όμιλος έχει θέσει ως προτεραιότητα την επέκταση και της έτερης αλυσίδας, της Links of London ειδικά για τις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, σχεδιασμός ωστόσο ο οποίος θα οριστικοποιηθεί εντός του επόμενου έτους.
Εντός των τειχών, σε αναμονή βρίσκεται ακόμη το θέμα της ανάπτυξης του ΜΙΝΙΟΝ, για το οποίο ‘’αγκάθι’’ παραμένουν οι συνθήκες υποβάθμισης του κέντρου  στα πέριξ της Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, εντός το 2014 αναμένεται να λειτουργήσει και η νέα επένδυση του ομίλου για το νέο Attica επί της οδού Τσιμισκή, το οποίο εκτιμάται ότι τους πρώτους δώδεκα μήνες θα μπορούσε να αποδώσει περί τα 20 εκατ. ευρώ πωλήσεις.    

Η πορεία της αγοράς

Ο κ. Κουτσολιούτσος βλέπει στο εγχώριο λιανεμπόριο τις ίδιες συνθήκες που βλέπουν και οι διοικήσεις  των άλλων μεγάλων αλυσίδων, ότι δηλαδή ναι μεν δεν υπάρχει ακόμη σταθεροποίηση, ωστόσο υπάρχει μία σχετική βελτίωση. Ο όμιλος σημείωσε αύξηση στις δραστηριότητές του στην Ελλάδα το εφετινό εννιάμηνο, μετά από μία πενταετία συνεχούς πτώσης και η διοίκηση της Folli Follie εκτιμά ότι  το 2013 θα κλείσει με αύξηση εσόδων της τάξεως του 10% και διψήφια αύξηση σε επίπεδο κερδών πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων.  

Ευνοημένος βγαίνει ο όμιλος και λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού, αφού από το ποσοστό του στα ΚΑΕ στο εννιάμηνο αποκόμισε καθαρή κερδοφορία ύψους 16,3 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2013 και με δεδομένη τη συνέχιση της θετικής πορείας της τουριστικής κίνησης για το διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, ο κ. Κουτσολιούτσος επεσήμανε στους αναλυτές ότι τα κέρδη πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕBITDA) των ΚΑΕ  θα φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία προ τόκων τα 55 εκατ. ευρώ.