Του Δημήτρη Παφίλα

Ο κύβος ερρίφθη για τον ΟΠΑΠ. Την ερχόμενη εβδομάδα, η διοίκηση του Οργανισμού θα προχωρήσει σε παρουσιάσεις του … «νέου»  ΟΠΑΠ, προς τους 8 «μνηστήρες», που, όπως θα δούμε, θα συμπτυχθούν σε λιγότερους, πριν την λήξη των δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Απριλίου. Και καθώς η αποκρατικοποίηση προχωρά η μετοχή χθες έσπασε τα 7,10 ευρώ, που ήταν το υψηλό που είχε κάνει πριν τη διόρθωση που ξεκίνησε με την απόφαση της Κομισιόν για άρση του μονοπωλίου.

Σε ότι αφορά τις παρουσιάσεις στους μνηστήρες. Αυτές θα συμπεριλαμβάνουν τόσο τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού μετά τον φόρο του 30% στα μεικτά κέρδη, όσο και τα στοιχεία  των συμβάσεων που έχει  ή πρόκειται να συνάψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρουσιάσεις θα γίνουν ξεχωριστά σε καθεμιά από τις 8 εταιρίες που έχουν καταθέσει προσφορές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις αφού ενδέχεται να εμφανιστεί ένα κοινό σχήμα στις παρουσιάσεις του ΟΠΑΠ.

Ποιος είναι ο «νέος» ΟΠΑΠ

Ο νέος ΟΠΑΠ είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του παρελθόντος καθώς με την φορολογία του 30% στα μεικτά κέρδη, η κερδοφορία του οργανισμού θα ανέλθει σε πολύ λιγότερο από το μισό του 2012.

Ενδεικτικά, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA ) θα ανέλθουν σε 250-280 εκατ. ευρώ, έναντι 650-670 εκατ. ευρώ του 2012. Και μόνο αυτή η σημαντική διαφορά, αλλάζει άρδην την εικόνα και το τίμημα καθώς οι προσφέροντες θα επιδιώξουν ένα χαμηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών ( τιμή / κέρδη P/ E ).

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο οργανισμός θα διατηρήσει το ισχυρό ατού του μονοπωλίου στο στοίχημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αποκλείσει τις ιντερνετικές εταιρείες που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε παιχνίδια καζίνο και πόκερ. Συνεπώς, σύμφωνα με ορισμένες πηγές αναμένεται αποκλεισμός και των 24 εταιρειών που έχουν λάβει άδεια. (σ. σ.  σε ότι αφορά το μονοπώλιο η κυβέρνηση θέλει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να έχει εκδοθεί πριν τις προσφορές ).  

Οι συμμαχίες

Στην Αθήνα, έρχονται στο τέλος της άλλης εβδομάδας , θα έλθουν μια οκταμελής αποστολή από την Κινεζική Fossun – τόσο για τον ΟΠΑΠ, όσο και για άλλες δουλειές που ενδιαφέρουν  του Κινέζους.                              

Πολυμελής αποστολή θα υπάρχει και από την εταιρεία BC Partners του κ. Ν. Σταθόπουλου – όπου έχει συμμετοχή όπως λέγεται ο επιχειρηματίας κ.  Λασκαρίδης.

Όπως ήδη έχει γραφεί χωρίς να διαψευσθεί μια συμμαχία που θα διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ είναι η κινεζική Fossun, η Ιντραλοτ και η BC Partners.    

Αναλυτικά, οι  υπόλοιπες εταιρίες που διεκδικούν τον ΟΠΑΠ είναι:

-Κοινοπραξία των Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%)
-Primrose Treasure Limited, θυγατρική της εταιρίας Fosun international
-Κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%)
-Το βρετανικό fund BC Partners
-Το αμερικανικό fund TPG Capital
-Emma Delta Ltd, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%)
-Το Fund Triple Five World Group Properties Limited
-Και το Third Point LLC