Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Δημήτρη Παφίλα

H ψήφος εμπιστοσύνης  από τις διεθνείς αγορές με τις επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων του ΟΤΕ και του Τιτάνα άνοιξε δρόμους και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, τα  Ελληνικά Πετρέλαια διαπραγματεύονται με ξένες Τράπεζες την έκδοση εταιρικού ομολόγου (Hellenic Petroleum Plc) για την  παροχή ρευστότητας προς την εταιρεία.

Πρόσφατα, η έκδοση του ΟΤΕ υπερκαλύφθηκε κατά 2,7 φορές καθώς άντλησε 700 εκατ. ευρώ με πενταετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο και ετήσιο τοκομερίδιο 7,87%.

Στην  έκδοση εταιρικού ομολόγου είχε προηγηθεί ο Τιτάνας με την έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ με ετήσιο τοκομερίδιο 8,75%.

Τι επιτόκιο θα έχει το νέο ομόλογο

Όπως λένε στελέχη Τραπεζικών dealing room, η επιτυχία της έκδοσης του ομολόγου του ΟΤΕ άνοιξε την όρεξη των ελληνικών εταιρειών ωστόσο όπως  συμπληρώνουν με νόημα το επιτόκιο του 7,87% δόθηκε διότι αφενός γιατί  η εταιρεία είναι θυγατρική της Γερμανικής Deutsche Telecom και αφετέρου γιατί η εταιρεία διαθέτει ισχυρές ταμειακές ροές. Τόσο για την νέα έκδοση, όσο και για το επιτόκιο, αρμόδια στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεδομένων των μεγεθών των Ελληνικών Πετρελαίων ( κύκλος εργασιών, κέρδη )  το ετήσιο κουπόνι στα εταιρικά ομόλογα θα κυμανθεί μεταξύ 7,90- 8, 2%.

Δανεισμός 525 εκατ. ευρώ

Πρόσφατα, η  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και η Hellenic Petroleum Finance PLC ανακοίνωσαν πρόσφατα  τη σύναψη δυο νέων Κοινοπρακτικών Ομολογιακών Δανείων τελικού ύψους €605.000.000. Η έκδοση των Δανείων, στο οποίο συμμετείχαν ξένες και ελληνικές τράπεζες, υπερκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό των Δανείων να υπερβεί τον αρχικό στόχο των €525.000.000. Τα Δάνεια, είναι τριετούς διάρκειας και θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων καθώς και την κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Η Eurobank Εργασίας Α.Ε., η Alpha Bank A.E., η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και η HSBC Bank plc συμμετείχαν ως Διοργανώτριες Τράπεζες (Mandated Lead Arrangers), ενώ η Eurobank και η HSBC ανέλαβαν και ρόλο Συντονιστριών Τραπεζών (Coordinators and Bookrunners) των Δανείων. Συνολικά δώδεκα τράπεζες, έξι ελληνικές και έξι ξένες, συμμετείχαν στα Δάνεια. Τα παραπάνω Δάνεια είναι επιπρόσθετα Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου ύψους €225.000.000, το οποίο υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2012, με την Alpha Bank A.E. να εκτελεί ρόλο Διαχειρίστριας Τράπεζας (Agent) και το οποίο επίσης θα χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση.