Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα βγαίνουν οι αναλυτές της Beta για τις μετοχές του Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ, καθώς, όπως λένε, πρόκειται για εταιρείες με καλές προοπτικές και με βελτιωμένη εικόνα για το 2014.

Η διοίκηση ανέφερε ότι το 2013 τα ετήσια αποτελέσματα θα είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, όπου αναμένουν τον κύκλο εργασιών για τον όμιλο στα 1,54 δισ. ευρώ, τα Ebitda στα 250 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 77,7 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Beta αναμένουν μικρότερους κινδύνους καθώς η ΜΕΤΚΑ έχει αναλάβει νέα έργα με υψηλά περιθώρια κέρδους, ενώ η Μεταλλουργία έχει μεγάλες δυνατότητες να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Παράλληλα ο όμιλος διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία (το 85% των πωλήσεων της Αλουμίνιον της Ελλάδος  και το 80% των έργων της ΜΕΤΚΑ) που προσφέρει γεωγραφική διαφοροποίηση, ενώ η πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας με τη ΔΕΗ παρέχει μια καλή βάση για μια νέα συμφωνία στις χρεώσεις.

Χρέος – Έκδοση ομολόγων

Μετά την πώληση ποσοστού 5% μέσω ιδίων μετοχών και ποσοστό 6% της ΜΕΤΚΑ στην Fairfax, το καθαρό χρέος μειώθηκε αποτελεσματικά κατά 500 εκατ. ευρώ, σχολιάζει η Beta.

Στους στόχους της διοίκησης είναι η καθαρή αναλογία χρέους / EBITDA να διαμορφωθεί στο 1-2x για το 2014.

Εντωμεταξύ, ο όμιλος ενδεχομένως να προβεί και σε έκδοση ομολόγων φέτος εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες καθώς το μέσο επιτόκιο που στοχεύει ο όμιλος διαμορφώνεται στο 6,5%. Ένα επιτόκιο  χαμηλότερο από το  «έξι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε ομολογιακή έκδοση για εύρεση κεφαλαίων  250 -300 εκατ. ευρώ, σχολιάζει η Beta.