Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διακρατούν τρεις φορές περισσότερο ρευστό χρήμα απ’ ότι μία δεκαετία πριν καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τη δεύτερη χρονιά ύφεσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg αυτό μπορεί να κοστίσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθώς οι ανταγωνίστριες απ’ τις ΗΠΑ αρχίζουν να αυξάνουν τις εξαγορές και τις επενδύσεις.

Το ρευστό που διακρατούν 265 εταιρείες του Stoxx Europe 600, εξαιρουμένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2012 φθάνουν στο σύνολο τα 359 δισ ευρώ (475 δισ δολ)!

Κατέγραψαν αύξηση δηλαδή 14% σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2002 το ρευστό που είχαν στα ταμεία τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν μόλις 136 δις δολ.

Μεταξύ των εταιρειών που κατέχουν ρευστό πάνω από 10 δις ευρώ είναι η Siemens, Vodafone Group, Total

«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν μία συντηρητική αντίληψη για την κεφαλαιακή τους δομή και διατηρούν μεγάλη ποσότητα ρευστού», λέει ο Francois Xavier de Mallmann, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Γι αυτούς είναι δύσκολο να προβλέψουν το συνδυασμό της υψηλής ανεργίας, της υψηλής φορολογίας και των μικρότερων δημόσιων δαπανών στην κατανάλωση».