Ζημίες-σοκ  66,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Σιδενόρ το 2012, 20 εκατ. ευρώ περισσότερες από όσες ανέμενε η Aplha Finance. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 16,1% στα 1.046,7 εκ. ευρώ, έναντι 1.247,4 εκ. ευρώ το 2011.

Μείωση κατά 22,2% παρουσίασαν και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν σε 27,1 εκ. ευρώ έναντι 34,8 εκ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το 2012 χαρακτηρίστηκε από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών, να παρουσιάζει σημαντικές απώλειες κατά την τελευταία διετία.  

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, την υποτονική ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Σιδενόρ.

Παρά το δυσμενές αυτό πλαίσιο και λόγω της βελτιωμένης διαχείρισης των αποθεμάτων και των α’ υλών, ο Όμιλος Σιδενόρ πέτυχε τη μείωση του καθαρού δανεισμού του στη χρήση 2012 κατά 20,3 εκ. ευρώ έναντι του 2011, με αντίστοιχη βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών του ροών.

Η Διοίκηση του Ομίλου Σιδενόρ στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά προσαρμόζει το ρυθμό απασχόλησης των παραγωγικών του μονάδων, ενώ παράλληλα ενισχύει το δίκτυο πωλήσεων του σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας παραμένει βασικός στρατηγικός στόχος, οι δε προσπάθειες περιορισμού του λειτουργικού κόστους, συνεχίζονται αμείωτες σε όλα τα επίπεδα.