Σε καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων ΛΑΡΚΟ και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αναμένεται να οδηγήσει η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει σε βάθος έρευνα για πιθανές κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, η έρευνα αποφασίστηκε προκειμένου να εξεταστεί επακριβώς εάν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα, να αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις και να μην εμπλακούν αργότερα οι πιθανοί αγοραστές.

Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, η Κομισιόν θα εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Για την ΕΑΣ η έρευνα σε βάθος περιλαμβάνει την εξέταση μέτρων όπως η άμεση επιχορήγησε από το κράτος ύψους 10 εκατ. ευρώ, η αύξηση του κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ απ’ την περίοδο 2004 -2011.

Ο κ. Αλμούνια πρόσθεσε ότι προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπ. Οικονομικών, ενώ αποδίδει την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τροποποίησε τις προτάσεις που είχε υποβάλει εδώ και μήνες στην Κομισιόν για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Αναφορικά με τη διάρκεια της έρευνας, κοινοτικές νομικές πηγές υπογράμμιζαν ότι θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα, αλλά και την ταχύτητα που θα δράσουν οι δύο πλευρές. Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες.