Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Παρά το σοκ που δημιούργησαν οι  εξελίξεις με την Κύπρο και τον προβληματισμό  που αυτές προκαλούν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το θερμόμετρο για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ ανεβαίνει σταθερά. Εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας για τον σχηματισμό των κοινοπραξιών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφόρων ομίλων, με πιθανότερο σενάριο να κατατεθούν τελικά δύο ή τρεις δεσμευτικές προσφορές. «Ολοι μιλάνε με όλους», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος ομίλου που εμπλέκεται στον διαγωνισμό, δίνοντας το στίγμα των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη. Η εικόνα που είχε σχηματιστεί αρχικά για τους υποψήφιους επενδυτές του ΟΠΑΠ έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς υπάρχουν αποχωρήσεις τόσο μεγάλων ομίλων όσο και funds. Oι αποχωρήσεις αποδίδονται σε ειδικούς λόγους, όπως π.χ. η επιβολή συμμετοχής του Δημοσίου στα κέρδη αν πουληθούν οι μετοχές εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (earn out scheme), αλλά και στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της Κύπρου. To earn out μείωσε τις διαθέσεις των funds για γρήγορα κέρδη από τις μετοχές του ΟΠΑΠ, ενώ η επιβάρυνση του κλίματος λόγω Κύπρου κάνει διστακτικές για μια τόσο μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα τις επενδυτικές επιτροπές των private equities.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το Third Point μετά την επιβολή του earn out δεν διατηρεί ενδιαφέρον, ενώ, όπως όλα δείχνουν, και το TPG μετά την εξέλιξη με την Κύπρο είναι παρελθόν. Ο όμιλος του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη, που συζητούσε με άλλους ενδιαφερομένους για να κατέβει σε κοινό σχήμα, επίσης απέσυρε το ενδιαφέρον του.

Φήμες -που δεν έχουν επιβεβαιωθεί- φέρουν και τη γερμανική Gauselmann να μην είναι πλέον ιδιαίτερα θερμή για τον ΟΠΑΠ. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι ο όμιλος Κοπελούζου, που μετέχει στο συγκεκριμένο σχήμα, είναι σε τελικές διαπραγματεύσεις με την κινεζική Fosun που εμφανίζεται ιδιαίτερα «ζεστή» για να διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ. Να σημειωθεί ότι και η ΒC Partners εμφανίζεται με υψηλό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ και συνομιλεί με άλλους ενδιαφερομένους, αλλά υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε έγκριση του project από την επενδυτική επιτροπή της.

Η πλευρά του ομίλου Κόκκαλη κινείται επίσης δραστήρια στην αναζήτηση συμμάχων. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο όμιλος Κόκκαλη έχει προσεγγίσει τελευταία και είναι σε συζητήσεις με τη ρωσική εταιρεία συμμετοχών Sistema. Το group Μελισσανίδη με τoν Γίρι Σμετς του τσεχικού fund  PPF φαίνεται αποφασισμένο να διεκδικήσει με αξιώσεις τον ΟΠΑΠ. Μάλιστα λέγεται ότι έχει εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, γιατί δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να αυξήσει το τίμημα, χωρίς να μειώνεται σημαντικά η ετήσια απόδοση στα κεφάλαια που επενδύονται για την εξαγορά. Βάσει των παραπάνω πληροφοριών, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποβολή δύο προσφορών, και συγκεκριμένα από τo group Μελισσανίδη – Σμετς και τη Fosun πιθανότατα με τον όμιλο Κοπελούζου και ίσως και άλλους συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα είναι ανοιχτές οι συμμετοχές στον διαγωνισμό της BC Partners και του ομίλου Κόκκαλη, είτε σε νέα αυτόνομα σχήματα, είτε σε κοινή κάθοδο με κάποιον από τους ομίλους που είναι ήδη γνωστό ότι ενδιαφέρονται.

Η συνέλευση 

Την επόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου συγκαλείται η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, με τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιο Σταυρίδη να πρέπει να ψηφίσει για την έγκριση της πενταετούς σύμβασης για τον τεχνολογικό πάροχο στην Ιntralot, όπως έχει εισηγηθεί η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Η τελευταία έχει προσλάβει εταιρεία που ειδικεύεται σε θέματα διοργάνωσης συνελεύσεων και επενδυτικών σχέσεων. Σημειώνεται ότι για την ανάθεση της σύμβασης στην Ιntralot πριν από την πώληση του ΟΠΑΠ είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις με την αποστολή εξωδίκων από την πλευρά άλλων υποψηφίων επενδυτών του ΟΠΑΠ.

Με ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η στάση που θα κρατήσουν στη γενική συνέλευση funds, όπως τα Baupost και Silchester, που έχουν «χτίσει» σχετικά πρόσφατα θέσεις στον ΟΠΑΠ και ελέγχουν ποσοστά άνω του 5% το καθένα. Επίσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Κώστας Λουρόπουλος, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση όλοι οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα πάρουν στα χέρια τους τη νέα σύμβαση του Οργανισμού με την Intralot, ενώ ο πρώτος έχει ήδη ανακοινώσει τις βασικές αρχές της συμφωνίας.