Της Μαριάννας Τζάννε

Κάποτε η Κύπρος ήταν το ασφαλές απάγκιο για τους Έλληνες εργολάβους. Ήταν κοντά στην Ελλάδα και έβγαζε μεσαία και μεγάλα έργα γιατί η οικονομία ήταν ανθηρή. Οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς πολλά δικαιολογητικά και οι εργολάβοι παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνταν με πόρους από το Ταμείο Συνοχής.

Τις τελευταίες μέρες που η οικονομία στη Μεγαλόνησο συγκλονίζεται και οι τράπεζες βρίσκονται σε άτακτη χρεοκοπία ο τεχνικός κόσμος προβληματίζεται και ανησυχεί έντονα για την επόμενη μέρα. Ήδη, μεσαία τεχνική εταιρεία μετρά απώλειες 2 εκ. ευρώ από λογαριασμό στη Λαϊκή Τράπεζα που είχε δεσμεύσει για την έκδοση εγγυητικών επιστολών ενώ ανάλογα προβλήματα εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν και άλλες εταιρείες.  

Η J&P Άβαξ, βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος καθώς παραδοσιακά έχει την ισχυρότερη βάση τεχνικών έργων στο νησί. Επηρεάζεται από την απομείωση περιουσιακών στοιχείων των βασικών της μετόχων (τις Κυπριακές οικογένειες Ιωάννου –Παρασκευίδη) με τις μετοχικές απολήξεις στο τραπεζικό σύστημα (ο κ. Ιωάννου συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου) αλλά και από την έκθεση στα έργα αν και  στελέχη της επιμένουν ότι είναι περιορισμένη.

Δεν είναι όμως η μόνη, καθώς τουλάχιστον άλλες τρεις μεγάλες και μεσαίες εταιρείες έχουν αναπτύξει σημαντικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο. Η εταιρεία Ηλέκτωρ, ο τεχνικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ στα περιβαλλοντικά έργα διαθέτει εργοστάσιο απορριμμάτων στην περιοχή της Λάρνακας που διαχειρίζεται 200.000 τόνους αστικών αποβλήτων. Η Μεσόγειος εταιρεία στην οποία συμμετέχει η Eurobank και ο όμιλος Λασκαρίδη διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης και διύλισης νερού στην Πάφο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού διαθέτει και η Envitech ενώ άλλες μικρότερες εταιρείες συνδέονται με αποχετευτικά έργα στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κουβαρά, αντιπρόεδρο της J&P Άβαξ, η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των έργων της έχει ολοκληρωθεί ενώ άλλα εξίσου μεγάλα έργα, όπως ο αυτοκινητόδρομος και η μαρίνα της Πάφου ακυρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σήμερα, σε εξέλιξη είναι το έργο της μαρίνας της Λεμεσού που περιλαμβάνει  οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, από το οποίο έχει ολοκληρωθεί ένα ποσοστό 80%. Επίσης έχει παραδοθεί και πληρωθεί πριν από οκτώ μήνες το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό της Κύπρου.

Οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο κρατούν χαμηλούς τόνους αν και εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Θεωρούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στις οικονομικές συναλλαγές και στην έκδοση εγγυητικών επιστολών αλλά και στα δημόσια έργα του νησιού.

Τονίζουν ωστόσο ότι τα σύννεφα της κρίσης είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην κυπριακή αγορά πριν από 1,5 χρόνο.

Στέλεχος τεχνικής εταιρείες επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία του αδυνατούσε το τελευταίο διάστημα να λάβει δάνεια από Κυπριακές τράπεζες και υπογραμμίζει ότι η Κύπρος έπαψε να είναι παράδεισος για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες από τη στιγμή που άρχισαν να συνωστίζονται πολλές εταιρείες στο νησί. «Η αγορά ήταν καλή όσο οι παίκτες ήταν λίγοι. Οι τιμές ήταν καλές και οι εκπτώσεις περιορισμένες. Όταν μεγάλωσε ο ανταγωνισμός τα πλεονεκτήματα αυτά εξανεμίστηκαν», σημειώνει.