Τα αποτελέσματα αντανακλούν τη βαθιά ύφεση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής ανακοίνωσε σήμερα πωλήσεις ύψους 228,16 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2012, μειωμένες κατά 17,8%, σε σύγκριση με 277,51 εκατ. ευρώ το 2011. Οι πωλήσεις της Εταιρείας ανήλθαν σε 201,77 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15,7%, σε σύγκριση με 239,40 εκατ. ευρώ το 2011.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου για το 2012 ανήλθαν σε ζημίες 49,26 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες 5,42 εκατ. ευρώ το 2011. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας το 2012 ανήλθαν σε ζημίες 54,73 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες 3,10 εκατ. ευρώ το 2011.

Ο Όμιλος παρουσίασε το 2012 ζημίες μετά από φόρους 76,50 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36,9% σε σύγκριση με ζημίες μετά από φόρους 55,86 εκατ. ευρώ το 2011. Το 2012, η Εταιρεία παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους 76,38 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 65% σε σύγκριση με ζημίες 46,28 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2011.  

Οι επενδύσεις του Ομίλου το 2012 ανήλθαν σε 5,44 εκατ. Ευρώ έναντι 12,63 εκατ. Ευρώ το 2011 και επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές προτεραιότητες της προώθησης της εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας, της αναβάθμισης της περιβαλλοντικής απόδοσης και της αύξησης της παραγωγικότητας.

Η κάμψη του κύκλου εργασιών του Ομίλου και της Εταιρείας το 2012 αντανακλά τη βαθειά ύφεση στην εσωτερική αγορά της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς και τη συνεχιζόμενη αναστολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας στα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής.

Το 2012, ο Όμιλος και η Εταιρεία συνέχισαν και ενέτειναν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και το πρόγραμμα για τη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση παραγωγικότητας μέσω της βελτιστοποίησης των παραγωγικών, εφοδιαστικών και διοικητικών λειτουργιών. Η μείωση  του σταθερού κυρίως κόστους που επιτεύχθηκε και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών αντιστάθμισαν εν μέρει τις συνέπειες της πτώσης της εγχώριας αγοράς, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αντιμετωπίσουν το δομικό ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ανακοίνωσε στις 26/03/2013 πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής τσιμέντου. Στόχος του προγράμματος αναδιάρθρωσης είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα, η στήριξη της βιωσιμότητας της εταιρείας και η διασφάλιση των προϋποθέσεων για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Η νέα δομή περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η λειτουργία του εργοστασίου Χαλκίδας παύει οριστικά.

Με τη νέα παραγωγική δομή η εταιρεία εστιάζει και αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των δυο παραγωγικών μονάδων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αυξάνει την παραγωγικότητά της κατά 30%, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενδυναμώνοντας και εδραιώνοντας τη θέση της ως εξαγωγικής δύναμης στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφ’ άπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ’ επέκταση του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά €57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Συγκεκριμένα, αρνητική επίδραση αναμένεται κυρίως λόγω της απομείωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων και ανταλλακτικών, του κόστους αποζημιώσεων προσωπικού και του κόστους φυσικών αποκαταστάσεων στη μονάδα Χαλκίδας. Όσον αφορά τις επόμενες χρήσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 18 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος και αύξηση της παραγωγικότητας.