Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

(upd)Παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου πήρε τελικά η προθεσμία, που έληγε σήμερα, για να οριστικοποιηθούν οι συμμαχίες μεταξύ των εταιριών που διεκδικούν την απόκτηση του ΟΠΑΠ. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να δηλώσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τις κοινοπραξίες που συγκροτούν και οι οποίες θα προχωρήσουν τον Απρίλιο στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Οι  προεπιλεγμένοι  επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον είτε μεμονωμένα, είτε σε ομίλους με άλλες εταιρίες. Αύριο θα φανεί  ποιες εταιρίες προχωρούν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού όπως και οι τυχόν  συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων που επιτεύχθηκαν αυτό το διάστημα. Στις περιπτώσεις που το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από κοινό σχήμα εταιριών, δεν μπορεί να αλλάξει η εταιρία που ηγείται του σχήματος.  

Υπό αυτά τα δεδομένα  είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκπλήξεις καθώς κάποιοι ενδιαφερόμενοι θα αποσυρθούν, ενώ είναι ενδεχόμενο  να προστεθούν και νέα ονόματα εταιριών που θα συμπράξουν με τους αρχικούς ενδιαφερόμενους. Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση είχαν προεπιλεγεί:  Emma Delta  (των Γ. Μελισανίδη και του τσέχου επενδυτή  J. Smejc) κοινοπραξία Gauselmann, Playtech, όμιλος Κοπελούζου,  BC Partners, TPG Capital, Third Point, Triple Five, Intralot και η κινεζική  Fossun.

Οι εκτιμήσεις  είναι ότι τελικά θα υποβληθούν δύο με τρείς δεσμευτικές προσφορές. Η διεκδίκηση του ΟΠΑΠ από την Emma Delta θεωρείται δεδομένη, ενώ ιδιαίτερα δραστήριες εμφανίζονται η κινεζική Fossun που συζητά με τον όμιλο Κοπελούζου, όπως και η ΒC Partners πιθανόν από κοινού με αμερικανικό fund, αν και υπάρχουν αμφιβολίες μετά την κρίση στην Κύπρο κατά πόσο μεγάλες εταιρίες επενδυτικών κεφαλαίων θα προχωρούσαν σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ελλάδα. Επίσης η Ιntralot διαπραγματεύεται με την  ρωσική Sistema.

Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα κατατεθούν στις 17 Απριλίου. Ορισμένοι εκ των ενδιαφερομένων έχουν ζητήσει παράταση, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν εξετάζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο προτάθηκε στον πρόεδρο κ. Στ. Σταυρίδη να δοθεί παράταση δέκα ημερών, αλλά ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε την πρόταση.

Το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Σε κίνδυνο η πώληση του ΟΠΑΠ εξαιτίας νομικής εμπλοκής» αναφέρθηκε στις εξώδικες διαμαρτυρίες υποψηφίων επενδυτών του ΟΠΑΠ που προκάλεσε η πρόθεση της διοίκησης του οργανισμού να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου του τεχνολογικού παρόχου στην Ιntralot. Η γενική συνέλευση που είχε συγκληθεί για να εγκρίνει τη σύμβαση αναβλήθηκε για τις 6 Απριλίου μετά από πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ.