Ο Όμιλος εταιρειών Euromedica ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματά του για τη χρήση 2012 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στη χρήση 2012 σε 209,5 εκ. ευρώ έναντι 192 εκ. ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,2%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι κλινικές όσο και τα κέντρα αποκατάστασης του Ομίλου να εμφανίσουν αυξημένη πληρότητα, παρά το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στη χρήση 2012 σε 56,3 εκ. ευρώ έναντι 26,1 εκ. ευρώ το 2011 σημειώνοντας αύξηση κατά 115,5%, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε ποσοστό 26,9% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι ποσοστού 13,6% πέρυσι. Η ενίσχυση του μικτού κέρδους αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις δραστηριότητες εξωτερικού και την αύξηση της πληρότητας των μονάδων υγείας του Ομίλου, στην απόδοση των ενεργειών για περιορισμό του κόστους μέσω της κεντρικής διαπραγμάτευσης βασικών συμβάσεων, καθώς και στη βελτίωση του μίγματος πωλήσεων με την προσφορά υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Σημαντικά βελτιωμένα ήταν και τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου με τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στη χρήση του 2012 σε 26,8 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 6,2 εκ. ευρώ πέρυσι ως αποτέλεσμα πέρα των ανωτέρω και της σημαντικής μείωσης των εξόδων λειτουργίας και διάθεσης. Σημειώνεται επίσης ότι το EBITDA της χρήσης 2012 έχει επιβαρυνθεί και από έκτακτη μη επαναλαμβανόμενη πρόβλεψη έκπτωσης απαιτήσεων από τον ΕΟΠΥΥ ύψους7 εκ. ευρώ καθώς και από προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 7,1 εκ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν στη χρήση 2012 σε ζημιές 51,2 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 115,4 εκ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 55,2 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 118,7 εκ. ευρώ πέρυσι. Να σημειωθεί ότι τα καθαρά αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί συνολικά από έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 49,7 εκ. ευρώ, τα οποία πέραν των προαναφερθέντων περιλαμβάνουν και ζημιές από απομείωση υπεραξίας καθώς και ζημιά απομείωσης αξίας ακινήτων.
Σε επίπεδο ταμειακών ροών, η έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει ευρύτερα την ελληνική αγορά είχε σημαντική επίπτωση και στον Όμιλο. Συγκεκριμένα, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς, ενώ η Εταιρεία εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσδοκώντας τη γρήγορη αποπληρωμή τους στο πλαίσιο και των σχετικών δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση έναντι της τρόικα για την αποπληρωμή εσωτερικών υποχρεώσεων του Δημοσίου.