Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
 

Βαριά ήταν η ποινή της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά των καταχρηστικών, όπως αυτές αποδείχθηκαν, πρακτικών του ΔΕΣΦΑ  στην πρωτογενή αγορά υπηρεσιών μεταφοράς φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της άρνησής του να εξασφαλίσει τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στο δίκτυο και χρήση των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και μετά από καταγγελία της  «Αλουμίνιον Ανώνυμος Εταιρία» η Αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.299.163,99 ευρώ στο ΔΕΣΦΑ για παράβαση των άρθρων 2 του Ν. 703/1977, όπως ίσχυε και 102 ΣΛΕΕ. Παράλληλα διέταξε τον ΔΕΣΦΑ να παραλείπει στο μέλλον τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και απείλησε, σε περίπτωση επανάληψης των ως άνω παραβάσεων, το ΔΕΣΦΑ με χρηματική ποινή ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής του.
 
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού με προηγούμενη ομόφωνη απόφασή της είχε αποδεχθεί την ανάληψη δεσμεύσεων από μέρους της μητρικής του ΔΕΣΦΑ εταιρίας ΔΕΠΑ, για παύση πιθανολογούμενων παραβάσεων στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και στην αγορά δευτερογενούς πρόσβασης στο δίκτυο, προκειμένου να διασφαλιστεί, ιδίως, ο διαχωρισμός της προμήθειας από τη μεταφορά φυσικού αερίου, η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά και η αυξημένη ευελιξία των πελατών ως προς τη διαχείριση των συμβάσεών τους με τη ΔΕΠΑ, η σταδιακή μείωση δυναμικότητας που δεσμεύει η ΔΕΠΑ στα σημεία εισόδου του δικτύου και η αποτελεσματικότερη έτσι πρόσβαση των ανταγωνιστών στην αγορά.

Άδικη η ποινή λένε κύκλοι του ΔΕΣΦΑ

Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της ποινής για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη μεριά του ΔΕΣΦΑ στην υπόθεση της Ρεβυθούσας. Μετά την προ ολίγης ώρας ανακοίνωση ποινής εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κύκλοι του ΔΕΣΦΑ διαμήνυαν πως θα υπάρξει άμεση προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια καθώς η ποινή “κρίνεται άδικη”. Η έφεση θα κατατεθεί εντός της επόμενης λογικά εβδομάδας με αποτέλεσμα το σίριαλ ΔΕΣΦΑ – Αλουμίνιον να έχει συνέχεια.