Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναδεικνύει τον Όμιλο AKTOR σε μια ισχυρή δύναμη στον κατασκευαστικό κλάδο, με ιστορικά υψηλά οικονομικά αποτελέσματα, ισχυρή ρευστότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο μετασχηματισμού που τοποθετεί την εταιρεία σε στρατηγικά πλεονεκτική θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αγορά της Ρουμανίας.

κύκλος εργασιών ανήλθε σε 623 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 17% ενώ τα EBITDA του ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν και προσέγγισαν τα 65 εκ. καταγράφοντας αύξηση 112%. Αντίστοιχα, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 17 εκ. αυξημένη κατά 46% με τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται στα 246 εκ.

Την ίδια περίοδο το ανεκτέλεστο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 4,3 δισ., περιλαμβάνοντας σημαντικά έργα υποδομών, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, υδραυλικά και κτιριακά. Το 2025 ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν μεγάλα έργα, όπως ο περιφερειακός του Βουκουρεστίου, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα–Πύργος και η σύνδεση της Λευκάδας με τον Δυτικό Άξονα, ενώ συνεχίζονται μεγάλα έργα υψηλού περιθωρίου κέρδους, όπως τα σιδηροδρομικά έργα στη Ρουμανία, οι εργολαβίες του ΒΟΑΚ, ο Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ, και τα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ με επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού, ο Όμιλος ολοκληρώνει την απόσχιση  των κλάδων κατασκευών και επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ προχωρά στις αποσχίσεις των τομέων ακινήτων, ΑΠΕ και διαχείρισης εγκαταστάσεων. Η νέα καθετοποιημένη οργανωτική δομή στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας, στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών και στη δημιουργία ενός ευέλικτου μοντέλου διαχείρισης του ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου έργων.

Στρατηγικά, ο Όμιλος ενισχύει τη θέση του μέσω εξαγορών και επενδύσεων σε νέους τομείς. Η προσθήκη της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ αυξάνει τα έργα σε 15 και δημιουργεί προβλεπόμενες ροές 1,2 δισ. τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ ενισχύει τον κλάδο ΑΠΕ, ενώ η επένδυση στον κλάδο Facility Management μέσω της Oceanic στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου one-stop-shop για τη διαχείριση εγκαταστάσεων.

Η παρουσία του Ομίλου στη Ρουμανία παραμένει στρατηγικής σημασίας, καλύπτοντας το 22% των συνολικών εσόδων και το 17% του ανεκτέλεστου. Η AKTOR Ρουμανίας συμμετέχει σε μεγάλα συγκοινωνιακά έργα και ετοιμάζεται για διαγωνισμούς ύψους 16 δισ., ενώ στοχεύει σε μελλοντικές επενδύσεις18 δισ. για έργα ενεργειακής υποδομής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη

Όμιλος Quest: Πού ποντάρει για EBITDA €100 + εκατ. – Οι επενδύσεις και η ACS (pic)

Συναγερμός για τα «κόκκινα» τιμολόγια ρεύματος – Οι ενστάσεις των παρόχων

10 τρισ. κεφάλαια «ανακρίνουν» τις ελληνικές τράπεζες στη Νέα Υόρκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα