Η Starbucks Workers United ξεκίνησε μια απεργία αόριστης διάρκειας σε τουλάχιστον 40 πόλεις, την ημέρα του Red Cup Day, μία από τις ημέρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της αλυσίδας για το έτος.

Η διαμαρτυρία, στην οποία σύμφωνα με το συνδικάτο συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 baristas σε πάνω από 65 καταστήματα, έρχεται μετά την ψήφιση της Workers United για την έγκριση απεργίας αόριστης διάρκειας, καθώς οι μπαρίστες και ο κολοσσός του καφέ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η απεργία ενδέχεται να βλάψει τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης περιόδου των εορτών για τη Starbucks, η οποία συνήθως προσφέρει αύξηση των πωλήσεων και θα είναι καθοριστική για το σχέδιο της αλυσίδας να αναστρέψει την απόδοσή της στις ΗΠΑ υπό τον νέο CEO Μπάριαν Νίκολ. Η Starbucks έσπασε μια σχεδόν διετή σειρά πτώσης των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα στο τελευταίο τρίμηνο που αναφέρθηκε. Οι προηγούμενες απεργίες επηρέασαν λιγότερο από το 1% των καταστημάτων της, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το συνδικάτο πιέζει για βελτίωση των ωρών εργασίας, υψηλότερους μισθούς και την επίλυση εκατοντάδων κατηγοριών για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές που έχουν απαγγελθεί εναντίον της Starbucks. Οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ τους στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Starbucks και το συνδικάτο προχώρησαν σε διαμεσολάβηση τον Φεβρουάριο, και εκατοντάδες εκπρόσωποι των baristas ψήφισαν κατά του οικονομικού πακέτου που πρότεινε η Starbucks τον Απρίλιο. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας και δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν.

Το Workers United, το οποίο άρχισε να οργανώνεται στη Starbucks το 2021, δηλώνει ότι εκπροσωπεί πλέον περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 550 καταστήματα. Η εταιρεία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο CNBC ότι το συνδικάτο εκπροσωπεί μόνο 9.500 εργαζόμενους σε 550 καφετέριες.

Οι baristas δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν την απεργία, απειλώντας να την μετατρέψουν σε «τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη απεργία στην ιστορία της εταιρείας, εάν η Starbucks δεν προσφέρει μια δίκαιη συλλογική σύμβαση και δεν επιλύσει τις κατηγορίες για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές». Ζητά νέες προτάσεις που να αντιμετωπίζουν τα βασικά ζητήματα για την οριστικοποίηση της σύμβασης.

«Αν η Starbucks συνεχίσει να αρνείται να συνάψει μια δίκαιη σύμβαση και να τερματίσει τις πρακτικές καταστολής των συνδικάτων, θα δει την επιχείρησή της να σταματά», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της Starbucks Workers United, Michelle Eisen, πρώην barista που εργάστηκε 15 χρόνια στην εταιρεία. «Χωρίς σύμβαση, δεν υπάρχει καφές» είναι κάτι περισσότερο από ένα σλόγκαν — είναι μια δέσμευση να διακόψουμε τις δραστηριότητες και τα κέρδη της Starbucks μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη σύμβαση με το συνδικάτο και να τερματιστούν οι αθέμιτες εργασιακές πρακτικές. Η Starbucks γνωρίζει τη θέση μας».

Σε απάντηση στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την απεργία την περασμένη εβδομάδα, η Starbucks δήλωσε προηγουμένως ότι θα είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες σε όλα τα σχεδόν 18.000 καταστήματα που λειτουργεί η εταιρεία και τα καταστήματα με άδεια χρήσης κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Η Starbucks προσφέρει τις καλύτερες θέσεις εργασίας στον τομέα του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων αμοιβών και παροχών που υπερβαίνουν τα 30 δολάρια την ώρα κατά μέσο όρο για τους ωρομίσθιους συνεργάτες. Η Workers United, η οποία εκπροσωπεί μόνο το 4% των συνεργατών μας, επέλεξε να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τους ζητήσαμε να επιστρέψουν πολλές φορές. Αν είναι έτοιμοι να επιστρέψουν, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια λογική συμφωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Starbucks, Τζέισι Αντερσον σε δήλωση της προς το CNBC τη Δευτέρα.

Σε επιστολή προς τους εργαζομένους σχετικά με την ψηφοφορία για την έγκριση της απεργίας την περασμένη εβδομάδα, η Σάρα Κέλλι, διευθύντρια συνεργατών της Starbucks, επανέλαβε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.

«Για μήνες, βρισκόμασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνεργαζόμασταν με καλή πίστη με την Workers United και εκπροσώπους από όλη τη χώρα για να καταλήξουμε σε συμφωνίες που να έχουν νόημα για τους συνεργάτες και για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της Starbucks», δήλωσε η Κέλλι. «Καταλήξαμε σε περισσότερες από 30 προσωρινές συμφωνίες για όλα τα άρθρα της σύμβασης».

«Η δέσμευσή μας για διαπραγματεύσεις δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε. «Η Workers United αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αν είναι έτοιμη να επιστρέψει, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια λογική συμφωνία».

Διαβάστε ακόμη

Έλεγχοι ΔΙΜΕΑ: Στις 70.000 ευρώ τα πρόστιμα τον Οκτώβριο

Παραγωγικότητα στην εργασία: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μειώσει το χάσμα με την Ευρώπη

Πλειστηριασμοί: Το οικόπεδο- «φιλέτο» στο Μαρούσι και τι έμεινε στα αζήτητα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα