Επιδόσεις άνω του αναμενόμενου ανακοίνωσε η Apple για το α’ δημοσιονομικό τρίμηνο, με τα έσοδα να καταγράφουν ετήσια αύξηση 16%.
Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια των iPhones κατέγραψε κέρδη ανά μετοχή στα 2,84 δολάρια, έναντι εκτίμησης για 2,67 δολάρια, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 143,76 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των 138,48 δισ. δολαρίων.
Σε ετήσια βάση τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 42,10 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 36,33 δισ. δολάρια, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σε επίπεδο βασικών προϊόντων, τα έσοδα από τα iPhone ανήλθαν στα 85,27 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμώμενων 78,65 δισ., καταγράφοντας ισχυρή υπέρβαση. Με τον τρόπο αυτό η αύξηση των εσόδων έφτασε το 23% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που η εταιρεία απέδωσε στις ισχυρές πωλήσεις των μοντέλων iPhone 17, τα οποία κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο.
Τα έσοδα από τα Mac διαμορφώθηκαν στα 8,39 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από την εκτίμηση των 8,95 δισ. και ο κλάδος των iPad σημείωσε έσοδα 8,60 δισ. δολαρίων, έναντι πρόβλεψης 8,13 δισ. δολάρια. Η κατηγορία Wearables, Home και Accessories, που περιλαμβάνει AirPods, Apple Watch, Vision Pro και άλλα αξεσουάρ, κατέγραψε πτώση 2% σε ετήσια βάση και κινήθηκε κάτω από τις προβλέψεις.
Ο τομέας Υπηρεσιών, που περιλαμβάνει συνδρομές όπως Apple TV και iCloud, έσοδα από διαφημίσεις μέσω συμφωνιών αδειοδότησης με τη Google, εγγυήσεις AppleCare και άλλες δραστηριότητες, αυξήθηκε κατά 14% με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 30,01 δισ. δολάρια, οριακά κάτω από τα 30,07 δισ. που ανέμενε η αγορά. Μάλιστα, η τηλεθέαση του Apple TV αυξήθηκε κατά 36% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Apple ανήλθαν σε 2,37 δισ. δολάρια, μειωμένες από 2,94 δισ. πέρυσι, ενώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν στα 10,89 δισ. δολάρια από 8,27 δισ. την προηγούμενη χρονιά.
Η Apple δεν εξέδωσε επίσημο guidance για το επόμενο τρίμηνο, ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής Κέβαν Παρέκ παρουσίασε κάποιες ενδείξεις κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της LSEG εκτιμούν, πάντως, πως τα έσοδα θα κυμανθούν στα 104,84 δισ. δολαρίων για το β’ δημοσιονομικό τρίμηνο.
«Η ζήτηση για το iPhone ήταν απλώς συγκλονιστική», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, στο CNBC. Ο Κουκ ανέφερε ότι η Apple διαθέτει πλέον ενεργή βάση 2,5 δισ. συσκευών — iPhone, Mac και άλλες συσκευές — από 2,35 δισ. που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Το μέγεθος αυτό θεωρείται κρίσιμο, καθώς αποτυπώνει το δυνητικό κοινό για τις υπηρεσίες και το λογισμικό της εταιρείας.
Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η επίδοση στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 38%, στα 25,53 δισ. δολάρια. Ο Κουκ απέδωσε την επίδοση αυτή στις πωλήσεις των iPhone.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Apple ανακοίνωσε συνεργασία με τη Google για τη χρήση του μοντέλου Gemini στην πλατφόρμα Apple Intelligence. Η Apple έχει επενδύσει αισθητά λιγότερα στην τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με ανταγωνιστές όπως η Meta και η Microsoft, που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε υποδομές AI.
Ωστόσο, μόλις σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε μια μέγκα εξαγορά της ανερχόμενης ισραηλινής start-up τεχνητής νοημοσύνης Q.AI, ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων, που θα της επιτρέψει να μπει δυναμικά στον κλάδο των φορετών συσκευών, όπως τα “έξυπνα” γυαλιά. Η ισραηλινή start-up, που δημιουργήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία ικανή να αναλύει εκφράσεις του προσώπου και να κατανοεί τη λεγόμενη «σιωπηλή ομιλία» και η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σε ακουστικά ή έξυπνα γυαλιά, αξιοποιώντας «μικροκινήσεις του δέρματος του προσώπου» για την επικοινωνία χωρίς την ανάγκη ομιλίας.
Πάντως, όλα τα προϊόντα της Apple — iPhone, Mac και iPad — απαιτούν αυξημένη χωρητικότητα αποθήκευσης και μνήμης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το πώς η εταιρεία θα διαχειριστεί το αυξανόμενο κόστος εξαρτημάτων, σε μια περίοδο που οι τιμές μνήμης αυξάνονται διεθνώς λόγω ελλείψεων που σχετίζονται με την AI.
Ο Παρέκ αποκάλυψε επίσης ότι η Apple διέθεσε σχεδόν 32 δισ. δολάρια το τρίμηνο για επαναγορές μετοχών και μερίσματα.
Διαβάστε ακόμη
Αυτά είναι τα 5 δυσμενέστερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία το 2026
Τραμπ: Ο Πούτιν συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα
Bitcoin ή χρυσός; Το επενδυτικό δίλημμα του 2026 (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.