Ένα διαζύγιο ποτέ δεν είναι εύκολο. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι συναινετικό! Η αποχώρηση του Βασίλη Σταύρου απ’ την ΑΒ Βασιλόπουλος, όπου ανδρώθηκε, σταδιοδρόμησε και έφθασε να κρατάει τα ηνία της τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια προφανώς δημιουργεί μία μεγάλη αναταραχή.

Και είναι μεγάλη διότι σε αντίθεση με προηγούμενες εναλλαγές στο «τιμόνι» της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας του οργανωμένου λιανεμπορίου, έγινε με τρόπο αιφνιδιαστικό υποδηλώνοντας ρήξη και δημιουργώντας αβεβαιότητα στο στελεχιακό δυναμικό με δεδομένο ότι η παραίτηση είχε άμεση ισχύ χωρίς την πρόνοια έστω μίας μικρής μεταβατικής περιόδου έως ότου βρισκόταν αντικαταστάτης.

Το ποιος φταίει για αυτό το διαζύγιο ίσως για πολλούς να μην έχει σημασία. Εν τούτοις τα αναπάντητα ερωτήματα σε αυτές τις περιπτώσεις απλά επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Ιδίως όταν προ τριών εβδομάδων ακριβώς, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ο μέτοχος έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στη ΓΣ ανανεώνοντας τη θητεία του κ. Σταύρου στη θέση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες και την περασμένη εβδομάδα σε μία αιφνιδιαστική κίνηση η αντιπροσωπεία του πολυεθνικού ομίλου υπό τον Jesper Lauridsen, διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας Albert στην Τσεχία που έχει αναλάβει απ’ τον περασμένο Αύγουστο να εποπτεύει την Κεντρική και Νότια Ευρώπη κάτω απ’ το νέο οργανόγραμμα του Ομίλου, που είχε φθάσει στην Ελλάδα κατ’ ουσία εξωθούσε τον κ. Σταύρου σε παραίτηση;

Η μία πλευρά θα μπορούσε να επικαλεστεί την πτώση των πωλήσεων –περίπου 3% λένε οι πληροφορίες – και της κερδοφορίας της ΑΒ το 2021 καθώς την υποχώρηση των μεριδίων, λόγω της δυναμικής ανόδου της Σκλαβενίτης και της Lidl Ελλάς. Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα όμως ήταν γνωστά όταν στις 17 Ιανουαρίου ο μέτοχος ψήφιζε την παραμονή του κ. Σταύρου. Η άλλη πλευρά πάλι θα μπορούσε να επικαλεστεί παλινωδίες σε ό,τι αφορά τη στρατηγική και το μοντέλο που είχε επιβάλει η Delhaize και απ’ το οποίο δεν μπορούσε να παρεκκλίνει πολύ η ΑΒ Βασιλόπουλος. Και ιδιαίτερα σε μία ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας όπου η ελληνική εταιρεία δεν μπορούσε να υπολογίσει σε καμία περίπτωση βοήθεια απ’ τη μητρική καθώς όλη η προσοχή του ομίλου ήταν στραμμένη στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης των Ahold και Delhaize ενώ ως προτεραιότητα δόθηκε η αμερικάνικη αγορά.

Αυτή η …«διαφορετική προσέγγιση» που υποδεικνύει και κάτι βαθύτερο, ίσως να εξηγεί και την «ασυμφωνία χαρακτήρων» που τελικά θα «γράψει» το χαρτί του διαζυγίου. Έστω κι αν τηρούνται τα προσχήματα. Όπως για παράδειγμα στο ανακοινωθέν της αποχώρησης του κ. Σταύρου ο Όμιλος μέσω δήλωσης του Wouter Kolk, Διευθύνοντα Συμβούλου Ahold Delhaize Ευρώπης & Ινδονησίας ευχαριστούσε τον παραιτηθέντα Πρόεδρο της ΑΒ, όμως δεν φιλοξενούνταν δύο λόγια του… Αλλά κι ο ίδιος, στα λίγα λόγια που έγραψε ώρες αργότερα στους λογαριασμούς του στα social media αναφέρθηκε στην πορεία του στην ΑΒ Βασιλόπουλος ευχαριστώντας συνεργάτες, πελάτες και προμηθευτές, χωρίς όμως να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στον πολυεθνικό όμιλο! Έστω κι αν ο κ. Kolk, στον οποίο ως το περασμένο καλοκαίρι απευθείας ο κ. Σταύρου αναφερόταν απευθείας, επαναλάμβανε στον «τοίχο» του παραιτηθέντος CEO τις ευχαριστίες με την προτροπή μάλιστα να μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί του εάν χρειαστεί κάποια βοήθεια…

Η εξέλιξη αυτή, που έρχεται λίγο διάστημα μετά την αποχώρηση του κ. Δημήτρη Πρίντζιου Senior Vice President Buying στη Διεύθυνση Αγορών της ΑΒ Βασιλόπουλος με 30 χρόνια προϋπηρεσία στην αλυσίδα, έχει προκαλέσει σημαντική αναταραχή στη ανώτερα στελέχη.

Προς το παρόν και μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης καθήκοντα επικεφαλής θα έχει ο κ. Jesper Lauridsen, Brand President Albert και Brand Leader για την περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης (CSE), «ο οποίος, πέρα από τις τρέχουσες αρμοδιότητές του, θα αναλάβει την ευθύνη ως Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος και θα συνεργαστεί στενά με τη διοικητική ομάδα της αλυσίδας, με στόχο την απρόσκοπτη ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος αναζητά στις τάξεις του το μόνιμο αντικαταταστάτη του κ. Σταύρου. Όπως φαίνεται μάλιστα αυτή τη φορά ίσως αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της ΑΒ Βασιλόπουλος ξένος.

Όπως και να έχει όμως ο επόμενος επικεφαλής θα έχει δύσκολο έργο μπροστά του, με άμεση προτεραιότητα να ελέγξει την «κρίση» που μπορεί να φέρει μεγαλύτερες απώλειες. Γι αυτό όμως θα χρειαστεί και μεγαλύτερη διαφάνεια στις προθέσεις της Ahold Delhaize, ιδίως καθώς το όνομα της ΑΒ Βασιλόπουλος τους τελευταίους μήνες έχει «παίξει» στα σενάρια της αγοράς και ως στόχος εξαγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Η σύσκεψη των 12 και ο «νόμος Μαντωνανάκη», τα μυστήρια της Prodea, ο χαμός με τις ταυτότητες και οι επισκέψεις Χαρδαλιά στο Μαξίμου 

Κώστας Καραμανλής: «Υπέρ των πολιτών η νέα σύμβαση για την Αττική οδό»

Με κατασχέσεις κινδυνεύουν 2 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου