Σε νέο report για τη ΔΕΗ με τίτλο «το ιταλικό ενεργειακό διάταγμα και η άποψη για την Ελλάδα» (The Italian Energy Draft Decree and view on Greece) η AXIA Research – Alpha Finance επισημαίνει ότι το ιταλικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μελόνι και οι σχετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή συμπίεση των χονδρεμπορικών τιμών, μείωση στην κερδοφορία των ενεργειακών εταιρειών, καθώς και για επιβράδυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αναλυτής των AXIA Research – Alpha Finance, Κωνσταντίνος Ζούζουλας, για την Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά απίθανη την υιοθέτηση παρόμοιας ρύθμισης, καθώς θα υπονόμευε τον στρατηγικό στόχο επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν διαβλέπει «εκτροχιασμό» του επενδυτικού αφηγήματος της ΔΕΗ και των λοιπών ελληνικών ενεργειακών ομίλων. Επίσης, η ιταλική πρόταση φαίνεται να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό πλαίσιο Target Model, ενώ παραμένει αβέβαιο εάν θα λάβει τελικά την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, σημειώνεται στην έκθεση.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε θεωρητικό επίπεδο, ακόμη και εάν η Ελλάδα υιοθετούσε παρόμοια μέτρα, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη σειρά κρίσιμων παραγόντων πριν εξαχθούν συμπεράσματα για τον αντίκτυπο στις χονδρεμπορικές τιμές και, τελικά, στην κερδοφορία των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η τιμή στόχος για τη ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 25,4 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 33,9% σε σύγκριση με το χθεσινό (18/2) κλείσιμο της μετοχής στα 18,97 ευρώ. Διατηρείται, παράλληλα, η σύσταση «buy» (αγορά).
Τι προβλέπει το ιταλικό σχέδιο νόμου
Αναλυτικά, οι πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την πρόταση του ιταλικού σχεδίου νόμου, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για τις εισηγμένες ενεργειακές εταιρείες, καθώς οι εξεταζόμενες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές.
Ειδικότερα, το ιταλικό Προσχέδιο Νόμου στοχεύει στην άμεση στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω χαμηλότερων αποτελεσματικών χονδρεμπορικών τιμών. Η πρόταση συνεπάγεται ουσιαστική τροποποίηση του ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς και ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται:
- στην πιθανή αύξηση των εξαγωγών ενέργειας από την Ιταλία λόγω χαμηλότερων εγχώριων τιμών,
- στην αρνητική επίδραση στην κερδοφορία των υφιστάμενων παραγωγών ΑΠΕ στην Ιταλία και ενδεχομένως και εκτός αυτής, και
- στον αντίκτυπο στις νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ευρώπη.
Κατά συνέπεια, παραμένει αβέβαιο εάν το διάταγμα θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Κίνδυνος «μετάδοσης» από το ιταλικό διάταγμα;
Για την Ελλάδα, ακόμη και αν το ιταλικό διάταγμα υιοθετηθεί, η άμεση επίδραση θα προέλθει κυρίως από τη διασύνδεση ισχύος 500MW με την Ιταλία και από την πιθανή επίδραση στις τιμές. Ωστόσο, ο αναλυτής δεν αναμένει ουσιαστική επίπτωση στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM), λόγω περιορισμών δυναμικότητας και των ήδη υψηλών επιπέδων στις χονδρεμπορικές τιμές της Ιταλίας.
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει ανάλογο διάταγμα, εκτιμάται πως, παρότι το ενεργειακό κόστος παραμένει σημαντικό ζήτημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν αναμένεται κυβερνητική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη στρατηγική ενίσχυσης των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.
Επιπλέον, δεδομένων των αυξανόμενων περικοπών στην παραγωγή, οι αρχές θα συνεκτιμούσαν και τον ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των παραγωγών ΑΠΕ, καθώς και στους πιστωτές τους.
Οι επιπτώσεις για τη ΔΕΗ
Για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος μιας τέτοιας νομοθεσίας στη ΔΕΗ και στις υπόλοιπες ελληνικές εισηγμένες ενεργειακές εταιρείες, θα έπρεπε να εξεταστούν σε πρώτη φάση οι εξής παράγοντες:
- Η αντίδραση των παραγωγών ΑΠΕ. Οι προσφορές τους θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς η παραγωγή από ΑΠΕ είναι αναγκαία για το σύστημα, ιδίως σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
- Η επίδραση από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (sunset effect), που επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών.
- Η δυναμική προσφοράς και ζήτησης στην Ανατολική Ευρώπη, ιδίως ως προς τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζήτηση στην Ουκρανία, και η επίδρασή της στις ελληνικές χονδρεμπορικές τιμές.
- Το καθετοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών. Αυτό συνεπάγεται διαρκή προσπάθεια βελτιστοποίησης της κερδοφορίας, με στόχο τη διατήρηση του ολοκληρωμένου περιθωρίου (integrated margin) στα επιδιωκόμενα επίπεδα.
Η AXIA Research – Alpha Finance δηλώνει πως παρακολουθούν τις εξελίξεις και κατανοούν τις ανησυχίες της αγοράς. Ωστόσο, συνολικά, δεν αναμένουν ότι οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των ενεργειακών τιμών στην Ελλάδα θα αποκλίνουν από το Target Model. Επιπλέον, τυχόν ρυθμιστικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στις χονδρεμπορικές τιμές θα πρέπει να αξιολογούνται υπό το πρίσμα της ειδικής δυναμικής της αγοράς και της εμπορικής αντίδρασης των συμμετεχόντων.
«Στο παρόν στάδιο, ο αναλυτής δεν διακρίνει εκτροχιασμό του επενδυτικού αφηγήματος της ΔΕΗ – ούτε των λοιπών ελληνικών ανεξάρτητων παραγωγών (IPPs) – ως αποτέλεσμα του προτεινόμενου ιταλικού προσχεδίου ενεργειακού διατάγματος», καταλήγει το report.
Διαβάστε ακόμη
Euronext: Ετος ορόσημο το 2025 με «άρωμα» Ελλάδας – Τα σχέδια για την επόμενη μέρα της ΕΧΑΕ
Ποιοι τίμησαν το ελληνικό κρασί το 2025 – Σε περισσότερα ποτήρια, αλλά με μειωμένη αξία (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.