Επιπλέον έσοδα 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός του νέου προγράμματος των φορολογικών αρχών της Γαλλίας για τον εντοπισμό αδήλωτου πλούτου.

Το πρόγραμμα- που ονομάστηκε “Foncier innovant” δηλ. Καινοτόμος Γη-  χρησιμοποιεί αεροφωτογραφίες από τη Google, τα δεδομένα των οποίων επεξεργάζεται λογισμικό που ανέπτυξε η γαλλική Capgemini, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και συμβούλων, που έχει έδρα στο Παρίσι.

Η πρώτη φάση του προγράμματος «έτρεξε» για έναν χρόνο σε εννέα διαμερίματα της Γαλλίας. Αφορούσε στον εντοπισμό πισινών που δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους, κρατώντας έτσι χαμηλότερα την αξία της ακίνητης περιουσίας τους και συνεπώς της φορολογίας της.

Για τις υπηρεσίες Google-Capgemini, το γαλλικό κράτος θα πληρώσει 24 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια. Χρήματα που αναμένεται να αναπληρώσει -και με το παραπάνω- από τους επιπλέον φόρους που αναμένεται να συγκεντρώσει.


Το newmoney επικοινώνησε με τη διοίκηση της Capgemini, η οποία μας περιγράφει πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών (DGFiP) και πώς αναμένεται να επεκταθεί στο μέλλον.

«Η συνεργασία με τις γαλλικές φορολογικές αρχές ξεκίνησε μετά από διαγωνισμό. Ως μία από τις υποψήφιες εταιρείες, η  Capgemini πρότεινε στις γαλλικές αρχές μία σύμβαση που βασίζεται σε συμφωνίες-πλαίσια του δημόσιου τομέα. Η Capgemini ανέλαβε διευθυντής έργου και κύριος ανάδοχος στην ανάπτυξη ενός λογισμικού για τη βιομηχανική επεξεργασία εναέριων φωτογραφιών που λαμβάνονται από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφικών Πληροφοριών (IGN). Αυτές οι φωτογραφίες συγκρίθηκαν με δεδομένα του κτηματολογίου, που βρίσκονται υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα της γαλλικής φορολογικής αρχής, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Και στη συνέχεια, έγινε επί τόπου έλεγχος για τις πισίνες που εντοπίστηκαν από εξειδικευμένους τοπογράφους του Υπουργείου προκειμένου να φορολογηθούν.»

Συνολικά εντοπίστηκαν 20.000 πισίνες και με την επέκταση του προγράμματος η γαλλική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών  (DGFiP) εκτιμά ότι «τα έσοδα από τοπικούς άμεσους φόρους θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ το 2023».

Αυτή ήταν η αρχή. To Σεπτέμβριο ξεκινά το «σκανάρισμα» σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Και όπως μας εξηγεί η Capgemini, οι έλεχγοι θα ενταθούν και θα επεκταθούν την επόμενη χρονιά.

«Το έργο διεξήχθη αρχικά για τη βελτίωση της φορολογικής δικαιοσύνης στους φόρους γης και την ακρίβεια κτηματογράφησης, με τις αφορολόγητες πισίνες να είναι η πρώτη περίπτωση χρήσης. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο για τον εντοπισμό αδήλωτων ή εσφαλμένα φορολογούμενων κατασκευών στα ακίνητα. Τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν κατασκευές όπως βεράντες, υπόστεγα, κήπους κλπ.»

Οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να νομιμοποιήσουν τις «κρυφές» κατασκευές και να πληρώσουν τον ανάλογο φόρο.

Ρωτήσαμε αν η  Capgemini έχει στόχο να πουλήσει το λογισμικό σε φορολογικές αρχές άλλων χωρών και αν υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον. Η απάντηση είναι αρνητική.

«Αυτό το έργο δεν αποτελεί προϊόν προς πώληση» απαντά η εταιρεία. «Είναι ένα έργο που δημιουργήσαμε αποκλειστικά μετά από αίτημα του Γαλλικού Υπουργείου, αξιοποιώντας δεδομένα της Capgemini και την τεχνογνωσία των ειδικών ΤΝ και GIS της εταιρείας, με τη βοήεια της Google για τη δομή του cloud και τις υπηρεσίες της για την ανάπτυξη μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.»

Η Capgemini χαρακτηρίζεται «στρατηγικός εταίρος» της γαλλικής κυβέρνησης που συχνά επιστρατεύει τις υπηρεσίες της δαπανώντας ποσά που έχουν χαρακτηριστεί αστρονομικά. Κατά την πρώτη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η Capgemini ανέλαβε έργα συνολικής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

«Tethys»: 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία (pics)

Πακέτο ΔΕΘ: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Κύμα ελέγχων από την Εφορία για ακίνητα τύπου Airbnb