Απόφαση-«τελεσίγραφο» έβγαλε το ΣτΕ για τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Τουρισμού σχετικά με το ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC» των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη στην περιοχή Μακρυγιάννη, που «κρύβει» τη θέα προς την Ακρόπολη λόγω ύψους.

Το Τριμελές Συμβούλιο του ανώτατου δικαστηρίου επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι το ξενοδοχείο έχει ύψος 36,5 μέτρων, ενώ το ανώτατο όριο για την περιοχή -που είναι εντός αρχαιολογικού χώρου- είναι τα 24 μέτρα. Μάλιστα το ΣτΕ επανέρχεται σε προηγούμενη απόφασή του με βάση την οποία πρέπει να κατεδαφιστούν «άμεσα» οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ανακληθούν με ορθό τρόπο οι αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων που αφήνουν «παραθυράκι» για την επιχείρηση, αλλά και να γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του από το υπουργείο Τουρισμού ώσπου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις και να εκδοθεί νέα άδεια λειτουργίας.

Στην απόφαση που εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου δίνεται προθεσμία τριών μηνών για την εκπόνηση ειδικών μελετών με σκοπό την κατεδάφιση, ενώ λόγω της μη συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ορίζεται εντεταλμένος δικαστής, πάρεδρος του ΣτΕ. Μάλιστα ορίζεται και νέα συνεδρίαση για τις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει λήξει η προθεσμία που δίνει το ανώτατο δικαστήριο.

Τραγέλαφος εξαετίας

Το προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα της Ακρόπολης το 2017, οπότε και η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, η Μπλε Κέδρος, ύστερα από αναθεώρηση της άδειας δόμησης αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες επέκτασης του ξενοδοχείου με τα τρία υπόγεια, το φυτεμένο δώμα και την ασκεπή πισίνα εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Η άδεια που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων δεν έλαβε ποτέ την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, το οποίο ορίζει ανώτατο ύψος για την περιοχή της Ακρόπολης ώστε να μην επικισκιάζεται το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2019 το ΣτΕ εμφάνισε την πρώτη αναλυτική αιτιολόγηση της παρατυπίας, με την οποία ζητούσε την αναθεώρηση της υφιστάμενης κατάστασης, ο Δήμος Αθηναίων διευκόλυνε -όπως επισημαίνεται στην τελευταία απόφαση- τη λειτουργία μέσα από μια ειδική ρύθμιση, επιβάλλοντας μόνο ένα χρηματικό πρόστιμο προς την ιδιοκτησία του καταλύματος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr