του Στέλιου Μορφίδη

Με κύριο στόχο να αναδείξουν την επιτακτική ανάγκη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδος, 14 παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της οικονομίας συνασπίστηκαν δημιουργώντας το «Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας» (COMPETE.GR).

Το Συμβούλιο, το οποίο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο ανεξάρτητο όργανο με θεσμικό χαρακτήρα και δημόσια παρέμβαση, στα πλαίσια του αντίστοιχου αμερικάνικου, θα εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και με προτάσεις προς την Πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα, τους επιχειρηματικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους θα επιδιώκει την υπέρβαση των εμποδίων για τη βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του (και πρόεδρος της Πετσιάβας ΑΕ καθώς και του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου) Σίμος Αναστασόπουλος οι πρώτες προτάσεις του Συμβουλίου αναμένεται να γίνουν στην ΔΕΘ ενώ οι πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις αναμένονται στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο – Αμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που θα διοργανωθεί προς τα τέλη του έτους.

Όπως εξήγησε, συνδυάζοντας τους παγκόσμιους δείκτες με τα εθνικά στοιχεία και μέσα κεφαλαιοποιώντας υψηλή εμπειρία, το COMPETE.GR θα παρουσιάζει ετησίως την ΠΥΞΙΔΑ, η οποία και θα εμβαθύνει περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, στη χώρα μας απουσίαζε ένας πολύ-συμμετοχικός και ταυτόχρονα απλός μηχανισμός, ο οποίος να συνδέει διαδραστικά και ανεξάρτητα όλο τον παραγωγικό και επιχειρηματικό ιστό της χώρας. Όπως εξήγησε, μέλημά του Συμβουλίου «είναι η δημιουργία κλίματος ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μέσα από τη συνεργασία, τη συμμετοχικότητα και κατά συνέπεια αλλαγής τρόπου θεώρησης των προκλήσεων», για να υπογραμμίσει ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν ορίζεται ούτε βελτιώνεται από τις χαμηλές απολαβές του ανθρώπινου δυναμικού».

Μάλιστα η Γεν. Δ/ντρια του Συμβουλίου κα Βενετία Κουσία τόνισε πως οι προτάσεις δεν θα απευθύνονται μόνο στο Κράτος αλλά και στις επιχειρήσεις και τα άτομα αφού «ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του» και αναφερόμενη στη σημαντικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα στον απόηχο του σκανδάλου της Folli Follie.

«Χρειάζεται νέο εθνικό αφήγημα»

Στην παρέμβαση του ο αντιπρόεδρος και ένας απ’ τους πρωτεργάτες του COMPETE.GR Γιώργος Χαντζηνικολάου (πρόεδρος επίσης της Τράπεζας Πειραιώς, της ΕΕΤ και του ΧΑ), σημείωσε ότι η βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη χώρα και την οικονομίας και αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να πάμε μπροστά.

Ωστόσο, υπογράμμισε η προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει να συνδεθεί και με ένα εθνικό αφήγημα, το οποίο λείπει. Πρέπει να φτιάξουμε έναν χάρτη για το που θέλουμε να πάμε, σημείωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «έχουμε να κάνουμε με μία Λερναία Ύδρα. Πρέπει να μάθουμε πώς θα κόβουμε κεφάλια και δεν θα ξεπηδάνε από εκεί περισσότερα».

«Συννενόηση»

Απ’ την πλευρά του το μέλος του ΔΣ του COMPETE.GR και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των αλλαγών που χρειάζονται μέσα από συνεννόηση, ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Στην περίπτωση μας έπρεπε να καταργήσουμε τον εαυτό μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που διαρκώς αλλάζουν παγκοσμίως. Το θέμα είναι ότι πρέπει να αλλάζεις πιο γρήγορα σε σχέση με τους άλλους. Για να το καταφέρουμε όμως χρειάστηκε να γίνει μία συμφωνία από όλους. Η αλλαγή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη του Σωματείου των εργαζομένων μας», υπογράμμισε.

Επιβίωση

«Η ανταγωνιστικότητα ήταν και είναι μονόδρομος για την επιβίωση μας και μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο κ. Νίκος Μπακατσέλος μέλος του ΔΣ του COMPETE.GR, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΥΡΑΜΙΣ. Υπογράμμισε την ανάγκη συνεννόησης και συναντίληψης σημειώνοντας πως «όταν η επιχείρηση πετυχαίνει, τότε όλοι κερδίζουν».

Προτάσεις σε στρατηγικούς τομείς

Το COMPETE.GR θα προτείνει λύσεις σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς που αφορούν:

– Την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής κουλτούρας.

– Τη βελτίωση της καθολικής εικόνας της Ελλάδας

– Τη διασύνδεση με συστηματικό τρόπο του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα.

– Την αξιοποίηση των διασυνοριακών επενδυτικών σχέσεων που αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας.

– Τη διάχυση της πραγματικής έννοιας και της σημασίας της ανταγωνιστικότητας στην κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την επιχειρηματική κοινότητα.

– Τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών.

Δράσεις

Όπως αναφέρθηκε χθες, στις ενδεικτικές προτάσεις και δράσεις που θέτει σε προτεραιότητα το COMPETE GR, περιλαμβάνονται οι τομείς στους οποίους με βάση τον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα, υστερεί σημαντικά.

Οι ενδεικτικές δράσεις που σκοπεύει να αναλάβει το Συμβούλιο είναι οι εξής:

– Η ενίσχυση του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης και ειδικότερα ενδυνάμωση των ελεγκτικών και απολογιστικών προτύπων (119/140).

– Η υλοποίηση προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα (99/140).

– Η μεγαλύτερη σύνδεση και εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες μάνατζερς (84/140).

– Η αμοιβή με βάση την παραγωγικότητα (111/140).

– Η αξιολόγηση του Ανθρωπίνου Δυναμικού και η πρόθεση ανάθεσης αρμοδιοτήτων (100/140).

– Η αποδοχή της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των στερεοτύπων (όπως των ηλικιακών διακρίσεων κλπ) σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας (123/140).

– Η μεγέθυνση των καινοτόμων επιχειρήσεων όπως FinTech (χρηματο-οικονομικοί οργανισμοί), CleanTech (εναλλακτικές μορφές ενέργειας), EdTech (εκπαίδευση), RegTech (κανονιστικό πλαίσιο) (120/140).

– Συστηματικές προσπάθειες αλλαγής νοοτροπίας για μεγαλύτερη ανάληψη του ρίσκου εντός των εταιρειών (intrapreneurship) (90/140).

– Ο προσανατολισμός στο μέλλον με την πολλαπλάσια ταχύτητα και τη σωστή στόχευση (135/140).

– Η προσαρμογή του νομικού πλαισίου στα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα (135/140).

– Η εξασφάλιση από την κυβέρνηση σταθερού πλαισίου για την άσκηση του επιχειρείν (135/140).

– Η αποτελεσματική απόκριση της κυβέρνησης απέναντι στην αλλαγή (135/140).

– Η ύπαρξη μακροχρόνιου οράματος για τη χώρα από την κυβέρνηση (135/140).

– Ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού πλαισίου και ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης (131/140).

– Φορολογικό πλαίσιο και ελάφρυνση φόρων (118/140) και μη-μισθολογικών επιβαρύνσεων (119/140) με στόχο την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών και την ενίσχυση της απασχόλησης με θέσεις υψηλά στην αλυσίδα αξίας.

– Η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση για μια οικονομία δεξιοτήτων και όχι επαγγελμάτων.

– Ξεκινώντας από την αναβάθμιση της κριτικής σκέψης των εκπαιδευτικών (119/140) και την ποιότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης (111/140).

Η διοίκηση του Συμβουλίου

Το διοικητικό συμβούλιο του Συμβουλίου αποτελείται από τους εξής:

– Πρόεδρος: Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου και πρόεδρος και CEO της Πετσιαβάς Α.Ε

– Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

– Γραμματέας: Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και αντιπρόεδρος και CEO της SavvyCan A.E

– Γενική Διευθύντρια: Δρ. Βενετία Κουσία, μελος του δ.σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO του ομίλου Aldemar, ο Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος και CEO της Capital Partners, ο Βασίλης Κάτσιος, Πρόεδρος και CEO της Pharmathen, ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Greece, ο Σωκράτης Λαζαρίδης, CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος και CEO της Πυραμίς Μεταλλουργία, ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου, ο Μιχάλης Στασινόπουλος Εκπρόσωπος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και πρόεδρος της «Ελληνική Παραγωγή», ο Ιωάννης Σταύρου, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΕ, ο Συμεών Τσομώκος, Ιδρυτής και πρόεδρος του The Delphi Economic Forum και ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος.

Τη συμβουλευτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Βασίλης Καφάτος, Εταίρος, Client & Industries της Deloitte Business Solutions (πρόεδρος), ο Βασίλης Αντωνιάδης, Senior Partner και CEO της The Boston Consulting Group Hellas, ο Ηλίας Λεκκός επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις, και ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.