Επιχειρήσεις

Covid 19: Πρόστιμα σχεδόν 50.000 ευρώ και προσωρινό λουκέτο σε 78 επιχειρήσεις

  • Στέλιος Μορφίδης


Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές υπό τη ΔΙ.Μ.Ε.Α.

Περισσότερα πρόστιμα και προσωρινά λουκέτα σε επιχειρήσεις φέρνει η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων έναντι της διασποράς του COVID19. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση απ’ την ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή την περασμένη εβδομάδα σε 269 ελέγχους που πραγματοποίησε η ΔΙ.Μ.Ε.Α. σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την συνδρομή των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, βεβαιώθηκαν 55 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο και 50 που αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα.
Σύμφωνα με την ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 89.250 ευρώ, εκ των οποίων 48.750 ευρώ αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα και 40.500 ευρώ σε παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών, του υπαιθρίου εμπορίου και του ν.4446/16 που αφορά στη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS).
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατασχέθηκαν 5.320 τεμάχια ιατρικών μασκών από επιχείρηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω μη δήλωσης τους στην σχετική πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τον Ιούλιο ως και χθες, 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, την Ε.Α.Δ., τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες, το Σ.Ε.Π.Ε. και τις υπηρεσίες των Περιφερειών 477.901 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 15.509 παραβάσεις, επιβλήθηκαν 30.883 πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 8.398.980 ευρώ.
Παράλληλα επιβλήθηκαν: α) αναστολή λειτουργίας για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. σε 399 Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για 5.985 ημερολογιακές ημέρες συνολικά (27 καταστήματα περισσότερα σε σχέση με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας) και β) αναστολή λειτουργίας για μη τήρηση του ωραρίου από 256 Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για 768 ημερολογιακές ημέρες συνολικά (51 καταστήματα περισσότερα από την αντίστοιχη ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας), που βρίσκονται σε περιφερειακές ενότητες και δήμους της χώρας που τελούν σε ειδικό καθεστώς.