Σε συμφωνία με τη Golden Age Capital για τη δραστηριότητα της Holland & Barrett στην Ελλάδα προχωρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, ο Όμιλος Fourlis, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή κατεύθυνσης για την ανάπτυξη του brand στη χώρα.
Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του master franchise της Holland & Barrett στην εταιρική οντότητα μέσω της οποίας η Golden Age Capital «τρέχει» ήδη το εγχείρημα ανάπτυξης δικτύου φαρμακείων, μετά και την εξαγορά της Dr Pharmacy, με τον Όμιλο Fourlis να συμμετέχει στο σχήμα ως μέτοχος μειοψηφίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια στρατηγική σύμπραξη που εντάσσει το brand σε ένα ευρύτερο εγχείρημα συγκρότησης οργανωμένου δικτύου φαρμακείων, μετατοπίζοντας παράλληλα το μοντέλο ανάπτυξης προς το συγκεκριμένο κανάλι. (σσ στην κεντρική φώτο πάνω αριστερά ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής, και αριστερά κάτω ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Βασιλάκος. Πάνω δεξιά ο ιδρυτής και managing partner της Golden Age Capital Περικλής Μαζαράκης και κάτω δεξιά ο senior Operating partner Περικλής Σταματιάδης).
Η επόμενη μέρα
Η Holland & Barrett έκανε την είσοδό της στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2023 μέσω του Ομίλου Fourlis, ο οποίος ανέλαβε το master franchise και προχώρησε στην ανάπτυξη δικτύου φυσικών καταστημάτων. Σήμερα λειτουργούν 10 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τέσσερα είναι shop-in-shop. Τα τρία σε hypermarkets της ΑΒ Βασιλόπουλος και ένα στο ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μοντέλο των αυτόνομων καταστημάτων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, οδηγώντας σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης.
Στο νέο σχήμα, η ανάπτυξη του brand αναμένεται να συνδεθεί στενότερα με το κανάλι του φαρμακείου, όπου εντοπίζεται ισχυρότερη συνάφεια με τις βασικές κατηγορίες της Holland & Barrett, όπως τα συμπληρώματα διατροφής και τα προϊόντα ευεξίας.
Η μετατόπιση αυτή αποτυπώνει μια ευρύτερη αλλαγή που συντελείται στον κλάδο, με το φαρμακείο να απομακρύνεται σταδιακά από τον στενό ρόλο του «πράσινου σταυρού» και να εξελίσσεται σε ολοκληρωμένο χώρο ευεξίας (wellness), με διευρυμένη γκάμα προϊόντων και πιο ενεργή παρουσία στο πεδίο της πρόληψης.

Οι διαπραγματεύσεις
Κατά πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν αρκετούς μήνες, καθώς επρόκειτο για μια σύνθετη συμφωνία που απαιτούσε, μεταξύ άλλων, και την έγκριση της μητρικής εταιρείας της Holland & Barrett στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μεταβίβαση του master franchise.
Η τελική δομή επιτρέπει στον Όμιλο Fourlis να παραμείνει «παρών» στο εγχείρημα, διατηρώντας μειοψηφική συμμετοχή, ενώ η Golden Age Capital αναλαμβάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την περαιτέρω ανάπτυξη.
Παράλληλα, μέσω της συμφωνίας, ο Όμιλος Fourlis αποδεσμεύεται από το βάρος ανάπτυξης ενός τρίτου πυλώνα λιανικής, σε μια περίοδο κατά την οποία έχει επιλέξει να εστιάσει στους βασικούς του άξονες, όπως ο κλάδος των αθλητικών ειδών και η ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Foot Locker.
Η επιλογή αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου το λιανεμπόριο αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις, με τις εταιρείες να επαναξιολογούν τα επενδυτικά τους πλάνα και να δίνουν έμφαση σε δραστηριότητες με μεγαλύτερη κλίμακα και αποδοτικότητα.

Τα φαρμακεία
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Golden Age Capital να δημιουργήσει μια οργανωμένη πλατφόρμα στον χώρο των φαρμακείων, σε μια αγορά που παραμένει έντονα κατακερματισμένη. Η επένδυση στη Dr Pharmacy αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα «τρέξει» και η ανάπτυξη της Holland & Barrett στην ελληνική αγορά. Στόχος είναι η συγκέντρωση δυνάμεων και η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, κυρίως στο κομμάτι των παραφαρμάκων, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Holland & Barrett έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά, ενισχύοντας το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν μέσω του φαρμακείου, με έμφαση στην ευεξία και την πρόληψη.
Διαβάστε ακόμη
Αντιλογισμός στις χρεώσεις χωρίς συναίνεση καταθετών
Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων: Η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για την καταστροφή σιωπηλά
Τι συζητούν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ: Κόστος, αποθέματα και ασφάλεια εφοδιασμού
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.