search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αναβάθμιση από S&P σε B- με σταθερές προοπτικές

Η πρόοδος στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ κριτήριο για μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση

Η ΔΕΗ Α.Ε. σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα από CCC+ σε Β- με σταθερές προοπτικές (outlook), σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρει η ΔEH, στην έκθεσή της η S&P αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔEH αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της περιόδου αυτής. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναβάθμισης από τον οίκο. Συγκεκριμένα, η S&P αναφέρει:

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση αναβάθμισης, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και αποκλιμάκωση του δείκτη Καθαρός Δανεισμός / EBITDA σε 9x το 2019 έναντι 13.5x το 2018.

Η S&P χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και σημειώνει ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της ΔEH για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης, με μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας.

Μάλιστα, ο οίκος αναφέρει πως η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔEH θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.

Exit mobile version