Αύξηση τιμολογίων και μείωση στην έκπτωση συνέπειας 15% έρχεται μέσα στην Άνοιξη – Κερδοφόρα η Μεγαλόπολη μετά την εθελουσία για να πουληθεί σε ιδιώτες

Της Μαριάννας Τζάννε

Προετοιμασία για έξοδο στις αγορές ξεκινά η διοίκηση της ΔΕΗ, επιλογή η οποία προβλέπεται να επισπεύσει την αύξηση τιμολογίων προκειμένου να βελτιώσει το EBITDA και να κάνει πιο ελκυστική την εταιρεία στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Μανόλης Παναγιωτάκης σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η ΔΕΗ, η οποία προγραμματίζει συναντήσεις με επενδυτές στο Λονδίνο το Φεβρουάριο, προσανατολίζεται σε μονοψήφια αύξηση τιμολογίων, προτείνοντας τη θέσπιση ρήτρας οριακής τιμής συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα που είχε τεθεί ξανά το θέμα στο τραπέζι και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου είχε αναφερθεί ότι επανεξετάζεται η ενσωμάτωση στα τιμολόγια ρήτρας CO2. Τότε, όμως ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης είχε συναρτήσει τις τελικές αποφάσεις με την πορεία των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ.

Σήμερα, ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι η εταιρεία έχει περιορίσει τα λειτουργικά της κόστη αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια με άμεσο αποτέλεσμα. Όπως είπε, η αύξηση της ΟΤΣ είναι πιο δίκαιη και για τους καταναλωτές και εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί από την Άνοιξη στα τιμολόγια.

Η πολιτική όμως της ΔΕΗ για αύξηση στα τιμολόγια και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, δείχνει τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία αλλά και την προσπάθεια της διοίκησης να αντιστρέψει την αρνητική πορεία και να στείλει θετικά μηνύματα στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζεται ακόμη και η πολιτική της έκπτωσης συνέπειας του 15%. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι εκκρεμεί η τελική απόφαση χωρίς να σχολιάσει αρνητικά τις φήμες που θέλουν την ΔΕΗ να περιορίζει στο 50% την εκπτωτική πολιτική στους καλοπληρωτές. “Το βέβαιο είναι ότι δεν θα την αυξήσουμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε ότι βαίνει αυξητικά το ποσοστό των τελικών πελατών, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την ΔΕΗ και δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.

Η κατηγορία αυτή υπολογίζεται σε 600.000 πελάτες, οι οποίοι χρωστούν στην Επιχείρηση 800 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, τα χρέη από την μέση και την χαμηλή τάση της εταιρείας ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ, περί τα 400 εκ. ευρώ από την υψηλή τάση (Λάρκο, Χαλυβουργική, EΛΦΕ) και περίπου 200 εκ. ευρώ από το δημόσιο.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για το λιγνίτη ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε ότι μετά την εθελουσία και την συνταξιοδότηση 360 εργαζομένων (από τους οποίους οι 21 είναι από την Μελίτη), η Μεγαλόπολη είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, χωρίς όπως τόνισε οι επενδυτές να χρειάζεται να πάρουν κανένα πρόσθετο μέτρο. Όπως είπε μετά την απόσχιση από την ΔΕΗ την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου των δραστηριοτήτων της, η Μεγαλόπολη έμπαινε μέσα 3 εκ. ευρώ.

Για την Μελίτη δήλωσε ότι ξεκινά από αύριο η διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη, προκειμένου να υπάρξει μια αναθέωρηση της τιμής προμήθειας του λιγνίτη που σήμερα είναι στα 23 ευρώ και στόχος της ΔΕΗ είναι να το κατεβάσει κατά 5 ευρώ.

“Ο επενδυτής έχει δύο επιλογές: είτε να υπογράψει πενταετή σύμβαση με νέους όρους με την επιχείρηση είτε να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της η υφιστάμενη σύμβαση και στην πορεία ο ιδιώτης να προμηθεύεται λιγνίτη από ορυχείο της επιλογής του”, σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.