Τη συνεισφορά τεχνογνωσίας στην διαδικασία απανθρακοποίησης της χώρας που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός ως το 2028 και τη συνεργασία τους στον τομέα των ΑΠΕ φαίνεται να συζήτησαν εκτενώς χθες η διοίκηση της γερμανικής RWE και ο Πρωθυπουργός, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά.

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός αποτελεί ένα ευρωπαϊκό case study για την μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες έχοντας ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Ήδη την περίοδο 2012 έως 2018 η εταιρεία έχει καταφέρει να περιορίσει κατά 30% τις εκπομπές άνθρακα βάζοντας ως στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση το 2040.

Τη  μεγάλη στροφή της εταιρείας στην πράσινη ενέργεια υπηρετεί ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα σε νέα έργα και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που υπολογίζεται περί τα 2 δις. ετησίως. Παράλληλα η εταιρεία διεκδικεί και μεγάλες αποζημιώσεις για το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3 GW ως το 2022.

Η χώρα μας με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό πηγαίνει ένα βήμα μπροστά αφού στόχος είναι όλες οι λιγνιτικές μονάδες να έχουν τερματίσει την λειτουργία τους έως το 2028 δηλαδή 12 χρόνια πριν μπει λουκέτο στις αντίστοιχες γερμανικές ανθρακικές μονάδες.

Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί σημαντικές αποφάσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τις τοπικές κοινωνίες της Αρκαδίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η RWE επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από περίπου μία δεκαετία καθώς στο παρελθόν συζητήσεις για συνεργασία με την ΔΕΗ υπήρξαν επί εποχής στο τιμόνι της Επιχείρησης του κ. Τάκη Αθανασόπουλου.  Ο σχεδιασμός για από κοινού επενδύσεις δεν προχώρησε  τότε. Σήμερα φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας που στην κυβέρνηση θα επιθυμούσαν να έχει ένα πιο διευρυμένο ρόλο στην εποχή της πλήρους εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών της ΔΕΗ.