Στο επιχειρηματικό περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ εντατικοποιεί το «πράσινο» επενδυτικό του πλάνο και αναπροσαρμόζει την τιμολογιακή του πολιτική σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Οι πρωτοφανείς αυξήσεις τιμών που ξεκίνησαν ήδη από το δ’ τρίμηνο του 2021 όχι μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά στο σύνολο των κατηγοριών αγορών μας (ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, σε στερεά και υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, μεταφορές/διακινήσεις, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, υπηρεσίες) μας φέρνουν και πάλι ενώπιον μιας νέας οξείας κρίσης», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Χανής.

Για τον Oμιλο, όπως λέει, το κόστος ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αποτελεί πλέον αθροιστικά το 50% του κόστους παραγωγής φθάνοντας να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.

Η νέα κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη επίσπευσης της ενεργειακής μετάβασης.

«Στον Ομιλο ΗΡΑΚΛΗΣ συνεχίζουμε να επενδύουμε στην περαιτέρω αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, βιομάζας και εναλλακτικών πρώτων υλών και στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας», τονίζει ο κ. Χανής.

Και εξηγεί: «Το επενδυτικό μας πρόγραμμα για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2025, στοχεύοντας πρωταρχικά στην απανθρακοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με προτεραιότητα εφαρμογής τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου. Εχοντας στον πυρήνα της δραστηριότητάς μας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιούμε ήδη αστικά και εμποροβιομηχανικά υπολείμματα αποβλήτων και παραπροϊόντα βιομηχανικών διεργασιών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ορθολογική διαχείριση και εκτροπή από την ταφή υλικών που δύνανται να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Το 2021 πετύχαμε υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από βιομάζα και εναλλακτικά καύσιμα στο ενεργειακό μας μείγμα κατά 35%, ενώ στοχεύουμε να ξεπεράσουμε το 60% έως το 2025».

Ο κ. Χανής υπογραμμίζει πως, σε κάθε περίπτωση, η νέα αναταραχή δεν τροποποιεί το συνολικό επενδυτικό πλάνο, το οποίο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης του Ομίλου.

«Την τελευταία τριετία οι επενδύσεις αυξάνονται συνεχώς και το 2021 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018, εστιάζοντας στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας. Τον Ιανουάριο του 2022 ολοκληρώσαμε μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την εξαγορά δραστηριότητας αδρανών υλικών και σκυροδέματος στην Αττική, η οποία ενισχύει το γεωγραφικό αποτύπωμα του Ομίλου εν όψει υλοποίησης σημαντικών έργων ανάπτυξης και υποδομών στην εν λόγω περιοχή», επισημαίνει.

Βέβαια, παραδέχεται πως για μια ενεργοβόρα βιομηχανική δραστηριότητα η σημερινή συνθήκη έχει μεγάλες προκλήσεις.

«Ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ διαθέτει μια σειρά παραγωγικών δραστηριοτήτων (τσιμέντο, σκυρόδεμα, αδρανή υλικά, βιομηχανικά ορυκτά, στερεά καύσιμα) με εμπορική παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι αυτονόητο πως οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης αύξησης του ενεργειακού κόστους και ευρύτερα οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ αρνητικές για μια ενεργοβόρα βιομηχανική δραστηριότητα. Η παρατηρούμενη αύξηση του κύκλου εργασιών (κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών διάθεσης των προϊόντων μας στην αγορά) δεν είναι αρκετή για να καλύψει τη ραγδαία αύξηση του κόστους λειτουργίας. Ο Ομιλος παρουσιάζει το α’ εξάμηνο ανθεκτικότητα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον ανταποκρινόμενος με προσαρμοστικότητα σε αυτή τη συγκυρία προκλήσεων. Επωφελείται τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις της δραστηριότητας των βιομηχανικών ορυκτών όσο και από τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση της δραστηριότητας των αδρανών υλικών. Ωστόσο, η δραστηριότητα του τσιμέντου θα συνεχίσει να δέχεται σημαντικές πιέσεις τουλάχιστον έως το τέλος του 2022, με τον κίνδυνο ενός λιγότερο ευνοϊκού αποτελέσματος σε σχέση με το 2021 να είναι πιθανός».

H σημερινή κατάσταση, όπως προειδοποιεί ο κ. Χανής, μπορεί να αποβεί εις βάρος όχι μόνο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας αλλά και της βιωσιμότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες δράσεις για τον περιορισμό του κόστους ενέργειας που, όπως επισημαίνει, «είναι σημαντικά υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου» την ώρα που «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμη ανώριμη. Ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος, ενώ τα διαθέσιμα στην υπόλοιπη Ευρώπη εργαλεία, όπως αντιστάθμιση κινδύνου, διμερή συμβόλαια, δυνατότητα εξυπηρέτησης ιδίων αναγκών με επενδύσεις ΑΠΕ, είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο», προειδοποιεί.

Ο ίδιος καταλήγει: «Πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους ενέργειας, όπως διαφοροποιημένη επιδότηση για επιχειρήσεις υψηλής έντασης ενέργειας και αντιστάθμιση του κόστους των έμμεσων εκπομπών, πρέπει να προωθηθούν άμεσα. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει μέσω θεσμικών παρεμβάσεων τη μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρήσεων στα οφέλη της πράσινης μετάβασης, για παράδειγμα τις απευθείας εταιρικές συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω διμερών συμβάσεων (PPAs) και την προώθηση των επιχειρηματικών επενδύσεων αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνδυασμό με την εφαρμογή του συστήματος συμψηφισμού».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκλειδώνουν επενδύσεις 7 δισ. σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πώς θα εφαρμοστεί το μπόνους επίτευξης στόχων στο Δημόσιο

Ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης μέσα σε τέσσερα γραφήματα – Τεράστιες αλλαγές